kupia Publish time 11-12-2008 02:15 PM

Originally posted by julie at 11-12-2008 01:09 PM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif


lg satu kan kupia, sori ek kalau soklan budus... masa kite download tu kan saya save je dlm C-drive... mmg zip file lar.. camner kite nk unzip ek? yg saya buat extract ke xml... betul ke? :vi ...

unzip (extract) guna winzip. kalau belum ada boleh download kat sini:

WinZip 12.0

Saya pakai WinZip lama ver. 8, ada beza sikit....

Terus extract je guna Winzip. File asal dia dalam text file ".txt" bukan ".xml", jangan risau pasal extension dia extract dan save sahaja.Simpan dulu dalam mana-mana folder.

julie Publish time 11-12-2008 02:26 PM

Originally posted by kupia at 11-12-2008 02:15 PM http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


unzip (extract) guna winzip. kalau belum ada boleh download kat sini:

WinZip 12.0

Saya pakai WinZip lama ver. 8, ada beza sikit....

Terus extract je guna Winzip. File asal dia dala ...

maknanye masa donlod tu terus unzip and br save ke? :$

kupia Publish time 11-12-2008 02:41 PM

Originally posted by julie at 11-12-2008 02:26 PM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif


maknanye masa donlod tu terus unzip and br save ke? :$

bila dah download maknanya zip file dah tu dah ada dalam simpanan julie, bila-bila boleh unzip. Nak unzip terus pun boleh, lambat pun tak apa, simpan dulu zip file tu. Ingat nama dia "Ads Theme".

kalau file tu rosak boleh download sekali lagi.

julie Publish time 11-12-2008 04:04 PM

Originally posted by kupia at 11-12-2008 02:41 PM http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


bila dah download maknanya zip file dah tu dah ada dalam simpanan julie, bila-bila boleh unzip. Nak unzip terus pun boleh, lambat pun tak apa, simpan dulu zip file tu. Ingat nama dia "Ads Th ...


ok, nnt mlm karang saya try.

julie Publish time 12-12-2008 12:08 AM

kupia.. dh berjaya la.... :lol:

tp skrg ni nk re-set ad yg mmg sedia ada tu camner lak?:o

julie Publish time 12-12-2008 12:15 AM

kupia, kalau nk tukar background yg putih tu pd warna hitam camner?

kupia Publish time 12-12-2008 12:18 AM

Originally posted by julie at 12-12-2008 12:08 AM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
kupia.. dh berjaya la.... :lol:

tp skrg ni nk re-set ad yg mmg sedia ada tu camner lak?:o

Kalau nak letak ads lain jangan delete banner 125x125 yang tiga tu dulu, nanti kemudian kita cerita, nak kena tukar dalam template code.

kalau tau cuba cari pelan-pelan bawah sidebar wrapper.

Kalau tak mau letak ads kemudian nanti, remove je dalam "Add a Gadget" dia.

kupia Publish time 12-12-2008 12:25 AM

Originally posted by julie at 12-12-2008 12:15 AM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
kupia, kalau nk tukar background yg putih tu pd warna hitam camner?

    <Variable name="bgcolor" description="Page Background Color"
             type="color" default="#BCBEB0" value="#BCBEB0">
    <Variable name="bgcolorwrapper" description="Page Wrap Background Color"
             type="color" default="#FFFFFF" value="#FFFFFF">         
    <Variable name="bgcolorwrapperborder" description="Page Wrap Border Color"
             type="color" default="#C0C0C0" value="#C0C0C0">         


Dalam template code cari dan tukar 'default=' & 'value=' yang biru tu, tengok hexadecimal color code dalam Panduan Pemblog.

[ Last edited bykupia at 12-12-2008 12:27 AM ]

julie Publish time 12-12-2008 12:09 PM

kupia mmg best :loveliness:

terima kasih banyak2 kerana bnyk membantu

yanyan07 Publish time 15-12-2008 12:44 AM

nak tanya jugak....apa keuntungannya kalau blog kita di ranking yg teratas?dapat duit ke?:o
kalau adsense tu tau la aku..advertise yg bayar...kalau blog suka2 ni..apa keuntungannya ya?

kupia Publish time 15-12-2008 12:14 PM

Originally posted by yanyan07 at 15-12-2008 12:44 AM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
nak tanya jugak....apa keuntungannya kalau blog kita di ranking yg teratas?dapat duit ke?:o
kalau adsense tu tau la aku..advertise yg bayar...kalau blog suka2 ni..apa keuntungannya ya?

dapat duit ke? soalan ni macam perli orang yang minat buat blog je...

