CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Ambil Perhatian Perokok, Tandas R&R Dilarang Merokok!

16-12-2015 11:29 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6232| Komen: 25

Description: Memetik laporan akhbar Sin Chew Daily, timbalan menteri kesihatan, Datuk Seri Hilmi Yahaya mengatakan, kerajaan telah menyenaraikan sebanyak 21 tempat sebagai kawasan larangan merokok




Oleh : TS LOO

Memetik laporan akhbar Sin Chew Daily, timbalan menteri kesihatan, Datuk Seri Hilmi Yahaya mengatakan, kerajaan telah menyenaraikan sebanyak 21 tempat sebagai kawasan larangan merokok, termasuk :

1. Hospital
2. Bangunan atau pejabat yang mempunyai sistem pendingin hawa berpusat
3. Tandas R&R 

Antaranya, kawasan makan di tempat rehat R&R dan tandas semuanya merupakan kawasan larangan merokok, orang ramai hanya dibenarkan merokok di kawasan letak kereta. 


Ini sejajar dengan Artikel 8, perjanjian WHO Framework Convention for Tobacco Control (FCTC) iaitu untuk melindungi golongan bukan perokok daripada bahaya asap rokok, perancangan tersebut telah pun diwartakan.



" Saya harap semua pihak meurut perintah dan tidak merokok di kawasan Zon Larangan Merokok, agar negara kita dapat mencapai impian sebagai sebuah negara dengan generasi yang bebas daripada sebarang bentuk amalan merokok menjelang tahun 2045."



17

Bagus
20

Marah
17

Terkejut
20

Sedih
7

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (96 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Star_el 16-12-2015 11:32 AM
Bukan parking R&R pun kwsn larangan merokok ke? Atau utk parking bas & lorry shj yg dilarang?
Quote arasham 16-12-2015 11:34 AM
Most perokok otak dah rosak, jgn haraplah depa ni faham. Baru ni ada kenduri kahwin kami duk satu group and ada baby OKU umur 8 bln, hydro apa tah kepala ada air tu, mamat perokok tegar perangai mcm babi merokok sebelah kami, finally kami bangun duk dlm kete.. Sbb saya conclude most of them otak rosak.
Quote shoryu 16-12-2015 11:39 AM
Hmm..letak la papan tanda besar2 pun bukan perokok2 ni nak ikut pun..
Quote chinta89 16-12-2015 11:40 AM
kalau dh dasar perokok..
Quote rospinki 16-12-2015 11:46 AM
aku tk tau nk kata apa la pasal perokok..idup aku selama ni dibayangi perokok sana sini..kt umah tu pon asap okok apaknya bekepol2 mcm asap kapal korek..tapi tidakler mnjdi isu sgt..aku sehat walafiat dan anak2 aku tu pon sehat jugak selamani..dan yg paling penting nyamuk edis takut masuk umah sbab byk asap okok

aku pon tak suka perokok..smoker bau busuk.
Quote batmana 16-12-2015 11:56 AM
patutnya mak pak, syaratkn menantu nya kawin , bukan perokok.

ni tidak, asal terima duit hantaran neraka,

bab2 gini tepikn.

cmnela keturunan perokok tk membiak.

biarla keturunan perokok tu terus terpadam
Quote bob92 16-12-2015 11:59 AM
dari pada letak kawasan dilarang merokok apa kata letak kawasan merokok..kn snang..mcm mall2 or pusat boling..
Quote mommymonster82 16-12-2015 12:04 PM
Me xsetuju bukan apalah..bahaya betul...kalu dorg drive jauh2.. dah mmg dorg perokok  u ingat sepanjang beberapa jam tu u terus boleh paksa dorg berhenti merokok..kalu dorg xmerokok kang ngantuk bawa kereta kan lagi bhaya utk keselamatan org lain.pada me.sediakn 1 pot utk perokok.... sebelum nak paksa dorg xboleh merokok kat semua rnr...undang2 kat malaysia ni...buatnya kemain gah konon tapi nanti last2 perlaksanaannya hampeh jugak...
Quote arasham 16-12-2015 12:06 PM
mommymonster82 replied at 16-12-2015 12:04 PM
Me xsetuju bukan apalah..bahaya betul...kalu dorg drive jauh2.. dah mmg dorg perokok  u ingat sepanj ...

