CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Lemah Bahasa Inggeris, 1,000 Graduan Gagal Jadi Doktor

9-11-2015 10:42 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 16049| Komen: 86

Description: Menurut Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) Melaka, Prof Dr M. Nachiappan, kira-kira 1,000 graduan perubatan gagal mencapai impian menjadi doktor walaupun mereka berjaya menamatkan latihan hou ...


sumber foto : http://www.ismaweb.net/



Menurut Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) Melaka, Prof Dr M. Nachiappan, kira-kira 1,000 graduan perubatan gagal mencapai impian menjadi doktor walaupun mereka berjaya menamatkan latihan housemanship di hospital awam.


"Sebab utama adalah penguasaan bahasa Inggeris yang lemah. Ia tidak sihat untuk komuniti perubatan dan tidak baik untuk negara sekiranya pihak berkepentingan tidak melaksanakan beberapa rancangan untuk meningkatkan tahap penguasaan bahasa Inggeris." 


Dr Nachiappan berkata faktor lain adalah kurang minat dalam latihan perubatan asas, skil hubungan dengan pesakit yang lemah dan kekecewaan dengan keadaan pekerjaan itu. 

Jelasnya, kegagalan dalam menguasai bahasa Inggeris menyebabkan pelajar perubatan sukar bersaing dengan rakan-rakan dari negara lain.


"Perlu ada tindakan segera untuk memperbaiki tahap penguasaan bahasa ini di peringkat sekolah rendah. Jika tidak kualiti doktor akan merosot teruk." 



Berita selanjutnya : mstar.com.my



22

Bagus
5

Marah
23

Terkejut
23

Sedih
24

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (107 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote axl_bach 9-11-2015 10:47 AM
Apakah?????
Quote bit 9-11-2015 10:47 AM
Yg ni geng doctor grad dari mana? Local? Uk? Timur tengah? India?
Quote ohnoLia 9-11-2015 10:48 AM
axl_bach replied at 9-11-2015 10:47 AM
Apakah?????

Bukan ke doktor2 ni semua oversea grad kan?
Quote axl_bach 9-11-2015 10:50 AM
ohnoLia replied at 9-11-2015 10:48 AM
Bukan ke doktor2 ni semua oversea grad kan?

Xlah,  ada jer UKM, UM,  USM bagai
Quote ohnoLia 9-11-2015 10:53 AM
axl_bach replied at 9-11-2015 10:50 AM
Xlah,  ada jer UKM, UM,  USM bagai

I c.
Tpi mmg logik ke doktor ni ada yg english sangkut?.
Derang normally cream of crop... mcm pelik lak...
Quote axl_bach 9-11-2015 10:56 AM
ohnoLia replied at 9-11-2015 10:53 AM
I c.
Tpi mmg logik ke doktor ni ada yg english sangkut?.
Derang normally cream of crop... mcm pe ...

Yup,  byk jer yg xleh ckp inggeris fluently......
Quote qronaldo7 9-11-2015 10:58 AM
Writing, exam maybe ok. Bab speaking failed
Quote Modngengade 9-11-2015 10:58 AM

ni dokter grad dari mana ni yg lemah sgt BI ni...ukrain?  indon?  egypt?  russia?
Quote monyet_2015 9-11-2015 10:59 AM
Kenapa tak pandai ingeris boleh lulus peperiksaan? heran aku..bukankah semua buku rujukan adalah dalam bahasa inggeris? mesti mereka faham bila baca..atau mereka ada cara lain untuk belajar..belajar bukan untuk pandai buat sesuatu tapi belajar menghapal..
Quote axl_bach 9-11-2015 11:01 AM
ohnoLia replied at 9-11-2015 10:53 AM
I c.
Tpi mmg logik ke doktor ni ada yg english sangkut?.
Derang normally cream of crop... mcm pe ...

Aku x rasa masalah utama adalah bahasa,  tp minat dan persekitaran kerja yg menekan fizikal dan mental para DOKTOR SISWAZAH.... xtau la bila bleh Terminate budaya "aku kena buli masa HO,  so Now Aku MO aku nk buli my HO plak mcm zaman aku dulu" yg sgt x elok utk mental doktor pelatih2 nowadays
Quote axl_bach 9-11-2015 11:02 AM
Modngengade replied at 9-11-2015 10:58 AM
ni dokter grad dari mana ni yg lemah sgt BI ni...ukrain?  indon?  egypt?  russia?

Most probably mideast,  india,  n russia... or bleh jadi some from local....
Quote axl_bach 9-11-2015 11:03 AM
monyet_2015 replied at 9-11-2015 10:59 AM
Kenapa tak pandai ingeris boleh lulus peperiksaan? heran aku..bukankah semua buku rujukan adalah dal ...

Faham BI is one thing,  speak BI is another issue
Quote dodolgemok 9-11-2015 11:25 AM
Kalau xleh speaking maka HOship kira fail ka? Dodol xpaham sgat kenyataan akhbar ni @axl_bach sexplain pls
Quote Modngengade 9-11-2015 11:28 AM
axl_bach replied at 9-11-2015 03:02 AM
Most probably mideast,  india,  n russia... or bleh jadi some from local....

bukan india, english power ker?
Quote aderaderker 9-11-2015 11:40 AM
Tak fasih cakap english la ni..tulis baca jer power.
Nanti kalau nak bagi penerangan kat pesakit yg tatau cakap malay/chinese etc kan tergagap2 pulak..
Quote helicornia 9-11-2015 11:50 AM
Dah kenapa plak dgn pesakit local nk kena fasih english.yg foreign baper kerat je tu pun diorang yg dtg tanpa kelulusan tu tk kn nk ckp english grand2. Yg penting dorg faham terminologi perubatan yg english.klu nyonya aci tk.paham melayu tu nasib la dh baper tahun jd warganegara masih tk tau ckp melayu lg?
Quote TuntungReturn 9-11-2015 11:54 AM
rsm tudm pun fasih bahsa inggeris, x kn doktor x fasih? penerangan pesakit pun kene beri dlm bahsa inggeris kt pensyarah,doktor pakar,x kn x fasih? musykil3
Quote Decaffeinated 9-11-2015 12:06 PM
lempang je doktor2 yang hauk English ni....

ini Malaysia hoccay...

nak jadi doctor cakap BI pun gagap sila hijrah ke Thailand

Quote mzzenma 9-11-2015 12:10 PM
tak reti english pun boleh kaya

kata ummah pemalas

Lihat semua komen(86)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

22-2-2024 09:31 AM GMT+8 , Processed in 0.053629 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top