TAHU BAKAR Bahan Sayuran 4 keping tahu 1 batang kecil timun 3 helai daun salad 1 cawan taugeh 1 biji tomato [belah 8] Cara 1. Tahu dibasuh dan bakarkan sehingga nampak garing. 2. Sayuran dipotong kecil. 3. Taugeh dibuangkan kakinya [akarnya] 4. Hidangkan dlam pinggan bersama kuah kacang KUAH KACANG Bahan: 1/2 kg kacang tanah..goreng ..buang kulit..tumbuk kasar/pecah2 1/2 cawan air asam jawa 1/2 cawan gula merah 1/2 cawan minyak garam secukup rasa bahan mesin 3 sudu besar cili mesin 4 batang serai 1 inci halia 1/2 inci lengkuas 8 ulas bawang merah 4 ulas bawang putih 2 biji buah keras Cara: 1. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing. 2. Masukkan daging dan biarkan sehingga lembut. 3. Bila dah naik minyak masukkan air asam jawa dan kacang. Tambahkan sedikit air jika pekat sangat. 4. Masukkan gula dan garam secukupnya. Biarkan sehingga naik minyak
TAHU SUMBAT Bahan 4 keping tahu putih timun carrot minyak Cara 1. Tahu dibasuh dan gorengkan sehingga masak [golden brown] 2. Angkat tahu dan sejukkan 3. Tahu dipotong 2 dan belahkan dalamnya untuk memasukkan sayuran. 4. Parutkan carrot dan timun. gaulkan. 5. Masukkan sayuran dlam belahan tahu. 6. Hidangkan dengna sos cili atau sos kacang. Sos Cili 5 biji cili merah 5 biji cili kering [rebus] 1 ulas bawang putih 1 s/b gula 1 s/b cuka 1 cawan air 1 s/k tepung jagung [bancuhkan dengan sedikit air] garam Cara 1. mesinkan semua bahan kecuali tepung jagung sehingga halus. 2. Panskan bahan cili sehingga mendideh. 3. Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan agak pekat sikit. 4. Tutup api dan biarkan sejuk JEJEMPUT TAHU Bahan 3 cawan tepung gandum sedikit daun kucai [hiris pendek] aie secukupnya minyak Bahan kisar [kasar saja] 3 keping tahu sejemput ikan bilis 1 labu bawang besar 2 biji cili merah garam Cara 1. Gaulkan bahan kisar dengan tepung dan daun kucai. 2. Tambahkan air secukup lembut [jangan pekat atau cair sangat..agak jer la...] 3. Panaskan minyak dan sudukan adunan kecil2 dan masakkan sehingga kuning keemasan. kKalau nak jemput dgn tangan pun boleh. 4. Bila telah masak hidangkan dengan sos cili. NOTA. Boleh gantikan ikan bilis dengan udang hidup atau udang kering. |
22
Bagus |
27
Marah |
25
Terkejut |
12
Sedih |
35
Lawak |
20
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Originally posted by hanieliza at 11-5-2006 09:29 AM
kakliza suka makan tahu bakar saperti ini..
http ...
Originally posted by noor_hannah at 11-5-2006 09:44 AM
wahai kak liza yg cun melecun berkaca mata ijooo!!!
tau tak bikin tahu yg bersakar2 dlm dia.. biasa jual kat supermarket.. org jual tahu bakar biasa pakai tahu ni lah... tapi yg kat superm ...
Originally posted by mambogurl at 15-5-2006 08:47 PM
Bebaru nih mambo try wat bergedil tauhu..
tak guna kentang langsung... tapi sedap.. sedap sangat...
resepi nih mak mabo copy dari mana ntah..
Originally posted by hanieliza at 11-5-2006 09:29 AM
Cara:
1. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan daging dan biarkan sehingga lembut.
ADVERTISEMENT