CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Ladylista Makanan Lihat artikel

RESIPI Pizza Ala Mexico

12-6-2015 07:19 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 4292| Komen: 2

Description: Akhir sekali bakar pizza gebu ala-ala domino tu selama lebih kurang 25-30 minit ...


** Untuk Doh Pizza ** 

200g / 2 cawan tepung gandum 
20g / 2 sk yis segera 
3g / 1/2 sk garam 
5g / 1 sk gula 
10g / 2 sb minyak sayuran atau minyak zaitun 
1/2 cawan air suam untuk menguli

** Untuk sos pizza ** 

1 labu bawang besar - cincang halus 
2 ulas bawang putih - cincang halus 
2 biji tomato - cincang halus 
2 sb minyak masak 
3 sb tomato puri 
2 sb sos tomato 
3/4 st gula 
1 sk oregano 
garam & gula

** Untuk Topping ** 

Udang, sosej, daging ayam, daging lembu, tuna/sardin (ikut kesukaan dan citarasa masing-masing) JANGAN dicampur makanan laut dengan darat. 
Lada benggala hijau atau merah, tomato 
Cendawan butang, bawang besar, nenas 

Keju mozzarella, chedar atau parmesan untuk pizza


**Cara penyediaan**

1. Letakkan mangkuk yang berisi doh di dalam tempat yang panas selama 60minit supaya doh naik sekali ganda. Boleh letak tepi ketuhar atau dapur gas.Nak lagi cantik perap di tempat yang ada cahaya matahari. Cara nak tau doh dah cukup perap ialah dengan tekan doh dengan jari, doh tu tak akan memantul. Kira dah cun dah tu.

2. Tumbuk-tumbukkan doh kasi keluar angina. Bukan badan manusia aje ada angin. Doh pizza pun ada angin juga. Lepas tu rehatkan lagi doh lebih kurang 7 minit. Banyak betul doh ni rehat.

3. Minyakkan acuan pizza atau Loyang yang nak diguna. Sampai masanya korang canaikan doh jadi bulan setelaj agak-agak dalam 2 cm. Kalau nak isi cheese kat tepi pun boleh juga. Terpulang pada selera korang. Masukkan doh dalam Loyang dan biarkan ia kembang sikit.

4. Cucuk-cucukkan adunan doh tadi dengan garfu supaya tak gelembung masa bakar. Kemudian bolehlah sapu permukaan Doh dengan sos pizza yang dah dimasak tadi dan ditabur dengan cheese.

5. Tabur topping pizza dan keju parmesan atau chedar cheese sekali lagi untuk bagi rasanya lebih lazat lagi.

6. Akhir sekali bakar pizza gebu ala-ala domino tu selama lebih kurang 25-30 minit pada suhu ketuhar 200 Degree.


sumber resipi :ismailahmad.com

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini

Komen Terbaru

Quote jojoe00 26-1-2016 10:58 PM
sedap weh
Quote Lorra2411 19-6-2015 09:57 AM
sedaknyaaa

Lihat semua komen(2)

Sub-category


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 04:33 PM GMT+8 , Processed in 0.239651 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top