Fairuz_Hafeez Publish time 29-7-2008 09:58 PM

HOW TO BE A SUPER BLOGGER (Part I)

Note 4 Tuan Rumah :
Sebab aku tengok ko bagus bagi sumthing kat newbie so aku tepek je kat rumah kot, malas lagi nak buat rumah baru. Bleh ye aku tumpang ? Sorry sebab bahasa omputih. Ni la satu2nya artikel aku dalam omputih sebab aku ngajar blogger chinesse baru2 ni. Insya-Allah boleh fahamkan ? Kalau tidak request nanti aku tolong terjemah. Kupia, ko buat usaha yang amat bagus !

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


[ HOW TO BE A SUPER BLOGGER (Part I)

Congratulation ! Welcome to bloggersphere ! Here is no barrier, no limitation. So, you wanna go blog ? Here抯 the 7抯 rules to follow before you become a super blogger.

Do you really go for it ? Let抯 start !

1. Writes in the power of love.
You抮e now a love agent, so, you must spread the love and others who read your writing will spread the love to others and so on. So, if somebody ask why are you blogging, tell them you抮e spreading the love.

2. Writing with your soul and heart.
Please make the writing reflect to who you are. Write with your soul and heart so the result will be miracle.

3. Attitude please.
Remember, you are writing about the attitude although you just write a story about mangoes and durians. When you spice your article with dirty word, please don抰 angry when other say your are a dirty minded person.

IKLAN JAP !!!! Saksikan Pertandingan Nyanyian Realiti Internet di SYMT @ Sub-Board Music2
http://i128.photobucket.com/albums/p183/cekodok_adabi/CARI%20IDOL%202/poster2.jpg
Klik poster atau SINI untuk mendengar dan mengundi dengan berhemah serta mendapat kredit percuma !!!
Berikan komen yang membina dan dapatkan ekstra 10 hingga 30 kredit percuma untuk menambah pangkat anda !!! Sila berhubung dengan mod yang bertugas untuk keterangan lanjut. Info juga boleh didapati di http://fairuzhafeez.com/v1/2008/ ... ctacular-4-realiti/)

4. Never writes for money and appreciation.
I believe majority of people think writing is how you deliver theirknowledges and skills but wait if you believe that, you are wrong !Writing also a part of art like the composer, musician and artiste do.You must deliver your knowledges and skills with the art of writing.Like the true art-man, they never ask for money and appreciation butwhen they make a good art, other pays and salute for it.

5. You抮e responsible for what you wrote.
It抯 free to writes anything but you must to responsible for what youare writing. If you are not sure about some facts don抰 write it, butif you want to put it down please use

kupia Publish time 30-7-2008 01:06 AM

Terima kasih banyak fairuz.. sumbangan anda sangat2 dihargai... :lol: :lol: :lol:

stokin_malam Publish time 1-8-2008 01:59 AM

Balas #9 Mas916\ catat

ko letak kod ni <center>..........</center>
"......... " tu kod jam ko.

MsCinderella Publish time 3-8-2008 02:52 PM

thanks Kupia...teruskan dgn blog ni..

cin pun duk belajar buat blog dr org indon....rancak saja diaorg buat benda ni

kupia Publish time 4-8-2008 07:26 PM

Originally posted by MsCinderella at 3-8-2008 02:52 PM http://forum7.cari.com.my/images/common/back.gif
thanks Kupia...teruskan dgn blog ni..

cin pun duk belajar buat blog dr org indon....rancak saja diaorg buat benda ni

Ya cin kita teruskan juga... ada masa nanti saya upadate blog sebab ada lagi topik nak kena cover...

Indonesia memang rancak dia banyak tutorial blog dalam bahasa indonesia....

Yo-Ya Publish time 5-8-2008 11:11 AM

salam..