manusia akan berbuat apa sahaja untuk memuaskan hati sendiri
bukan semua orang buat blog untuk dapat duit walaupun ramai yang inilah tujuan utamanya
boleh panjangkan ilmu pada orang lain
boleh dapat banyak kenalan baru
kongsi maklumat kongsi ilmu

banyak lagi bla bla bla....

yanyan07 Publish time 15-12-2008 12:52 PM

Balas #91 kupia\ catat

bukan perli la...saya kalau boleh pun nak jugak buat blog yg leh buat duit...:P
cuma x faham kenapa kejar sangat trafic ranking tu....

vrmega Publish time 15-12-2008 02:00 PM

bena blog

Saya boleh bena blog sikit , masih belajar
Ada sape2 nak tolong ajar:D :D



org baru-vrmega

vrmega Publish time 15-12-2008 02:11 PM

forum

Hai nasib badan....
Dah sakit duduk depan komputer.
Masih tak faham mana nak mula.
Apa nak buat ni..
Nak up load gambar sendiri yg glomuar ni pun wa tak tau.
Kalau kat myspace atau WAYN atau:-
http://www.perfspot.com/24353010 kat situ taulah:funk: :funk:

vrmega Publish time 15-12-2008 02:37 PM

buat duit

Daripada berangan2 lebih join saya buat duit free
macam2 link free buat duit .Tak salah tambah duit.Cari
yg daftar free.Signup utk di bayar;

http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?Refaid=vrmega
http://www.matrixmails.com/?pdefault&rid=184615
http://cashcrate.com/958072   :D :D

:) :) :D :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :D :D :D :D

kupia Publish time 15-12-2008 08:43 PM

Originally posted by yanyan07 at 15-12-2008 12:52 PM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
bukan perli la...saya kalau boleh pun nak jugak buat blog yg leh buat duit...:P
cuma x faham kenapa kejar sangat trafic ranking tu....

ooh sebab nak ranking tu memanglah nak kejar traffic, orang buat blog cantik2 ada banyak good content, sia2lah kalau tak ada orang datang baca.

quality traffic datang dari search engine.Tiap-tiap orang yang guna search engine mesti ada sesuatu yang dicari, bukan suka-suka, bukan main-main je, semuanya serius berkehendakan sesuatu maklumat..Bergantung pada kehendak dia dan keyword yang dia taip dalam search engine untuk mencari sesuatu, pakcik google akan berusaha menyelongkar dalam database dia mencari kehandak orang tadi.Sekiranya maklumat yang dicari tepat dan lengkap terdapat dalam blog yang awak sediakan, maka blog awak akan tersenarai di atas sekali dalam search engine. Sipencari puashati berjumpa dengan apa yang dicari dalam masa yang sama awak puas hati dapat menyediakan apa yang dicari oleh pencari.

itu kalausatu orang cari.bayangkan kalau blog awak ada sediakan maklumat untuk 10,000 orang pencari dalam satu hari? jawabnya awak letak adsense punya ads kat tepi side bar tu lepas tu duduk rumah je tunggu cheque tiap2 bulan sampai.

Malaysia ada 13 juta pengguna internet, dalam dunia tak tau berapa ratus juta berapa billion? berapa billion dollar terlibat dalam transaksi perniagaan internet dalam satu tahun?

cuba dapatkan 1% dari pada jumlah pelayar internet ini pun dah cukup.... :lol:

baby_nurin Publish time 16-12-2008 04:45 PM

nak tya la...

cmner nak masukkan pdf dlm blog?

maksud saya, saya ader doc dlm bentuk pdf, kemudian sy nak masukkan dlm blog sy
tak geti lah nak wat camner....

boleh tunjuk ajar tak? pls pm sy yerk...

baby_nurin Publish time 16-12-2008 05:17 PM

utk yg baru berjinak nak buat blog - http://panduanpemblog.blogspot.com/
blog nie byk membantu.. bagus sgt... mudah!!

nak cantikkan blog anda, tambah widget - http://adiwidget.blogspot.com/
bagus sgt.... cuba lah...

yanyan07 Publish time 17-12-2008 08:20 AM

Balas #96 kupia\ catat

oo...macam tu..maknanya kena ada trafic tinggi dulu la baru adsense tu nak bagi iklan kat tepi2 tu?kalau buat jer blog tapi trafic 0...x dapat la iklan tu ya?:o

julie Publish time 17-12-2008 04:51 PM

kupia, saya dh buat yg tukar colour background tu tp tak tukar the whole thing la.. camner nk buat kalau semua nk jadi black.. :D
Pages: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14
View full version: Yang Baru Belajar Blogger

ADVERTISEMENT