CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Chatime Peroleh Perintah Mahkamah, Tealive Diarah Berhenti Perniagaan

28-6-2018 11:17 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 16711| Komen: 153

Description: Minuman teh bubble yang digemari ramai iaitu jenama Chatime berjaya dalam usaha rayuannya apabila memperoleh perintah Mahkamah Rayuan melarang pesaingannya jenama Tealive meneruskan opearsi mereka.
Minuman teh bubble yang digemari ramai iaitu jenama Chatime berjaya dalam usaha rayuannya apabila memperoleh perintah Mahkamah Rayuan melarang pesaingnya jenama Tealive meneruskan opearsi mereka.



sumber : carian internet

Memetik laporan The Malaysian Insight, dalam penghakimannya semalam, Hakim Hamid Sultan Abu Backerm yang mengetuai tiga ahli panel berkata injunksi adalah berdasarkan pelanggaran syarat pasca francais dan juga mengembalikan haknya. 

“Secara mudahnya, Loob mendapat keuntungan daripada perniagaan francais Chatime untuk menubuhkan perniagaan saingan yang mana menurut La Kaffa ia tidak dibenarkan di bawah peraturan francais dan juga Akta Francais 1998. "

Chatime yang dimiliki Kumpulan La Kaffa International Co Ltd yang berpangkalan di Taiwan mendakwa perniagaan francais teh jenama Tealive di Malaysia disyaki meniru daripada mereka. 

 
Justeru itu, Chatime bertindak memfailkan tuntutan untuk mendapatkan injunksi bagi menghalang Loob Holding Sdn Bhd daripada terus beroperasi di bawah nama Tealive.

Pada Disember 2016, La Kaffa menamatkan perjanjian francais induk dengan Loob walaupun 20 tahun dalam perjanjian itu. Ketua Pegawai Eksekutif Loob Holding Bryan Loo telah membuat laporan polis berhubung penamatan secara tiba-tiba tetapi bersetuju dengan penamatan kontrak La Kaffa pada 20 Januari.

Kini Tealive memiliki 161 cawangan dan 800 pekerja di seluruh negara.- CARI
11

Bagus
6

Marah
12

Terkejut
4

Sedih
9

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (53 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Thanatus 28-6-2018 11:26 AM
seumur hidup aku tak pernah lagi minum teh bubble nii... best ke?

Quote dutch_lady 28-6-2018 11:30 AM
tak brape faham kes ni...anyone blh tlg bg pencerahan?
Quote saladin780 28-6-2018 11:32 AM
Minuman biji2 kelenti t kata sis changa
Quote nisako 28-6-2018 11:35 AM
sian pekerja dia org...……….
Quote fushimi 28-6-2018 11:40 AM
tomok pun ada bukak satu kan

Quote Begbiru 28-6-2018 11:41 AM
Ala... lepas ni kat mana lg nak dapat kan my favorite choc supreme salted cheese drink I???
Quote Begbiru 28-6-2018 11:42 AM
Begbiru: Ala... lepas ni kat mana lg nak dapat kan my favorite choc supreme salted cheese drink I???

{:freak {:freak {:question
Quote jofizo 28-6-2018 11:44 AM
dutch_lady replied at 28-6-2018 11:30 AM
tak brape faham kes ni...anyone blh tlg bg pencerahan?

yg aku fahami dulu Loob buat perjanjian dgn la-kaffa utk jual produk chatime... tiba2 loob buat bisnes sendiri dgn nama tealive yg mana produknya adlah sama mcm chatime.... mestilah dah melanggar peraturan

Quote kenarikelabu 28-6-2018 11:44 AM
Thanatus replied at 28-6-2018 11:26 AM
seumur hidup aku tak pernah lagi minum teh bubble nii... best ke?

Sedap la jugak. Sekali-sekala pekena.
Quote dekmieDandy 28-6-2018 11:46 AM
berkuatkuasa bila?

aman2 jah post dekat ig tealive tadi ada promo
Quote MeghanK 28-6-2018 11:48 AM
bagus la stop operation..tealive tak sedap..kurang flavor manis je lebih..i request for less sugar pon manis jugak
beli tea beli coffee pon tak rasa tea coffee
Quote cmf_premierleag 28-6-2018 11:48 AM
stok2 hadek ponen jah yg sukakan bubble tea nih
Quote cmf_premierleag 28-6-2018 11:49 AM
so kalo tealive diarah berhenti perniagaan, so means katup la sume kiosk nya kan?
Quote ctaz 28-6-2018 11:50 AM
air yg penuh perwarna tiruan...
Quote sharlenetexas 28-6-2018 11:57 AM
Edited by sharlenetexas at 28-6-2018 11:59 AM

Cina sama cina gaduh.

BCard selalu ada promo Tealive ni.

Bubble tea ni utk minum sekali sekala tak kira apa jenama pun.
Quote myakayina 28-6-2018 12:00 PM
lama dah tak minum chatime...
Quote babyhubby85 28-6-2018 12:00 PM
tak suka both brand... too sweet, sugary sweet
Quote babyhungger 28-6-2018 12:03 PM
jofizo replied at 28-6-2018 11:44 AM
yg aku fahami dulu Loob buat perjanjian dgn la-kaffa utk jual produk chatime... tiba2 loob buat bi ...

Baby ada dengar2 dari cakap2 orang sekeliling awal tahun lalu la, masa dlm tempoh Agreement, loob ada langgar syarat dgn beli barang2 bukan dari chain/supplier yg al kaffa dah tetapkan sebab harga agak mahal dari sumber yg loob beli, so bila al kaffa dpt tau dorang terminate la agreement ngan loob, so loob buat report police rasanya dan loob buat jenama tealive dorang sendiri.
so skrg ni al kaffa nak loob hentikan chain tealive sebab loob dah meniru signature hampir sama ngan chattime.
Gitu lah gamaknya yang yang Baby dengar... kalau salah baby minta ampun ye loob
Quote sharlenetexas 28-6-2018 12:05 PM
babyhungger replied at 28-6-2018 12:03 PM
Baby ada dengar2 dari cakap2 orang sekeliling awal tahun lalu la, masa dlm tempoh Agreement, loob  ...

Mcm Faiza dan Faiz.

Lihat semua komen(153)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-2-2024 08:21 PM GMT+8 , Processed in 0.193480 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top