CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Penghuni PPR Tak Bayar Sewa, DBKL Rugi RM40 Juta Setahun

20-11-2015 10:30 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 12206| Komen: 93

Description: Saya tidak faham kenapa ia menjadi masalah kepada mereka sedangkan nilai sewaan yang kami kenakan begitu murah
Oleh Izzah Abbasy

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) rugi hampir RM40 juta setahun berikutan daripada 50,000 penyewa unit Projek Perumahan Rakyat (PPR) itu gagal membayar sewa bulanan hanya RM124 sebulan.


Menurut Datuk Bandar, Datuk Mhd Amin Nordin Abd Aziz ;

"Saya tidak faham kenapa ia menjadi masalah kepada mereka sedangkan nilai sewaan yang kami kenakan begitu murah.

"Sedangkan mereka boleh bayar bil Astro, bayar kereta dan motosikal tetapi sewa rumah RM124 sebulan tidak dibayar,"


Mhd Amin berkata dalam tempoh dua tahun ini pihaknya telah merampas kembali lebih 200 unit rumah dengan mengunci bekalan air, selain lima penyewa dibawa ke mahkamah.

DBKL memperuntukan sebanyak RM2.72 bilion dalam bajetnya bagi menyediakan perkhidmatan perbandaran dan tadbir urus demi kesejahteraan kira-kira 1.7 juta warga kota. - CARI Infonet

7

Bagus
6

Marah
7

Terkejut
8

Sedih
11

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (52 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote c===8 19-11-2015 11:41 PM
halau je tok manusia2 yg tak tau diuntung tu

perasan tak geng2 pprt mesti sorg henpon lebih dari satu

yg lelaki mesti pakai bracelet besi
Quote Alf_Ramsey 19-11-2015 11:52 PM
c===8 replied at 19-11-2015 11:41 PM
halau je tok manusia2 yg tak tau diuntung tu

perasan tak geng2 pprt mesti sorg henpon lebih dari  ...

Beg sandang jangan lupa
Quote JokesCop 20-11-2015 12:03 AM
Dari 25000 yg xbayar sewa, dalam masa 2 tahun, 200 kes diselesaikan..

200 ÷ 24 (2 tahun) = 8.3 rumah/kes sebulan
1 minggu = 2 rumah bekalan air kene potong.

Laju ye jabatan kerajaan buat kerja. Laju sungguh. 5 masuk mahkamah plak tu. Thumbs up, improvement.
Quote ellejo 20-11-2015 12:15 AM
kalau btul2 xmampu byr, jgnlah pula dbkl halau. kasihan pula saya.

harap dbkl teruskan operasi "clean up"ni. hapuskan parasit kl ini.

poyonya aku ni.
Quote cHimo 20-11-2015 01:22 AM
Kalau dorang sah mampu bayar halau jaa laa
Quote poison_paradise 20-11-2015 02:07 AM
Ada yg dpt..bg yindon sewa 600-700.. Licik kan? Hahahaha...
Quote perang_candu 20-11-2015 02:18 AM
bukan tak nak bayar.. diaorang cuma tertekan oleh kos sara hidup yg tinggi..

lagi pon diaorang pon nak merasa jadi org KL
Quote Al-Patih 20-11-2015 04:16 AM
"Tetapi bantulah kami, bayarlah sewa agar kami boleh gunakan duit itu untuk membina lebih banyak rumah kos rendah," katanya.
bagus punya cakap...merayu....


Quote pichee 20-11-2015 06:49 AM
Bagus...kne tegas...sewa umh ni mcm komitmen la...byr monthly..mne blh x byr....x logik btl...igt klu gomen..dorg nk dgr rayu awk...xdenye..
Quote xpdckelate 20-11-2015 07:09 AM
kalu dah tertunggak sampai 10k tu maknanya dbkl terlalu lembut atau x buat keja....buat la syarat x bayar 3 bulan berturut-turut sila la keluar bagi orang lain pulak...kalu tak mampu duk KL,sila balik kg tanam jagung

Quote dubuk 20-11-2015 07:12 AM
kuala lumpur senyumanmu

di pagi ini
Quote gaara_X 20-11-2015 07:41 AM
ado hikmah disebalik apo yang berlaku.....maybe deme amik Njoi je....
Quote tagas 20-11-2015 08:16 AM
Mentaliti melayu sakai

kalo sewa ngan private lebih takut

b'banding dgn gomen..dgn private tak

kira la umah ke kedai tak byr u get out kasi

pulang kunci !!

kalo gomen saje buat2 lemau sbb sakai2 ni taw gomen

tak tegas berlembut sgt..then guna saluran

politik je bila desperated dah bleh lepas

wat rayuan bagai Last edited by tagas on 20-11-2015 08:18 AM

Quote 4stroke 20-11-2015 08:23 AM
xpdckelate replied at 20-11-2015 07:09 AM
kalu dah tertunggak sampai 10k tu maknanya dbkl terlalu lembut atau x buat keja....buat la syarat x  ...

ala....DBKL ni kalau setakat tak bayo sewa 1-2 tahun masih tarak pa2 lagi...tu yang terlajak sampai 10 tahun....tindakan deme....hampit takder tindakan...tu yg ramai penyewa naik lemak...
Quote periakuning 20-11-2015 08:23 AM
Some people buleh hidup tenang je tak ikut peraturAn..tak bayar sewa rumah, tak bayar ptptn..agaknya dah biasa mkn duit haram, sebab tu selamber je idup tak rase ape dah..
Quote Bell 20-11-2015 08:29 AM
Halau jer keluar!!! Paling mudah - tutup meter air, api.
Quote haruslah 20-11-2015 08:42 AM
biar x bayar sewa jgn xde astro

biar x mkn jgn xde 2 3 bijik hp
Quote haruslah 20-11-2015 08:43 AM
plg senang sewakan kat indon bangla sume tu

ujung bulan makan untong

same la cm sewakan lot niaga kat org asing

sng betul buat duit
Quote juliez 20-11-2015 08:51 AM
xpdckelate replied at 20-11-2015 07:09 AM
kalu dah tertunggak sampai 10k tu maknanya dbkl terlalu lembut atau x buat keja....buat la syarat x  ...

Sok kalau senang2 3 bln tak bayar terus halau mula la memasing mengadu dkt paper, viralkan dkt internet, dbkl kejam katanya.

Pastu berbodong2 la ummah melayu mengutuk dbkl tak sensitif, tak faham penderitaan rakyat

Lihat semua komen(93)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-7-2024 01:12 PM GMT+8 , Processed in 0.075672 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top