acinai2 Publish time 28-8-2008 12:02 PM

Kupia...
camner plak kalu nk masukkan lagu???

kupia Publish time 28-8-2008 12:05 PM

Originally posted by acinai2 at 28-8-2008 12:02 PM http://eforum1.cari.com.my/images/common/back.gif
Kupia...
camner plak kalu nk masukkan lagu???

Sila semak ada panduan dalam http://panduanpemblog.blogspot.com/
kalau tak jelas bagi tau balik.

nanadira Publish time 2-9-2008 04:40 PM

menarik gile aku dgr kau ckp. rase cam nak wat blog.

kupia Publish time 2-9-2008 06:20 PM

Originally posted by nanadira at 2-9-2008 04:40 PM http://eforum1.cari.com.my/images/common/back.gif
menarik gile aku dgr kau ckp. rase cam nak wat blog.

apa dan siapa yang menarik? nana boleh mula berblog sekarang jugak.... :lol:
http://panduanpemblog.blogspot.com/

selamat berbuka puasa... raya lagi 28 hari... :lol:

kmkd Publish time 7-9-2008 09:00 PM

thanks kupia :$ :$

cinta_ungu Publish time 9-9-2008 02:02 AM

nak tumpang tanye..soklan mengong sket...
macam mane nak letak background sendiri dlm blog tue ekk...:o

dah bace cara nak tukar template kat atas tue..
tapi cam confuse..kite bukan nak tuka sume..just nak letak b/g sendiri je...:loveliness:

thanks...:L

kmkd Publish time 9-9-2008 05:50 PM

nak tanya jugak la.. kenapa my blog. macam pelik. saya tak taruk bold, tapi dia jadi bold. dan bila taruk gambar, musti dia nak terangkat sikit. dari huruf. nanti pelik la jadi.. :@

dan.. macam mana nak masukkan gambar dan nanti ayat duduk sebelah ayat, dah try, dalam dashboard punya la lawa.. pas post, macam haremmmmm :@ :@

kupia Publish time 10-9-2008 02:33 AM

Originally posted by cinta_ungu at 9-9-2008 02:02 AM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
nak tumpang tanye..soklan mengong sket...
macam mane nak letak background sendiri dlm blog tue ekk...:o

dah bace cara nak tukar template kat atas tue..
tapi cam confuse..kite bukan nak tuka...

Kalau nak tukar background color sendiri tak susah.Cuma susah sikit yang guna image atau gambar yang buat khas untuk background tu, image tu nak kena tukar atau pinda dulu guna photo editor macam mana yang kita suka, hostkan dalam mana-mana storage, kemudian masukkan alamat url dia.

Bahagian mana yang nak tukar, dia ada outer-wrapper, body, side-bar, header...
Check dalam Layout -> Edit HTML dalam CSS section tukar je sendiri (taip sendiri gantikan) color code yang warna merah ni (semak hexadecimal color coe dalam panduan pemblog ada semua dengan contoh color sekali).

#outer-wrapper {
      width:970px;
      background:#fff;
      margin: 5px auto 1px auto;
      padding: 0 0 1px 0;
}


body {
    margin: 0;
    font-family: Arial, Helvetica, Georgia, Sans-serif;
    font-size: 12px;
    vertical-align: top;
    background: $bgcolor;
    color:$textocolor;
}

Jangan tinggalkan tanda ";" selepas color code tu.


Tapi kalau template yang pakai background image macam bawah ni, ".gif" image tu nak kena pinda dulu guna photo editor, hostkan kat mana-mana kemudian masukan alamat url host macam kat bawah ni.

#header-wrapper {
    float: left;
    width: 958px;
    height: 89px;
    background: #0099cb;
    margin:1px auto;
    padding: 2px 0 2px 8px;
    text-decoration:none;
    background-image: url(http://i254.alamatURLgambar.com/.../.../namagambar.gif) no-repeat 10px 4px;



[ Last edited bykupia at 10-9-2008 02:40 AM ]

kupia Publish time 10-9-2008 02:44 AM

Originally posted by kmkd at 9-9-2008 05:50 PM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
nak tanya jugak la.. kenapa my blog. macam pelik. saya tak taruk bold, tapi dia jadi bold. dan bila taruk gambar, musti dia nak terangkat sikit. dari huruf. nanti pelik la jadi.. :@

dan.. mac ...

maksudnya letak gambar dalam body post ke?edit dalam "compose" mode betulkan kedudukan dia, jangan dalam "HTML" mode pening kepala.Sebelum save tu preview dulu tengok kedudukkan dia betul tak...

