kupia Publish time 5-1-2009 06:43 PM

Originally posted by norzyy at 5-1-2009 04:49 PM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
aiseh kupia... saya tak jumpa la kod tu.... macam lain macam je kod yg awak bg tu. B4 this selalunya saya boleh ikut penerangan awak.mmg tak ada langsung.boleh bg clue ke kat mana...:lol:

Cari pelan-pelan ada... dia bawah div id="main-wrap1"
ada google adsense punya script kat bawah dia
lepas tu bawah sikit tu dialah tu...

kupia Publish time 5-1-2009 06:44 PM

Originally posted by sukitena at 5-1-2009 07:46 AM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
kupia,nak cakap terima kasih sebab taruk link saya dalam blog kupia. ^_^
suki taruk link dalam blog bm suki.

terima kasih kembali... :lol:

norzyy Publish time 6-1-2009 09:59 AM

Dah jumpa div id=main-wrap 1.Betul bwh dia iklan google.tp bwh iklan google tu kan.....

<div id='main-wrap1'><div id='main-wrap2'>

<div id='ad-unit1'>   
            <script type=&quot;text/javascript&quot;><!--
            google_ad_client = &quot;pub-6044026340890176&quot;;
google_ad_host = &quot;pub-1599271086004685&quot;;
             /* 468x60, Daya Earth Blogger Template */
         google_ad_slot = &quot;0719535379&quot;;
         google_ad_width = 468;
         google_ad_height = 60;
            //-->
            </script>
         <script type=&quot;text/javascript&quot;
         src=&quot;http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js&amp;quot;>
         </script>
</div>
   
    <b:section class='main' id='main' showaddelement='no'>
<b:widget id='Blog1' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>
<b:widget id='HTML6' locked='false' title='' type='HTML'/>
<b:widget id='HTML14' locked='false' title='' type='HTML'/>
</b:section>
   </div></div>
<div id='kanan'>
         <div id='sisikanan'><div id='sisikanan2'>
      <b:section class='sidebar' id='sisikanantengah'>
<b:widget id='HTML1' locked='true' title='Cari Perkataan' type='HTML'/>
<b:widget id='BlogArchive2' locked='false' title='GLOSARI' type='BlogArchive'/>
<b:widget id='Text3' locked='false' title='' type='Text'/>
<b:widget id='Subscribe1' locked='false' title='Subscribe' type='Subscribe'/>
<b:widget id='Gadget1' locked='false' title='ShoutMix' type='Gadget'/>
<b:widget id='HTML11' locked='false' title='' type='HTML'/>
<b:widget id='HTML5' locked='false' title='Jawab survey dan dapat duit' type='HTML'/>
<b:widget id='HTML17' locked='false' title='' type='HTML'/>
<b:widget id='LinkList1' locked='false' title='Sumber Rujukan' type='LinkList'/>
<b:widget id='Feed2' locked='false' title='Recent Comments' type='Feed'/>
<b:widget id='HTML4' locked='false' title='' type='HTML'/>
</b:section>
         </div></div></div>
<div id='footer-wrap1'><div id='footer-wrap2'>
    <b:section class='footer' id='footer'>
<b:widget id='Text2' locked='false' title='' type='Text'/>
</b:section>
</div></div>
</div>
<div id='Munir'>Template by - <a href='http://layout4all.blogspot.com'>Abdul Munir</a> | <a href='http://www.eblogtemplates.com/daya-earth'>Daya Earth Blogger Template</a>
</div>
</div>
</body>
</html>
      

:L :L :L :Lkat mana saya nak adjust tu.....      

kupia Publish time 6-1-2009 06:35 PM

Norzy awak kena klik tandakan kotak "Expand widget templates" tu dulu, kalau tak tandakan memang tak jumpa... cuba cari sekali lagi mesti ada...

Kalau boleh copy Norzy punya kod template tu email kat saya... 'Layout' >> 'Edit HTML' >> "Expand widget template" higlihgt semua code tu save dalan NotePad bagi nama fail email kat saya...

ibnunurdin at yahoo dot com

[ Last edited bykupia at 6-1-2009 06:59 PM ]

norzyy Publish time 7-1-2009 02:52 PM

kupia... saya dah try tp tak jadi la.saya dah jumpa kod mcm tu lepas klik 'expand widget' tp kod dia lain mcm sikit.tak mcm 100% awak bg.   mcm ni je la... saya dah email kat awak kod html tu.boleh tolong check kot... tq:)

kupia Publish time 7-1-2009 05:56 PM

Originally posted by norzyy at 7-1-2009 02:52 PM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
kupia... saya dah try tp tak jadi la.saya dah jumpa kod mcm tu lepas klik 'expand widget' tp kod dia lain mcm sikit.tak mcm 100% awak bg.   mcm ni je la... saya dah email kat awak kod html tu ...

Saya dah jawab email Norzy tu, masih tak lengkap kod template tu.... saya ada sertakan contoh kod penuh untuk Daya Earth..

