norzyy Publish time 24-12-2008 04:32 PM

Boleh saya tanya lagi......:loveliness:

Saya dah berjaya tukar template. saya pilih Daya Earth Blogger Template.Saya tak paham tentang widget 'Resent Post'katakan saya sudah buat 10 post.Bagaimana cara saya nak masukkan 2 post yg terakhir ke dalam widget 'recent post'.Arahan suruh saya masukkan URL.URL mana yg dimaksudkan?

soalan kedua... macam mana saya nak hilangkan tarikh pada post saya.saya nak post saya kelihatan macam dalam http://panduanpemblog.blogspot.com/.Bahagian 'pos' tu clean je tak ada tarikh

kupia Publish time 24-12-2008 07:10 PM

Originally posted by norzyy at 24-12-2008 04:32 PM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
Boleh saya tanya lagi......:loveliness:

Saya dah berjaya tukar template. saya pilih Daya Earth Blogger Template.Saya tak paham tentang widget 'Resent Post'katakan saya sudah buat 10 post ...Bagaimana cara saya nak masukkan 2 post ygterakhir ke dalam widget 'recent post'.Arahan suruh saya masukkanURL.URL mana yg dimaksudkan?

soalan kedua... macam mana saya nak hilangkan tarikh pada post saya.saya nak post saya kelihatan macam dalam http://panduanpemblog.blogspot.com/.Bahagian 'pos' tu clean je tak ada tarikh

1.Recent Post - ada 2 cara:.

a.Daftar blog awak dengan FeedBurner (dalam blog panduan ada guide daftar feed burner )

b.Guna blogger punya feed:

    Log mLaasuk blogger dashboard.
    Pilih"Layout"
    Bawah "Layout" pilih "Page Elements"
    Lepas tu pilih "Add A Gadget" sidebar belah kiri atau sidebar belah kana mana nak letak "Recent Post" tu.
    Dalam "Add A Gadget" punya window pilih "Feed"
    Blogger akan bagi window "Configure Feed"...
    Dalam ruangan "Feed URL" masukkan alamat blog awak macam ni:

       htttp://nama-blog-awak.blogspot.com/feeds/posts/default

    Lepas dah masuk ni pilik "CONTINUE"

    Dalam window yang sama isi ruangan "Title" tu apa-apa "Pos Terkini" ke "Recent Posts".
    dalam ruangan "Show Items"pilih "2" untuk 2 pos - maksimum5 pos.

    Lepas tu jangan lupa klik"SAVE"... selesai.

2.Hilangkan tarikh pos.
awak kena bagi saya alamat blog tu dulu.   Nak kena cek dia punya source code dulu kat mana yang kena pinda.

Hati-hati dengan daya earth template, dia punya background dalam photobucket selalu overlimit bandwidth.. yang dua sidebar satu kiri satu kanan kan?

Bagi tau balik kalau tak boleh.

[ Last edited bykupia at 24-12-2008 07:15 PM ]

baby_nurin Publish time 25-12-2008 07:40 PM

kupia..

sy pya post seperenggan tur mcm mana? tak jadi lagi nie.....:'( :'(

kupia Publish time 26-12-2008 01:11 AM

Originally posted by baby_nurin at 25-12-2008 07:40 PM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
kupia..

sy pya post seperenggan tur mcm mana? tak jadi lagi nie.....:'( :'(

sabar dulu, tengah cari teknik terbaru yang boleh pendekkan balik pos tu lepas orang baca.. nanti saya but satu topik dalam blog panduan.

norzyy Publish time 26-12-2008 03:32 AM

'Hati-hati dengan daya earth template, dia punya background dalam photobucket selalu overlimit bandwidth.. yang dua sidebar satu kiri satu kanan kan?

Saya tak paham ayat yg saya garis tu,cari dlm wikipedia maksud bandwidth tu ruang dalam hosting.bila ruang dah penuh kita kena adjust bandwidth.tak paham la......:funk:

Ini blog saya http://cari-kamus.blogspot.com/.Tapi blog ni separuh masak.saya masih dalam proses pencarian bahan.Tolong adjust ye bhgn tarikh tu...

Tp apsal bila saya view je mesti nampak spannar & screwdriver tu dlm setiap template.mcm mana nak bg hilang...

lagi satu.... kenapa tetiba je bahagian template post saya jadi lain mcm.Sblm ni kat bahagian atas belah kanan tu kan ada EDIT HTML, RICH TEXT.so saya boleh pilih mcm mana saya nak post.nak guna teks biasa atau HTML.Tp sekarang kat bahagian tu cuma ada PREVIEW.Bila taip hanya allowed dlm format HTML.Tak ada icon font dan text color pun.saya silap tekan setting ke

baby_nurin Publish time 26-12-2008 11:46 AM

Reply #144 kupia's post

ok.. hehehh...
sy adjust balik jadi normal lah.. sbb ssh lah nak publish....

baby_nurin Publish time 26-12-2008 11:59 AM

NAK TYA LA..

aku copy words from microsoft word to posting kat blog. tapi cannot publish.. tatau naper..
kuar ayat nie.. tak phm arr.. sesape boleh explain?

