CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Bantal Busuk Sarang Bakteria, Tapi Jangan Paksa Anak Tinggalkan

3-3-2021 10:57 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 2548| Komen: 2

Description: ‘Bantal busuk’ sememangnya sinonim dengan kanak-kanak, selalunya berupa bantal, selimut atau anak patung yang sering dipeluk agar mereka merasa tenang, selesa, dan selamat.
 ‘Bantal busuk’ sememangnya sinonim dengan kanak-kanak, selalunya berupa bantal, selimut atau anak patung yang sering dipeluk agar mereka merasa tenang, selesa, dan selamat.



Namun seorang doktor di Twitter memberi amaran bantal peluk boleh menjadi sarang bakteria dan mengundang penyakit terutamanya demam dan batuk jika tidak dibasuh.



Katanya, bantal busuk selalunya menjadi pendamping kanak-kanak sejak usia lapan hingga 12 bulan dan bersifat sementara.


Namun katanya ibu bapa tidak boleh memperlekehkan bantal busuk dan tidak boleh memaksa anak-anak meninggalkan tabiat itu.

Tambahnya, kajian juga menunjukkan kanak-kanak berusia tiga tahun yang diletakkan di rumah pengasuh seharian akan cenderung untuk ada bantal busuk berbanding mereka yang cuma tinggal selama separuh hari.


Kredit foto: Twitter

Dr Redza juga memberi beberapa tips kepada ibu bapa untuk memisahkan anak-anak daripada bantal busuk jika umur melebihi lima tahun.


Sumber: ProjekMM

1

Bagus
1

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (6 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Carcosa 3-3-2021 11:00 PM
Ya hamponnnnn. Kalau anak meols punya rupa bantal busuk dah mcm gambar atas tu, kau stress pun, stress lah nak. Lantoklah. Aku bakar bantal tu terus.
Quote Perawankota 4-3-2021 02:15 AM
Aku lak yg rasa geli geleman

Lihat semua komen(2)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

15-8-2022 12:13 AM GMT+8 , Processed in 1.376100 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top