kmkd Publish time 10-9-2008 09:10 AM

emm letak dalam body post. nanti saya taruk screen shoottt

kmkd Publish time 11-9-2008 01:21 PM

solve

before
http://i219.photobucket.com/albums/cc4/kmkd1234/testbosan.jpg

setelah di edit dan bantuan daripada uno (0001)

http://i219.photobucket.com/albums/cc4/kmkd1234/bosn45.jpg

mushh mushh buttterrrrrrrrrr :lol:

gantzcry Publish time 15-9-2008 08:30 AM

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

nhafizaj Publish time 20-9-2008 10:36 PM

erm, ok gak info dlm http://panduanpemblog.blogspot.com/ ni..
aku pn baru start blogging arini.. sbb bosan sgt xtau nak buat apa..so aku pun blog la arini...:)
nih link blog aku http://nhafizaj.blogspot.com/ ... just a basic simple blog.. tp aku ske sgt baca blog kawan aku nih, www.xareejx.com . Dia punya background tu lawa.. :D

[ Last edited bynhafizaj at 20-9-2008 10:38 PM ]

sandora Publish time 24-9-2008 02:18 PM

Tima kasih kat kupia..
dora add link lagi kat blog..
senang la sesapa nk bukak kan..
ilmu kena la kongsi ramai2.. :)

kupia Publish time 24-9-2008 08:22 PM

Originally posted by sandora at 24-9-2008 02:18 PM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
Tima kasih kat kupia..
dora add link lagi kat blog..
senang la sesapa nk bukak kan..
ilmu kena la kongsi ramai2.. :)

Terima kasih kembali... :lol:

ajib2018 Publish time 25-9-2008 03:12 AM

banyak juga link... leh add kat atas tue.. senarai blogger:loveliness:

kupia Publish time 15-11-2008 01:08 PM

Sesiapa yang baru dan nak tau macamana nak daftar dengan "feedburner" sila lihat dalam topik baru "daftar dengan feedburner".Macamana nak dapatkan feed button.

Google sekarang ada "search blog" satu enjin pencarian khas untuk blog, jadi sesiap yang ada blog atau setiap kali lepas update pos baru dalam blog memasing jangan lupa untuk "ping" blog anda di sini:-

Google Blog Search
(sebaiknya masukan "atom.xml" sama pada URL tu = "url_blog_kita.blogspot.com/atom.xml" )

Jangan lupa "ping" blog anda di sini juga:-
PINGOMATIC


Masukkan nama blog, alamat url blog, rss feed kalau ada lepas tick semua services kat kotak dia bawah tu.

PANDUAN PEMBLOG


[ Last edited bykupia at 15-11-2008 01:32 PM ]

cikguhani Publish time 15-11-2008 11:25 PM

salam...

saya baru nak berjinak2 dengan blogger. saya nak minta pertolongan forumer kat sini...ada dua poblem;

1.bahan2 yang saya muat dalam blog cth gambar, bila saya view, kadang ada, kadang tak ada...tak faham betul....bila tengok kat edit catatan tu, semua yang saya masuk masih ada....

2.saya ada bagi alamat blog kat kawan. bila dia nak try masuk, takdak pun nama blog saya tu...camana ni...bila saya cuba masuk, memang betul...tak wujud...

tolong ye...tk bebyak....:victory: :victory:

kupia Publish time 16-11-2008 09:17 AM

Originally posted by cikguhani at 15-11-2008 11:25 PM http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
salam...

saya baru nak berjinak2 dengan blogger. saya nak minta pertolongan forumer kat sini...ada dua poblem;

1.bahan2 yang saya muat dalam blog cth gambar, bila saya view, kadangada, kadang tak ada...tak faham betul....bila tengok kat edit catatantu, semua yang saya masuk masih ada....

Gambar2 tu masuk pakai blogger punya insert picture function atau link pada host lain?

2.saya ada bagi alamat blog kat kawan. bila dia nak try masuk, takdakpun nama blog saya tu...camana ni...bila saya cuba masuk, memangbetul...tak wujud...

tolong ye...tk bebyak....:victory: :victory:

kenapa tak sertakan alamat blognya boleh kita sama-sama tengok apa silapnya.

6reese9 Publish time 17-11-2008 02:54 AM

tq so much! aku pon br nk stat buat blog.. :)
Pages: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
View full version: Yang Baru Belajar Blogger

ADVERTISEMENT