CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Resipi Trifle

9-6-2015 01:59 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 5248| Komen: 0

Description: sangat sesuai untuk jamuan atau keraian...
Oleh Fyruz Hanna
 


Bahan-Bahan:
custard powder (ladys choice atau birds) 
susu ideal( evaporated milk) 
susu segar 
vanilla essence 
sugar kristal jelly 2 kotak 
mix fruit 
bulan bulat2 dalam tin 
cherries 


Cara:
mula-mula panaskan susu( ideal dan susu segar), masukkan gula dan biar mendidih. then bancuh tepung custard dengan sedikit air sejuk supaya tak bergumpal, tuangkan dalam susu yang dah mendidih. kacau hilang sangat likat macam buat puding jagung tu. then add vanilla essence. 

jumlah tepung custard dan susu adalah bergantung kepada berapa banyak atau berapa besar loyang/ dessert dish yang tuan puan nak pakai. 

dalam pot yang berasingan, panaskan air panas. bila dah mendidih, bukak kotak kristal jelly dan bancuh satu kotak tu ke dalam sukatan air panas yang telah ditentukan pada kotak. kristall jelly ni tak payah tambah gula sbb mmg dah manis. kristal jelly ni selalunya dalam bentuk serbuk. 


serta merta kacau dalam air panas dan ambik satu bekas dessert yang lutsinar/ kaca dan tuangkan ke dasar bekas tersebut yang telah ditaburkan dengan mix fruit dalam tin. pastikan airnya telah disejat. 

tunggu 3 minit dan jelly itu akan mula mengeras.Masukkkan kastard yang sudah siap di masak.please jgn tuang dengan ganas tapi pakai scoop dan tuangkan sikit demi sedikit. 

lepas tuang kastard tu, susun nenas yang macam roda/ring tu atas custard tu. after that, susun cheeris di tgh2 lubang nenas itu. 

later bancuh sekotak lagi kristal jelly dengan air panas mendidih. tuang kan dengan hati2 ke atas custard tadi . please use the scoop. 

simpan dalam peti ais sampai sejuk. sesuai untuk jamuan, parties, open hse sebb dia sangat sedap, dan cantik.


dessert ini tak boleh di potong so kena pakai sccop untuk senduk keluar. ok selamat mencuba! -CARI Infonet.
10

Bagus
6

Marah
6

Terkejut
9

Sedih
8

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (45 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-6-2024 05:46 PM GMT+8 , Processed in 0.175943 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top