TQ kupia

bendera Publish time 5-8-2008 08:54 PM

aku buat blog just for my daily journal jer..nothing important ..

kupia Publish time 8-8-2008 05:44 PM

Sesiapa yang nak buat expandable post (tunjuk satu atau dua perenggan saja dalam blog, pengunjung klik kalau nak baca penuh) post dah ada panduan baru, yang ada sebelum ni untuk blogger template lama....

jemput masuk

http://panduanpemblog.blogspot.com/

auntie_girl Publish time 16-8-2008 08:29 AM

kupia....

nak mekap blog camner:(

skrg kalo default,xml.....sedangkan template utk xml terhad:(

kupia Publish time 16-8-2008 11:48 AM

Originally posted by auntie_girl at 16-8-2008 08:29 AM http://forum7.cari.com.my/images/common/back.gif
kupia....

nak mekap blog camner:(

skrg kalo default,xml.....sedangkan template utk xml terhad:(

Maksudnya template lama ke? kalau yang ni boleh convert ke xhtml yang baru check bawah 'layout' -> 'edit html' (scroll kebawah sekali).

Atau tukar pada template baru dengan cara upload html code dia bawah 'layout' -> 'edit html' jugak.HATI_HATI dengan widget yang ada dalam template lama selamatkan dulu (save dalam notepad), kalau upload template baru widget lama blogger akan delete.   Kalau keluar error message lepas upload tak boleh save, tukar guna browser lain (kadang2 kalau guna firefox ada yang tersangkut).

Mulai 14 Ogos 08 dashborad blogger dah berwajah baru, add page element sekarang dah jadi 'add gadget'.

Mekap blog boleh guna macam2 gadget free yang ada, cuba check dalam google gadget macam2 image ada atau banyak 3rd party yang develope untuk blogger.Kalau insert picture dalam tag <a href="URL address" alt="text"> dia jangan lupa tulis apa2 yang berkenaan dengan blog awak dlam tag alt="apa-apa" sebab google search engine tak indeks image, dia akan index apa yang tulis dalam alt tu.

terima kasih.

cuba google 'eblog template' untuk dapatkan template free baru, ada banyak template 3 column yang cantik-cantik.

miesya_nubie Publish time 21-8-2008 02:37 PM

hai..aku baru try2 nak wat blog..tp..tiap kali aku masuk template baru time view jer mesti blog aku jd tunggang langgang...aku tak retilah cara nak edit html..cmne yek??:o :o :mad: :mad:

miesya_nubie Publish time 21-8-2008 02:38 PM

:L









:L

Ila_02 Publish time 21-8-2008 04:31 PM

Reply #31 miesya_nubie's post

aku pun sama miesya_nubie. blog aku pun tunggang langgang bila nak letak gambar. semua lari. nak kena drag betulkan balik..leceh :'(

kupia Publish time 21-8-2008 08:01 PM

Originally posted by miesya_nubie at 21-8-2008 02:37 PM http://forum7.cari.com.my/images/common/back.gif
hai..aku baru try2 nak wat blog..tp..tiap kali aku masuk template baru time view jer mesti blog aku jd tunggang langgang...aku tak retilah cara nak edit html..cmne yek??:o :o :mad: :mad:

miesya cerita detail sikit apa masalahnya, camana time view boleh jadi tonggang langgang gelandangan?

ceritakan tepat sikit masalahnya boleh dibantu... pasal edit html tak boleh cerita sini sebab kena panjang berjela tulisnya nak kena bagi contoh dia sama...

ada masa nanti saya tulis dalam blog tu caranya macamana... :lol: jangan giveup.

kupia Publish time 21-8-2008 08:03 PM

Originally posted by Ila_02 at 21-8-2008 04:31 PM http://forum7.cari.com.my/images/common/back.gif
aku pun sama miesya_nubie. blog aku pun tunggang langgang bila nak letak gambar. semua lari. nak kena drag betulkan balik..leceh :'(

Ila kena ikat dia dengan dawai jangan bagi dia lari... pegang kuat-kuat ;P

pun sama jugak cerita betul-betul di mana masalahnya nanti kita cuba bantu dalam blog sana... :lol:

keep blogging

zasieka Publish time 22-8-2008 12:34 AM

aku pun baru start je memblog... bikin panas betul lar.. setiap kali aku tukar layout baru.. smua yg lain cth aku nyer shoutbox tu hilang automatic..:L :L :L :L :L

kupia Publish time 22-8-2008 09:13 AM

Originally posted by zasieka at 22-8-2008 12:34 AM http://forum7.cari.com.my/images/common/back.gif
aku pun baru start je memblog... bikin panas betul lar.. setiap kali aku tukar layout baru.. smua yg lain cth aku nyer shoutbox tu hilang automatic..:L :L :L :L :L


zasie saya dan bagi amaran awal kat atas selamatkan dulu semua widget sebelum upload template baru.

sepatutnya kod untuk shoutbox tu copy dan save dalam notepada kemudian masukkan dalam side bar template baru, begiut juga widget yang lain-lain...

