ArahMan7 Publish time 23-12-2008 01:03 AM

Originally posted by reone at 22-12-2008 11:35 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
tu lah...mata dah :shakehead3: kecil besar mencari..tp tak jumpa gak

reone kena Expand Widget Template baru boleh jumpa.

http://noorazmanothman.googlepages.com/TestForReone1.png
Imej atas dalam mode Edit Template HTML

http://noorazmanothman.googlepages.com/TestForReone.png
Ni hasil ia apabila bunga besau ditukar ganti kpd foto anak2buah ArahMan7. Peace, kata Syakira!


http://forum.cari.com.my/images/common/sigline.gif

Useful Informations @ Web Directory

My Journey @ My Journey To Recovery

My Fantasy @ My Little Mermaid

julie Publish time 23-12-2008 01:17 AM

kalau kat blog title tu nk tukar jenis font tu lak mcm mana? sori la aku br belajar memblog ni... :D :D :D

ArahMan7 Publish time 23-12-2008 01:34 AM

Originally posted by julie at 23-12-2008 01:17 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
kalau kat blog title tu nk tukar jenis font tu lak mcm mana? sori la aku br belajar memblog ni... :D :D :D

Nak tukar jadi camni;

http://noorazmanothman.googlepages.com/Julia.png

Tapi Julie kena ingat, kalo guna font canggih yg hanya terdapat dlm PC Julie pun tak berguna gak.

Kalo dalam PC org lain ade font canggih tu takpe la tapi kalo takde yg keluar hanya font default aje.

Julie paham tak maksud ArahMan7?


http://forum.cari.com.my/images/common/sigline.gif

Useful Informations @ Web Directory

My Journey @ My Journey To Recovery

My Fantasy @ My Little Mermaid

julie Publish time 23-12-2008 08:17 AM

Balas #123 ArahMan7\ catat

paham :D :D :D

tp nk tau gak camner nk tukar tu...

ArahMan7 Publish time 23-12-2008 08:42 AM

Originally posted by julie at 23-12-2008 08:17 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
paham :D :D :D

tp nk tau gak camner nk tukar tu...

Julie, ni thread Kupia. Secara etika ArahMan7 tak boleh main redah masuk thread org kecuali dpt kebenaran dr Tuan Punya.

Mintak ampon byk2, Kupia. Ni last utk jawap soalan Julie, k?

Lihat imej;

http://noorazmanothman.googlepages.com/Julie.png

Apapun, jgn takut nak godek2, buat experiment. Bila lg nak belajar kalo takut2 nak tukar itu ini. Tapi sebelum tu save dulu template asal. Tu penting.

p/s Bukak thread lain kalo nak jawapan. Ada soalan ade jawapan dan begitu jugak sebaliknya. Tapi tak janji tau. Kekadang ArahMan7 sibuk. Atau refer blog Kupia. Disitu banyak info2 berguna.


http://forum.cari.com.my/images/common/sigline.gif

Useful Informations @ Web Directory

My Journey @ My Journey To Recovery

My Fantasy @ My Little Mermaid

[ Last edited byArahMan7 at 23-12-2008 08:48 AM ]

julie Publish time 23-12-2008 08:57 AM

Balas #125 ArahMan7\ catat

ok, tq arahman7 and tq oso to kupia....

mmg byk membantu.... :P

kupia Publish time 23-12-2008 12:19 PM

.......... page mendap ........

reone Publish time 23-12-2008 02:30 PM

Reply #121 ArahMan7's post

terima kasih arahman7...reone dah jumpa kod tu..reone kena upload balik baru jumpa kod tu...terima kasih semua

http://reewancrystal.blogspot.com/

reone Publish time 23-12-2008 03:09 PM

Originally posted by ArahMan7 at 23-12-2008 01:03 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


reone kena Expand Widget Template baru boleh jumpa.

http://noorazmanothman.googlepages.com/TestForReone1.png
Imej atas dalam mode Edit Template HTML

http://noorazmanothman.googlepages. ...


baru nak tanya...link home dan info tu...mcn nak link kan?heheheheh...berfungsi ke tak?:L:L

kupia Publish time 23-12-2008 03:47 PM

Originally posted by reone at 23-12-2008 03:09 PM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
baru nak tanya...link home dan info tu...mcn nak link kan?heheheheh...berfungsi ke tak?:L:L

"Layout" -> "Edit HTML" -> "Expand Widget Templates" cari code bawah ni - :-

<div id='pages'>
<ul>

<li class='active'><a accesskey='1' href='/' title=''>Home</a></li><li><a accesskey='2' href='#' title=''>Info</a></li>
<li><a accesskey='3' href='#' title=''>Photos</a></li>
<li><a accesskey='4' href='#' title=''>About</a></li>
<li><a accesskey='5' href='#' title=''>Contact</a></li>

</ul>
</div>

gantikan yang # berwarna tu dengan link berkenaan. Contoh:-

<div id='pages'>
<ul>

<li class='active'><a accesskey='1' href='/' title=''>Home</a>
</li><li><a accesskey='2' href='http://URL-Link.blogspot.com/' title=''>Maklum</a></li>
<li><a accesskey='3' href='http://URL-Link.blogspot.com/' title=''>Gambar</a></li>
<li><a accesskey='4' href='http://URL-Link.blogspot.com/' title=''>Tajuk</a></li>
<li><a accesskey='5' href='http://URL-Link.blogspot.com/' title=''>Hubungi Saya</a></li>

</ul>
</div>



[ Last edited bykupia at 23-12-2008 03:54 PM ]

reone Publish time 23-12-2008 08:35 PM

Reply #130 kupia's post

knp tak jadi ek

kupia Publish time 23-12-2008 10:19 PM

Originally posted by reone at 23-12-2008 08:35 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
knp tak jadi ek

Link tu jangan ikut contoh saya tu mesti URL yang boleh capai betul dalam blog reone tu...

