CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Video@CARI Apa Kata Mereka? Lihat artikel

Kawasan Larangan Merokok Akan Diperluaskan Lagi?

29-12-2015 04:24 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4420| Komen: 7

Description: Baru-baru ini, kerajaan merancang untuk memperluaskan zon larangan merokok di seluruh negara bagi menjadikan Malaysia negara bebas amalan merokok menjelang tahun 2045.


Artikel : TS LOO
Video : Firdausz & TS LOO




Baru-baru ini, kerajaan merancang untuk memperluaskan zon larangan merokok di seluruh negara bagi menjadikan Malaysia negara bebas amalan merokok menjelang tahun 2045.


Menurut Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahaya, perancangan bagi menambah dan meluaskan zon ini sejajar dengan Artikel 8, perjanjian WHO Framework Convention for Tobacco Control (FCTC) iaitu untuk melindungi golongan bukan perokok daripada bahaya asap rokok.


Setakat ini sebanyak 21 tempat awam telah disenaraikan kawasan larangan merokok seperti pusat beli-belah, lapangan terbang, hospital dan bangunan atau pejabat yang mempunayai sistem pendingin hawa berpusat. 


Yang terbaru adalah kawasan taman, tempat makan dan semua tandas di pusat rehat dan rawat atau R & R di lebuh raya. 


Justeru, wartawan CARI Infonet mendapatkan reaksi orang ramai berhubung isu tersebut di sekitar Lembah Klang. - CARI Infonet


23

Bagus
24

Marah
9

Terkejut
15

Sedih
13

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (96 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kasibiman 29-12-2015 04:58 PM
Toh la.

Pundek punya KKM. Ratusan ribu square feet TBS BTS bilik khas merokok tu dia suruh tutop.

Kerusi dlm smoking room senai airport dia suruh bawak keluar.
Quote kasibiman 29-12-2015 04:59 PM
Smoking room klia2 at main terminal diperintahkan tutop.


Bangsat sial. Its a proper farking smoking room to "protect" non smokers dok buat pangai fasis mussolini soh tutop apa ke lancau?
Quote Muntz 29-12-2015 05:03 PM
Sepatutnya buat mcm Jepun. Designate satu tempat khas utk org merokok. Jadi siapa2 yg merokok tu boleh jah lepas gian kat situ. Dalam setiap 100m confirm ada satu tempat dia buat. Pastu dlm hotel pun ada bilik khas merokok. Bila kita buat restriction byk sangat tanpa beri peluang dan ruang utk org merokok nie, susahlah. Last2 kat airport sepatutnya takder bau rokok tetiba ada bau rokok kat boarding area - sbbnya org merokok dlm toilet, dlm kawasan tangga, belakang kedai etc. Kalau ada smoking room khusus, takder lar bau2 mcm nie kat kawasan yg tak sepatutnya.
Quote irwansuhadi 29-12-2015 05:49 PM
Muntz: Sepatutnya buat mcm Jepun. Designate satu tempat khas utk org merokok. Jadi siapa2 yg merokok tu boleh jah lepas gian kat situ. Dalam setiap 100m conf ...


setuju...
Quote khairulazuan 31-12-2015 08:43 AM
katakan x nak pada rokok
Quote khairulazuan 31-12-2015 08:44 AM
rokok membahayakn kesihatan diri dan org sekeliling
Quote khairulazuan 31-12-2015 08:45 AM
g kijo td,ada mamat dgn selamba buang putung rokok kt jalan..apasal x sediakn bekAS ROKOK DLM KETE???

Lihat semua komen(7)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 12:27 PM GMT+8 , Processed in 0.074887 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top