CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Menteri Tak Tahu Undang-Undang Larangan Makan Telur Penyu!

11-11-2015 12:13 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 12926| Komen: 125

Description: Dikritik minggu lepas susulan gambar itu yang tersebar di Facebook
Oleh Izzah Abbasy

Akta melindungi spesis haiwan terancam sudah lama menjadi undang-undang negara Malaysia.

Baru-baru ini Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mendakwa beliau tidak sedar akan larangan memakan telur penyu, selepas tersebar gambar beliau dihidangkan telur spesies terancam itu.



Menteri kemajuan luar bandar dan wilayah berkata beliau tidak bertanggungjawab menyediakan menu makan malam itu dan menganggap tuduhan menyalahkan beliau sebagai tidak adil.

Ismail Sabri dikritik minggu lepas susulan gambar itu yang tersebar di Facebook, yang dikatakan diambil di satu majlis Umno di sebuah restoran di Sandakan.

Ia menunjukkan Ismail Sabri duduk di meja dengan sepinggan penuh telur penyu, namun tidak kelihatan beliau memakan hidangan tersebut. Beliau duduk semeja dengan tujuh lagi tetamu, termasuk ketua bahagian Beluran dan juga wakil rakyat Sugut, Datuk James Ratib. - CARI Infonet


Baca selanjutnya : themalaymailonline.com

Kredit Foto : www.freemalaysiatoday.com dan
themalaymailonline.com

11

Bagus
5

Marah
16

Terkejut
5

Sedih
16

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (54 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote leylapple 11-11-2015 09:52 AM
what kind of minister he is?

takkanlah tak tau rules and regulation sedangkan he is one of the regulator kat msia?

dia dah jadi azheimer ka??baik brenti jadi menteri and jadi pengarah AF utk anak dia...
Quote revolusi_30 11-11-2015 09:56 AM
Dulu jaga KPDNKK xkan tak tahu barang larangan jualan dan kepenggunaan.  Bodo punya menteri
Quote edee_91 11-11-2015 09:58 AM
Aku pun baharu tahu tak boleh makan telur penyu lepas baca artikel ni.
Quote bluehedgehog 11-11-2015 10:03 AM
edee_91 replied at 11-11-2015 09:58 AM
Aku pun baharu tahu tak boleh makan telur penyu lepas baca artikel ni.

sib baik ko bukan bekas menteri KPDNKK
Quote GhostWalking 11-11-2015 10:04 AM
betul ke budak um?macam budak tadika je aku tengok
Quote delsmomm 11-11-2015 10:04 AM
baik bunuh diri je la dia ni...

xde sense utk mencintai produk flora & fauna dlm negara betul...

jd menteri hape mcm ni...

Quote myoujin 11-11-2015 10:05 AM
Tak buleh ke.. Selalu beli kat pasar kedai payang untuk pak mertua aku. Aku tak makan sebab tak suka. Yang penting makan atau tidak.
Quote finesse 11-11-2015 10:07 AM
Kenapa ramai menteri kita yang tak cerdik... Dah la tak minta maaf.
Quote edee_91 11-11-2015 10:07 AM
bluehedgehog replied at 11-11-2015 10:03 AM
sib baik ko bukan bekas menteri KPDNKK

Tulah, nasib baik betul.
Quote Jagendas 11-11-2015 10:08 AM
kesian bapak dafi nih
Quote alieyrina 11-11-2015 10:09 AM
Aku tau tak boleh makan tp x tau kata ada akta yg melarang..dlm tv kalau ada rencana pasai turtle mesti ada ayat utk kita pelihara spesis penyu, takleh mkn teloq penyu..

but i think  rulers should know better...
Quote sofiazara 11-11-2015 10:11 AM
baca tajuk ingatkan budak muda kdg2 budak muda ignorant
sekali dah tua2 kediri camtu
aku pun tahu tak boleh mkn telo penyu
ni menteri pulak tak tahu..sian..
Quote kelapaparut 11-11-2015 10:13 AM
Masalahnye telur penyu tu halal ke x,binatang 2 alam kan, tp xtaula kalau makanan ummah tradisional melayu xpe kot
Quote kikuri 11-11-2015 10:13 AM
dulu kat UM pointer dia berapa... benda larangan makan telur penyu ni kan dah lama.. sebab penyu spesis terancam...
Quote sabar_sabariah 11-11-2015 10:15 AM
saya tak pernah makan
tapi nampak banyak je bersepah2 dijual kat pasar kalo g ganu
akta dan larangan sudah ada
tp enforcement kurang
kalo menteri pun tak tahu,
tak peliklah rakyat pun tak terdidik dgn bijak
Quote menjad 11-11-2015 10:16 AM
Sakai beno kalau xtau...
Quote chinta89 11-11-2015 10:16 AM
penyu jumpa spesies penyu.
Quote Mary_jane 11-11-2015 10:19 AM
Kat tv ada je dokumentari soh pelihara penyu daripada pupus. Lindungi telur2 penyu. Tapi telur penyu memang sedap.
Quote nasikepal 11-11-2015 10:30 AM
em die ni bukan siap ade law firm sndri ke? takkan tu pun tak tau kot

Lihat semua komen(125)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-9-2022 01:33 AM GMT+8 , Processed in 0.098806 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top