'http://...................blogsopot.com/'

Saya chek tengok tak berubah lagi pun, awak lupa "SAVE TEMPLATE" kot.
Kalau tak mau pakai bagi tau boleh buang semua tu, kalau nak pakai pelan-pelan boleh buat... link dia mesti betul...

[ Last edited bykupia at 23-12-2008 10:28 PM ]

reone Publish time 23-12-2008 10:40 PM

Reply #132 kupia's post

sori kupia..reone pi preview..bila preview die tak jadi..kena save templete dulu..

tp mcn kena nak link dgn topik or gamabr kita kita buat?

kupia Publish time 23-12-2008 11:46 PM

Originally posted by reone at 23-12-2008 10:40 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
sori kupia..reone pi preview..bila preview die tak jadi..kena save templete dulu..

tp mcn kena nak link dgn topik or gamabr kita kita buat?

Silap tu one, URL yang saya buat tu contoh aja... cara dia dah betul dah tu... tak perlu ikut contoh saya, fikirkan apa yang berkenaan dengan blog reone nanti.
Biarkan dia kat situ dulu, buat pos banyak-banyak lagi pasal krital... kemudian nanti baru masukkan link yang betul.

saya tengok blog tu baru ada 1 pos je...link dia macam ni:

1.http://reewancrystal.blogspot.com/2008/12/cara-cara-membuat-gelang-kristal.html

norzyy Publish time 24-12-2008 09:48 AM

kupia... saya nak tanya... saya dah pegi blog awak dan ingat nak belajar masukkan flash header.saya dah follow step2 yg awak bg tu tp kan sampai satu part saya dah jammed tak paham.

Lepas ini, skrol ke atas ke bahagian CSS stylesheet yang berkaitan dengan header kod HTML template anda dan cari kod seperti berikut:




/* Header
-----------------------------------------------
*/

#header-wrapper {
width:660px;
margin:5px;
text-align: center;
color: #666666;
}

#header-inner {
background-position: center;
margin-left: auto;
margin-right: auto;
}

#header {
margin: 5px;
text-align: center;
color:$pagetitlecolor;
}

#header h1 {
margin:5px 5px 0;
padding:15px 20px .25em;
line-height:1.2em;
letter-spacing:.2em;
font: $pagetitlefont;
}

#header a {
color:$pagetitlecolor;
text-decoration:none;
}

#header a:hover {
color:$pagetitlecolor;
}

#header .description {
margin:0 5px 5px;
padding:0 20px 15px;
max-width:700px;
letter-spacing:.2em;
line-height: 1.4em;
font: $descriptionfont;
color: $descriptioncolor;
}

#header img {
margin-$startSide: auto;
margin-$endSide: auto;
}


CSS stylesheet header template anda mungkin sedikit berbeza daripada yang terdapat pada template "Minima" ini. Sekiranya terdapat sebarang tag yang bersangkutan dengan "border:" dalam CSS ini sila delete dan buang.

'CSS stylesheet' tu apa?nak cari di mana.bila saya scroll up tak nampak pun perkataan ni.adakah ia terdapat dalam kotak 'edit template' tu.saya ada buat reference sikit...CSS ni bahasa komputer mcm HTML jugak. betul ke...boleh tolong explain:)

kupia Publish time 24-12-2008 12:27 PM

Originally posted by norzyy at 24-12-2008 09:48 AM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
kupia... saya nak tanya... saya dah pegi blog awak dan ingat nak belajar masukkan flash header.saya dah follow step2 yg awak bg tu tp kan sampai satu part saya dah jammed tak paham.

Lepas in ...

Yang awak paste tu yang sebahagian dari CSS (cascade style sheet) la tu.
Ok tak payah pinda apa-apa dalam CSS tu sebab tak ada "border"dalam tu.
Insert masuk je flash header yang berkenaan.

Daripada <head> ....... sampai pada ]]></b:skin> (semua code yg ada dalam tu di panggil CSS).

PS/:
Tujuannya suruh pinda CSS tu kalau ada "border" dalam tu.nanti lepas masukkanflash header dia ada border line keliling gambar dia jadi tak berapa cantik.

[ Last edited bykupia at 24-12-2008 12:35 PM ]

baby_nurin Publish time 24-12-2008 01:11 PM

Originally posted by reone at 23-12-2008 14:30 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
terima kasih arahman7...reone dah jumpa kod tu..reone kena upload balik baru jumpa kod tu...terima kasih semua

http://reewancrystal.blogspot.com/

cantek arr blog reone..... color cantek......
jeles arr....:lol:

reone Publish time 24-12-2008 02:11 PM

Reply #137 baby_nurin's post

heheheheh...:loveliness: :$

tgk lah sipe cikgu nya..kupia dan arahman7...

norzyy Publish time 24-12-2008 03:16 PM

Tq Kupia.Sekarang saya cuba nak tukar template pulak. dah upload tp dia keluar mcm ni la pulak

We were unable to save your templatePlease correct the error below and submit your template again. Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: Content is not allowed in prolog.




Saya pilih Ad-Themes mcm awak jugak la.Download file tu and unzip file. Broswer saya guna IE.Dah 2 kali try.Maknanya saya kena guna fiefox pulak ke?

norzyy Publish time 24-12-2008 03:22 PM

sori kupia.saya dah berjaya.Kesilapan teknikal. Sorry:D :D
Pages: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
View full version: Yang Baru Belajar Blogger

ADVERTISEMENT