CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 10927|Reply: 86

Lemah Bahasa Inggeris, 1,000 Graduan Gagal Jadi Doktor

[Copy link]
Post time 9-11-2015 10:42 AM | Show all posts |Read mode

sumber foto : http://www.ismaweb.net/





Menurut Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) Melaka, Prof Dr M. Nachiappan, kira-kira 1,000 graduan perubatan gagal mencapai impian menjadi doktor walaupun mereka berjaya menamatkan latihan housemanship di hospital awam.



"Sebab utama adalah penguasaan bahasa Inggeris yang lemah. Ia tidak sihat untuk komuniti perubatan dan tidak baik untuk negara sekiranya pihak berkepentingan tidak melaksanakan beberapa rancangan untuk meningkatkan tahap penguasaan bahasa Inggeris."




Dr Nachiappan berkata faktor lain adalah kurang minat dalam latihan perubatan asas, skil hubungan dengan pesakit yang lemah dan kekecewaan dengan keadaan pekerjaan itu.


Jelasnya, kegagalan dalam menguasai bahasa Inggeris menyebabkan pelajar perubatan sukar bersaing dengan rakan-rakan dari negara lain.



"erlu ada tindakan segera untuk memperbaiki tahap penguasaan bahasa ini di peringkat sekolah rendah. Jika tidak kualiti doktor akan merosot teruk."







Berita selanjutnya : mstar.com.my





Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-11-2015 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Apakah?????
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg ni geng doctor grad dari mana? Local? Uk? Timur tengah? India?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
axl_bach replied at 9-11-2015 10:47 AM
Apakah?????

Bukan ke doktor2 ni semua oversea grad kan?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
ohnoLia replied at 9-11-2015 10:48 AM
Bukan ke doktor2 ni semua oversea grad kan?

Xlah,  ada jer UKM, UM,  USM bagai
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
axl_bach replied at 9-11-2015 10:50 AM
Xlah,  ada jer UKM, UM,  USM bagai

I c.
Tpi mmg logik ke doktor ni ada yg english sangkut?.
Derang normally cream of crop... mcm pelik lak...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-11-2015 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
ohnoLia replied at 9-11-2015 10:53 AM
I c.
Tpi mmg logik ke doktor ni ada yg english sangkut?.
Derang normally cream of crop... mcm pe ...

Yup,  byk jer yg xleh ckp inggeris fluently......
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Writing, exam maybe ok. Bab speaking failed
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-11-2015 10:58 AM | Show all posts

ni dokter grad dari mana ni yg lemah sgt BI ni...ukrain?  indon?  egypt?  russia?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 10:59 AM | Show all posts
Kenapa tak pandai ingeris boleh lulus peperiksaan? heran aku..bukankah semua buku rujukan adalah dalam bahasa inggeris? mesti mereka faham bila baca..atau mereka ada cara lain untuk belajar..belajar bukan untuk pandai buat sesuatu tapi belajar menghapal..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
ohnoLia replied at 9-11-2015 10:53 AM
I c.
Tpi mmg logik ke doktor ni ada yg english sangkut?.
Derang normally cream of crop... mcm pe ...

Aku x rasa masalah utama adalah bahasa,  tp minat dan persekitaran kerja yg menekan fizikal dan mental para DOKTOR SISWAZAH.... xtau la bila bleh Terminate budaya "aku kena buli masa HO,  so Now Aku MO aku nk buli my HO plak mcm zaman aku dulu" yg sgt x elok utk mental doktor pelatih2 nowadays
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 9-11-2015 10:58 AM
ni dokter grad dari mana ni yg lemah sgt BI ni...ukrain?  indon?  egypt?  russia?

Most probably mideast,  india,  n russia... or bleh jadi some from local....
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
monyet_2015 replied at 9-11-2015 10:59 AM
Kenapa tak pandai ingeris boleh lulus peperiksaan? heran aku..bukankah semua buku rujukan adalah dal ...

Faham BI is one thing,  speak BI is another issue
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau xleh speaking maka HOship kira fail ka? Dodol xpaham sgat kenyataan akhbar ni @axl_bach sexplain pls
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 11:28 AM | Show all posts
axl_bach replied at 9-11-2015 03:02 AM
Most probably mideast,  india,  n russia... or bleh jadi some from local....

bukan india, english power ker?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak fasih cakap english la ni..tulis baca jer power.
Nanti kalau nak bagi penerangan kat pesakit yg tatau cakap malay/chinese etc kan tergagap2 pulak..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-11-2015 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah kenapa plak dgn pesakit local nk kena fasih english.yg foreign baper kerat je tu pun diorang yg dtg tanpa kelulusan tu tk kn nk ckp english grand2. Yg penting dorg faham terminologi perubatan yg english.klu nyonya aci tk.paham melayu tu nasib la dh baper tahun jd warganegara masih tk tau ckp melayu lg?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
rsm tudm pun fasih bahsa inggeris, x kn doktor x fasih? penerangan pesakit pun kene beri dlm bahsa inggeris kt pensyarah,doktor pakar,x kn x fasih? musykil3
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 12:06 PM | Show all posts
lempang je doktor2 yang hauk English ni....

ini Malaysia hoccay...

nak jadi doctor cakap BI pun gagap sila hijrah ke Thailand

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 12:10 PM | Show all posts
tak reti english pun boleh kaya

kata ummah pemalas
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

18-4-2024 05:35 AM GMT+8 , Processed in 0.322359 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list