SEBELUM TUKAR TEMPLATE BARU COPY DULU TEMPLATE LAMA DAN SAVE DULU, APA-APA TERJADI DI LUAR JANGKAAN TEMPLATE LAMA MASIH ADA..

cuba lagi jangan putus asa... :lol:

ms_chrome Publish time 23-8-2008 12:04 AM

Originally posted by kupia at 22-8-2008 09:13 AM http://malay.cari.com.my/images/common/back.gif



zasie saya dan bagi amaran awal kat atas selamatkan dulu semua widget sebelum upload template baru.

sepatutnya kod untuk shoutbox tu copy dan save dalam notepada kemudian masukkan dalam...

ya.. kena ingat b4 tukar layout baru save dulu yg lama tuh.. :victory:

mata_bulat Publish time 27-8-2008 12:13 AM

teman dulu pun mula buat blog selalu baca dekat sini lama2 pandai juga:$tapi satu jer masalahnya tak reti nak tukar templet sejak dari dulu lagi;P

tolonglah ajar step by step tak faham teman.

blog temanhttp://isabela-ilabeauty.blogspot.com/

[ Last edited bymata_bulat at 27-8-2008 12:15 AM ]

kupia Publish time 27-8-2008 01:11 AM

Originally posted by mata_bulat at 27-8-2008 12:13 AM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
teman dulu pun mula buat blog selalu baca dekat sini lama2 pandai juga:$tapi satu jer masalahnya tak reti nak tukar templet sejak dari dulu lagi;P

tolonglah ajar step by step tak faham tema ...

Secara ringkasnya sahaja (panduan step by step nanti saya buat dalam blog tu).

sebelum tukar template TENTUKAN semua data yang ada dalam sidebar tu diselamatkan dulu (SAVE dlm Notepad). Semua gambar2, info2, button2, list2 harga tu semua savekan dulu sebab kalau tukar template dia akan delete widget (sidebar) yang ada.JANGAN LUPA. Body post yang ada blogger tak delete dia akan kekalkan.

Log masuk dalam dashboard blogger awak pilih Layout -> Edit HTML.
Sebelum tukar template baru kena save dulu template yang ada sekarang guna (Download Full Template) macam yg blogger tulis bawah ni, filename yang dia save tu guna banyak nombor, :

Before editing your template, you may want to save a copy of it.Download Full Template

Sebelum tu awak pegi dekat alamat bawah ni ada banyak template, pilih mana satu template 3 column yang awak suka, download dan simpan dulu, kalau dia guna zip file unziplah dulu.

http://www.eblogtemplates.com/templates/blogger-templates/

Katalah nama tempale dia wpPremium.xxx, unzip dan simpan dulu dalam mana2 folder:

Cara upload template baru:

Bawah Layout -> Edit HTML -> pilih Browse dan cari di mana folder awak simpan template wpPremium.xxx.
Dah buka lepas tu klik Upload.

Blogger akan upload template baru dan akan bagi tau mana-mana widget dalam template sebelum ni yang dia akan delete.Confirm delete kemudian blogger akan save template baru dan template baru sedia digunakan...

Kadang2 kalau guna browser firefox dia tersangkut (error) tak boleh save template baru.Kalau jadi macam ni kena tukar browser lain guna IE 7 umpamanya.

Step by step ada masa nanti saya tulis dalam paduapemblog.

Selamat berjaya.

[ Last edited bykupia at 27-8-2008 01:22 AM ]
Pages: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
View full version: Yang Baru Belajar Blogger

ADVERTISEMENT