Kalau tak ada rahsia pribadi dalam dashboard blogger tu bagi je kat saya ID dengan password boleh saya tolong buatkan...

duyong95 Publish time 8-1-2009 12:59 AM

kupia, gadget live traffic feed tu nak carik kat mana ek?

kupia Publish time 8-1-2009 01:10 AM

Originally posted by duyong95 at 8-1-2009 12:59 AM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
kupia, gadget live traffic feed tu nak carik kat mana ek?

kat sini:

http://feedjit.com/joinjs/

Customized It dulu, tukar color n width sesuai dengan sidebar....

sandora Publish time 8-1-2009 11:46 AM

Balas #155 kupia\ catat

owh!! bersarang ker.. ? :D

OoOo.. dora kena create variable dia jugak dulu ker?

ikut trick tu :

#Profile1{
background: #FCDFFF;
}

paste kat mana2 within <head></head>

yang ni tak jadi... :(
nanti dora try abang punyer code pulak...

sandora Publish time 8-1-2009 11:54 AM

bro...

dora kena paste sume code tu ker?
sume code tu untuk satu side bar ker?

norzyy Publish time 8-1-2009 12:09 PM

kupia... saya dah jumpa tp tak try buat lagi.nak try buat sendiri dulu. cikgu masa sekolah dulu cakap "berusaha tangga kejayaan":D :D :D

norzyy Publish time 8-1-2009 12:11 PM

lupa plak kupia.. Tq sebab link kan blog saya dengan blog awak.nanti saya letak link awak dlm blog saya ye....

Ummihana71 Publish time 8-1-2009 02:01 PM

very informative

norzyy Publish time 8-1-2009 04:30 PM

nak tanya soalan bodoh-bodoh pandai sikit boleh tak... saya tengok setengah orang post kat sini ada nota kaki untuk setiap post.ada icon pensil ada garian lurus dan kat hujung ada tetulis 'discuzz'

kat bawahnya pulak diaorang taruk nama blog.pendek kata boleh la promote blog sendiri.saya pun nak buat jugak tp tak reti.macam mana nak buat tu?????

kupia Publish time 8-1-2009 08:12 PM

Originally posted by sandora at 8-1-2009 11:54 AM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
bro...

dora kena paste sume code tu ker?
sume code tu untuk satu side bar ker?

Kalau pinda code color tu tak silap saya semua sidebar akan berubah, sidebar kiri dan kanan. Boleh nak pilih salah satu samada sidebar kanan atau sidebar kiri tukar color dia, tapi nak ubah color untuk satu widget dalam satu sidebar tak boleh.

Dora nak ubah color yang mana?

kupia Publish time 8-1-2009 08:21 PM

Originally posted by norzyy at 8-1-2009 04:30 PM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
nak tanya soalan bodoh-bodoh pandai sikit boleh tak... saya tengok setengah orang post kat sini ada nota kaki untuk setiap post.ada icon pensil ada garian lurus dan kat hujung ada tetulis 'discuzz'

kat bawahnya pulak diaorang taruk nama blog.pendek kata boleh lapromote blog sendiri.saya pun nak buat jugak tp tak reti.macam mananak buat tu?????

Yang tu bahagian "signature" cari forum.Norzy click "Member's CP" kat atas kanan tu pilih "Edit Profile".Bila dia buka window edit profile tengok sebelah bawah sekali ada kotak "(Signature 500 byte).   Tulis dalam kotak tu link blog norzy atau apa2 signature lain tak lebih 500 byte panjang dia.Lepas tu click "Submit" bawah dia.

Semua maklumat peribadi forum boleh tukar dalam tu, letak avatar sekali.

kupia Publish time 8-1-2009 08:51 PM

Originally posted by sandora at 8-1-2009 11:46 AM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
owh!! bersarang ker.. ? :D

OoOo.. dora kena create variable dia jugak dulu ker?

ikut trick tu :

#Profile1{
background: #FCDFFF;
}

paste kat mana2 within

yang ni tak jadi... :(...

Dora profile blogger baru ni tak boleh ubah rasanya... dia terus gi dalam blogger punya site untuk profile kita, camana nak pinda lagi..

norzyy Publish time 9-1-2009 03:38 PM

Dalam blog kupia tu..kupia ada link kan blog saya kan dalam ruangan blog sahabat.Saya tengok ada blog yang ada gambar.kalau saya nak taruk gambar macam tu.. macam mana?

kupia Publish time 9-1-2009 04:03 PM

Originally posted by norzyy at 9-1-2009 03:38 PM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
Dalam blog kupia tu..kupia ada link kan blog saya kan dalam ruangan blog sahabat.Saya tengok ada blog yang ada gambar.kalau saya nak taruk gambar macam tu.. macam mana?

Widget Blog Sahabat tu saya guna blogger punya "Bloglist"... dia sendiri automatik yang keluarkan gambar tu saya pun tak pasti macamana kriteria dia...

Tengok contoh satu blog yang ada gambar tu, kat mana dia letak gambar tu, lepas tu ikut contoh dia lah...

julie Publish time 12-1-2009 09:25 PM

salam kupia..

nak tny mcm mn nk tukar waktu jam yg kita ambil dlm widget tu
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18
View full version: Yang Baru Belajar Blogger

ADVERTISEMENT