CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1452|Reply: 7

Kawasan Larangan Merokok Akan Diperluaskan Lagi?

[Copy link]
Post time 29-12-2015 04:24 PM | Show all posts |Read mode


Artikel : TS LOO
Video : Firdausz & TS LOO






                                                       


Baru-baru ini, kerajaan merancang untuk memperluaskan zon larangan merokok di seluruh negara bagi menjadikan Malaysia negara bebas amalan merokok menjelang tahun 2045.




Menurut Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahaya, perancangan bagi menambah dan meluaskan zon ini sejajar dengan Artikel 8, perjanjian WHO Framework Convention for Tobacco Control (FCTC) iaitu untuk melindungi golongan bukan perokok daripada bahaya asap rokok.




Setakat ini sebanyak 21 tempat awam telah disenaraikan kawasan larangan merokok seperti pusat beli-belah, lapangan terbang, hospital dan bangunan atau pejabat yang mempunayai sistem pendingin hawa berpusat.




Yang terbaru adalah kawasan taman, tempat makan dan semua tandas di pusat rehat dan rawat atau R & R di lebuh raya.




Justeru, wartawan CARI Infonet mendapatkan reaksi orang ramai berhubung isu tersebut di sekitar Lembah Klang. - CARI Infonet




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-12-2015 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Toh la.

Pundek punya KKM. Ratusan ribu square feet TBS BTS bilik khas merokok tu dia suruh tutop.

Kerusi dlm smoking room senai airport dia suruh bawak keluar.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2015 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Smoking room klia2 at main terminal diperintahkan tutop.


Bangsat sial. Its a proper farking smoking room to "protect" non smokers dok buat pangai fasis mussolini soh tutop apa ke lancau?
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2015 05:03 PM | Show all posts
Sepatutnya buat mcm Jepun. Designate satu tempat khas utk org merokok. Jadi siapa2 yg merokok tu boleh jah lepas gian kat situ. Dalam setiap 100m confirm ada satu tempat dia buat. Pastu dlm hotel pun ada bilik khas merokok. Bila kita buat restriction byk sangat tanpa beri peluang dan ruang utk org merokok nie, susahlah. Last2 kat airport sepatutnya takder bau rokok tetiba ada bau rokok kat boarding area - sbbnya org merokok dlm toilet, dlm kawasan tangga, belakang kedai etc. Kalau ada smoking room khusus, takder lar bau2 mcm nie kat kawasan yg tak sepatutnya.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2015 05:49 PM | Show all posts
Muntz: Sepatutnya buat mcm Jepun. Designate satu tempat khas utk org merokok. Jadi siapa2 yg merokok tu boleh jah lepas gian kat situ. Dalam setiap 100m conf ...


setuju...
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 08:43 AM | Show all posts
katakan x nak pada rokok
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 31-12-2015 08:44 AM | Show all posts
rokok membahayakn kesihatan diri dan org sekeliling
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 08:45 AM | Show all posts
g kijo td,ada mamat dgn selamba buang putung rokok kt jalan..apasal x sediakn bekAS ROKOK DLM KETE???
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

23-4-2024 05:35 AM GMT+8 , Processed in 0.061182 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list