CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Buat Sendiri Ais Krim Semudah ABC

14-1-2015 12:39 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 9938| Komen: 18

Description: Sedapkan makan ais krim sendiri buat. Perlu beli ke alat khas untuk buat ais krim ini? Mari cuba

Bahannya

500ml whipping cream
1 tin kecil susu pekat around 392ml. bukan tin tinggi itu , kalau yg tinggi itu dah dekat 500ml tak silap akak.
2 sudu kecil vanilla extract.


Cara-cara
pukul whipping cream sampai jadi pekat2 gitu, jgn sampai kejung then campur susu pekat dan vanilla extract dan pukul sampai sebati.
lepas itu ikut suka sis la nak tambah perisa apa, ikut creativity masing2.
nak tambah hancuran oreo ke, nak tambah strawberry preserve/puree ke apa
resipi atas itu kiranya base ice cream.

then freeze jah, kompom menjadi sis.

note:
resipi ini agak manis, kalau feeling nak kurang manis, kurang kan la susu pekat itu kot?
namun akak tak jamin la menjadi.

akak buat hari itu akak tambah caramel, hancuran biscuit karamel/biscoff/speculoos

hasil nya dapat la ice cream almost 1liter gitu.
dah habis yg itu akak nak try buat yg perasa strawberry pula sebab ada strawberry preserve yg lebih akak buat victoria sandwhich cake hari itu.


Kalau rasa susah, ini LadyLista tepek video untuk kalian semua



3

Bagus
2

Marah
12

Terkejut
2

Sedih
6

Lawak
3

Bosan

Friends Rank (28 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Changa 6-1-2015 01:36 PM
kompom lagi sedap dari ice cream pprt yg murah2 itu.
Quote BelitaBela 6-1-2015 01:44 PM
Tq. Boleh try buat nanti
Quote fatthippo 7-1-2015 12:58 PM
kasih byk2 atas tip resipi ni, mmg lama i nak cuba buat aiskrim
Quote Daisy_Putih 7-1-2015 07:02 PM
wah macam best je ni.. senang je pulak tu bahan2 n step.. teringin juga nak buat sendiri eskrim..
tq
Quote stania83 14-1-2015 10:08 PM
sis Changa buat eskerim???
Quote Changa 14-1-2015 10:55 PM
Akak boleh kompom kan tekstur nya mmg macam ice cream beli kat kedai
Quote zizadin 20-1-2015 10:39 AM
ayat "jangan sampai kejung'' buat aku tergelak besar..


Ada lucunya di situ..
Quote khailya 21-1-2015 10:00 AM
sedapnyerrrr...
tak payah letak ovellete eh?
Quote zafira 21-1-2015 03:55 PM
boleh pakai mixer tak?





Quote mesmerize 21-1-2015 10:11 PM
3 bahan je kak changa bole jadi eskerem? haruslah sis cuba weekend n! kat rumah sis ni dah ada susu pekat ngan frozen berries tu bole la sis nanti blend kan ianya n campur dalam eskerem tu be tu.. tinggal beli whipping cream sajork.. thank u kak changa.. nanti dah siap sis paste pic kat sini kalau jadi la .. kalau tak jadi senyap2 sudah buat pe nak tayang ye dak
Quote haziraf 22-1-2015 10:54 AM
Kalau xde mixer pukul dgn tangan je agak2 menjadi ke sis?

Or masukkan dalam blender.. boleh ke? Iolz xde mixer... tapi teringin nak buat..
Quote Changa 22-1-2015 11:03 AM
Edited by Changa at 22-1-2015 11:04 AM
haziraf replied at 22-1-2015 10:54 AM
Kalau xde mixer pukul dgn tangan je agak2 menjadi ke sis?

Or masukkan dalam blender.. boleh ke? I ...

tak pasti la sis, sebab konsep nya pukul whip cream itu jangan sampai kejung gitu.
sis cari jah video tengok setara mana kepekatan yg di perlu kan.
akak dah lupa video mana akak refer dulu, ada 2 video yg guna recipe sama, akak syak salah sorang curi resipi salah seorang itu.
sesama kokesen la mereka2 itu.
whipped cream senang jah jadi pekat gitu, akak syak guna tangan pun tiada masalah
ikut firasat akak kalau nak guna tangan, pukul whipped itu sahaja dulu sampai pekat then baharu masuk bahan2 lain.

Quote haziraf 22-1-2015 11:26 AM
Ok, tengkiu kak chang..
nnt iolz pi usha..
Muah ciked
Quote nameloo 23-1-2015 12:05 AM
Kiranya x payah gemburkan pastu masukmpeti pastu gembur lagi skali?

Memang maintain fluffy dan lembut la eskrim ni?
Quote ThuLE 15-4-2015 03:10 PM
X pyh beli icream maker..
Tq for sharing.. ini resepi yg paling simple penah tgk..
Quote Changa 15-4-2015 03:40 PM
nameloo replied at 23-1-2015 12:05 AM
Kiranya x payah gemburkan pastu masukmpeti pastu gembur lagi skali?

Memang maintain fluffy dan le ...

iya sis.
akak pun tak expect texture nya mcm ice cream normal sebab tak perlu buat gitu.
Quote tom2 16-7-2015 04:46 PM
Wah senangnye.. n nampak yummy sangat
Quote twinkleboo 15-4-2019 12:04 PM
Boleh try buat nanti

Lihat semua komen(18)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-7-2022 05:07 AM GMT+8 , Processed in 0.073040 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top