Merokok dlm kereta sendirilah mommy, sendiri bakar, hembus n sedut. Share dgn keluarga , ank2 , isteri sendiri no hallah. Jgn share dgn org lain..
Quote mommymonster82 16-12-2015 12:10 PM
arasham replied at 16-12-2015 12:06 PM
Merokok dlm kereta sendirilah mommy, sendiri bakar, hembus n sedut. Share dgn keluarga , ank2 , is ...

Hahahaha....
Nasiblah kan..
Me mmg pantang betul.merokok lam.kereta..saper perokok naik ngan me mmg kena halau masa nk emrokok tu gi keluar...cuma kalu naik kereta tuan perokok tak leh buat pelha.hihi

Tapi setakat ni org terdekat me yg merokok ni bukan jenis merokok lam kereta..nak merokok dorg akan stop n merokok kat luar...
Quote arasham 16-12-2015 12:12 PM
mommymonster82 replied at 16-12-2015 12:10 PM
Hahahaha....
Nasiblah kan..
Me mmg pantang betul.merokok lam.kereta..saper perokok naik ngan me  ...

Awak dlm kete, saya tetamu dyg rumah pun, silalah merokok di luar. Rumah saya kaw bebas asap rokok. Tak kiralah yg dtg tu sapa.. Mostly mmg fahamlah depa sbb dlm rumah ni mmg tak de perokok..
Quote mommymonster82 16-12-2015 12:19 PM
arasham replied at 16-12-2015 12:12 PM
Awak dlm kete, saya tetamu dyg rumah pun, silalah merokok di luar. Rumah saya kaw bebas asap rokok ...

Hahaha..sama gak rumah pon...dulu rumah me saper2 dtg dorg merokok kat luar..sbb me kata lam rumah ada baby... ngan pak mertua me pon kena merokok kat luar..
Tapi me nampak perubahan...lepas me buat gtu skrg ni dorg semua nak merokok dorg merokok kat luar rumah...balik kmpung blah hb ada pankin kat luar rumah so bila nak merokok dorg gi situ..xtunjuk depan budak2.... So alhamdulillah...kira rumah2 family ktorg dah bebas rokok dalam rumah..Macam semua pon terikut gtu skrg dah jadi habit..
Quote krustykrab 16-12-2015 12:27 PM
baguslah...kalau boleh haramkan je di mana2 pun...rimas aku dgn asap
Quote aHoi83 16-12-2015 12:27 PM
Waktu dok study jepun dulu pun mmg byk tempat larangan merokok but still diorg sediakan tempat utk smoking area. So belonggok perokok dalam tu.  RNR pun should be ade port utk perokok2 ni berkumpul buat reunion gitu. Bila takde tempat khas utk diorg ni maka letakla sign board sebesar billboard pun diorg akan merokok merata.
Quote arasham 16-12-2015 12:34 PM
aHoi83 replied at 16-12-2015 12:27 PM
Waktu dok study jepun dulu pun mmg byk tempat larangan merokok but still diorg sediakan tempat utk s ...

So bila tak ada tpt utk depa merokok, why not masuk dlm kereta tutup pintu n tingkap merokok sepuas-puasnya. Semua org aman..
Quote aHoi83 16-12-2015 12:41 PM
arasham replied at 16-12-2015 12:34 PM
So bila tak ada tpt utk depa merokok, why not masuk dlm kereta tutup pintu n tingkap merokok sepua ...

Yakinla kalo diorg bole buat mcm tu dh lama diorg buat. Tp jelingan bini je dh membuatkan tgn gigil nk pgg stering hahahah tgk keter2 org bujang or yg drive sorg selamba je depa merokok sambil drive. Golongan perokok yg tegar lagi selamba drive n merokok even anak bini ade dlm kete tu. Dah kalo tk bole merokok sana sini tp tkde tempat khas utk depa then why still nak jual rokok?
Quote -electrifying- 16-12-2015 12:50 PM
Dan ikut suka dorg je nk buang puntung rokok tu kt mana2
Quote ultra78 16-12-2015 12:53 PM
Diaorg merokok masa berak

Quote _______ 16-12-2015 01:23 PM
Bagus lah.

Lihat semua komen(25)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 07:12 PM GMT+8 , Processed in 0.800395 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top