Your HTML cannot be accepted: Tag is not allowed: <meta name="Originator" content="Microsoft Word 12">

baby_nurin Publish time 26-12-2008 12:00 PM

pls help me.....:'( :'( :'(

baby_nurin Publish time 26-12-2008 03:38 PM

TAK PER..
arahman dah tulun.. tq tq

mumiaberisi Publish time 29-12-2008 01:26 AM

Reply #145 norzyy's post

jangan bimbang. just upload gmbar background tu kat hosting yang lain. mcm photobucket, dsb. phtu paste direct url image td kat kod css tu.

norzyy Publish time 31-12-2008 03:55 PM

kupia... awak di mana..??? dah lama tak masuk forum ni...

norzyy Publish time 31-12-2008 03:56 PM

kupia... awak di mana... dah lama tak masuk forum...

kupia Publish time 3-1-2009 01:47 AM

Originally posted by norzyy at 31-12-2008 03:56 PM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
kupia... awak di mana... dah lama tak masuk forum...

Saya masih ada "alive and kicking"... :lol:
sibuk sikit 2 3 hari ni, tengah malam baru masuk forum...

sandora Publish time 3-1-2009 02:07 PM

bro. kupia!

dora nak colorkan background widget profail..
dah jumpa code kat

http://tricks-for-new-bloggers.blogspot.com/2007/09/change-widget-background-color.html

tp bila masuk code tak jadi pon..:L

kupia Publish time 3-1-2009 08:31 PM

Originally posted by sandora at 3-1-2009 02:07 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
bro. kupia!

dora nak colorkan background widget profail..
dah jumpa code kat

http://tricks-for-new-bloggers.blogspot.com/2007/09/change-widget-background-color.html

tp bila masuk codetak jadi pon..:L

Selamat datang dora forum tempat saya bersarang... ;P;P;P
Nak tukar color template yang the professional tu ke?Kalau tukar background widget untuk profile semua sidebar akan berubah warna yang sama...

tukar code yang merah tu, tengok sama border dengan header dia bagi sesuai dengan background color.(Chek color code dalam blog panduan):

<Variable name="sidebar1bgColor" description="Sidebar1 Background Color"
type="color" default="#FFBBE8" value="#ffffff">
<Variable name="sidebar1BorderColor" description="Sidebar1 Border Color"
type="color" default="#C94093" value="#e6e6e6">
<Variable name="sidebar1HeaderBgColor" description="Sidebar1 Header Background Color"
type="color" default="#ffffff" value="#dcdcdc">
<Variable name="sidebar1HeaderBorderColor" description="Sidebar1 Header Border Color"
type="color" default="#C94093" value="#cc0000">
<Variable name="sidebar1HeaderColor" description="Sidebar1 Header Color"
type="color" default="#000000" value="#333333">
<Variable name="sidebar1TextColor" description=" Sidebar1 Text Color"
type="color" default="#9D1961" value="#000000">
<Variable name="sidebar1LinkColor" description=" Sidebar1 Link Color"
type="color" default="#9D1961" value="#000000">
<Variable name="sidebar1HoverLinkColor" description=" Sidebar1 Hover Link Color"
type="color" default="#000000" value="#cc0000">
<Variable name="sidebar1VisitedLinkColor" description="S idebar1 Visited Link Color"
type="color" default="#000000" value="#808080">
<Variable name="sidebarListLineColor" description="Sidebar List Line Color"
type="color" default="#000000" value="#e6e6e6">
<Variable name="profileBorderColor" description="Profile Border Color"
type="color" default="#000000" value="#ffffff">

[ Last edited bykupia at 4-1-2009 01:29 PM ]

norzyy Publish time 3-1-2009 11:16 PM

alo...cik kupia..mcm mana saya nak hilangkan tarikh artikel dl blog saya mcm awak punya blog.tolong tengok sikit boleh.saya pakai daya earth.... cari-kamus.blogspot.com   tq:)

kupia Publish time 4-1-2009 01:12 PM

Originally posted by norzyy at 3-1-2009 11:16 PM http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif
alo...cik kupia..mcm mana saya nak hilangkan tarikh artikel dl blog saya mcm awak punya blog.tolong tengok sikit boleh.saya pakai daya earth.... cari-kamus.blogspot.com   tq:)

cari kod yang ni:

<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
   Epa name='6213844672515548116'></a>
<!-- <h3 class='post-title entry-title'>
      <a href='http://cari-kamus.blogspot.com/2008/12/ad-copy-writing-for-advertisement.html'>* A *</a></h3> -->
   <div class='post-header-line-1'></div>
   <div class='post-body entry-content'>

Tutup 'entry title' tu dengan comment block ( <!--   .....--> ) dan jgn lupa SAVE TEMPLATE.Jangan delete line tu mana tau lain hari nak pakai balik title tu.

[ Last edited bykupia at 4-1-2009 01:24 PM ]

sukitena Publish time 5-1-2009 07:46 AM

kupia,nak cakap terima kasih sebab taruk link saya dalam blog kupia. ^_^
suki taruk link dalam blog bm suki.

reone Publish time 5-1-2009 03:18 PM

salam..nak tanya kat sini pulak..heheheh

mcn nak letak gambar mcn ni?:L :L

http://img368.imageshack.us/img368/258/49008712uh6.jpg

contoh web ni..
http://kadkahwin-pino.blogspot.com/

mcn ek..

norzyy Publish time 5-1-2009 04:49 PM

aiseh kupia... saya tak jumpa la kod tu.... macam lain macam je kod yg awak bg tu. B4 this selalunya saya boleh ikut penerangan awak.mmg tak ada langsung.boleh bg clue ke kat mana...:lol:
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17
View full version: Yang Baru Belajar Blogger

ADVERTISEMENT