CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Tak Bayar Royalti, Guna Bahan Mentah Tak Diluluskan - Lesen Chatime Ditarik

3-2-2017 05:50 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 10230| Komen: 92

Description: "Loob Holding ‘menggunakan bahan mentah yang bukan sebahagian daripada resipi yang diluluskan."
"Loob Holding ‘menggunakan bahan mentah yang bukan sebahagian daripada resipi yang diluluskan."

Inilah sebabnya mengapa syarikat pemilik francais Taiwan, La Kaffa, atau lebih dikenali dengan rangkaian jualan minuman teh, Chatime, membatalkan perjanjian dengan syarikat Malaysia Loob Holding, sebuah syarikat yang bertanggungjawab membawa jenama itu ke negara ini seperti dilaporkan dalam portal berita Channel News Asia semalam (Khamis).



Foto: Places And Foods

Selain melakukan kesalahan serius berdasarkan perjanjian yang boleh dan mungkin menjejaskan imej jenama, Loob juga tidak membayar yuran royalti dalam waktu ditetapkan.

“Sejumlah wang masih belum dilunaskan kepada La Kaffa dalam satu tempoh, dengan sebahagian daripadanya tertangguh lebih setahun,” kata La Kaffa.


Menurut Astro Awani, terdahulu portal berkenaan diberitahu Loob menyifatkan keputusan penarikan lesen francais itu satu tindakan terburu-buru, malah syarikat itu membuat satu laporan polis berikutan pembatalan perjanjian yang tidak mengikut undang-undang.

Tambahnya, syarikat Loob akan memperkenalkan jenama baharu bagi menggantikan 'Chatime' di 165 cawangannya di Malaysia.

Dalam masa sama, atas kesalahan dilakukan Loob itu yang turut didakwa tidak memberi kerjasama menyebabkan La Kaffa bertindak mengambil tindakan undang-undang.

“Kami akan melantik firma undang-undang untuk menguruskan hal ini kerana Loob Holding mengambil keputusan untuk tidak memberi maklum balas kepada permintaan kami untuk berunding,” kata La Kaffa.

Pun begitu, pelanggan Chatime masih boleh menikmati minuman disediakan Chatime sementara La Kaffa mendapatkan rakan kongsi baru. - CARI
12

Bagus
14

Marah
22

Terkejut
19

Sedih
20

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (98 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote alesandra 3-2-2017 05:55 PM
pulakkk...apa resepinyayg boleh dan yg  tak boleh??
Quote ashk4nn 3-2-2017 05:56 PM
paling suka grass jelly roasted milk tea..
Quote Aizuzu 3-2-2017 05:56 PM
ashk4nn replied at 3-2-2017 05:56 PM
paling suka grass jelly roasted milk tea..

Sedap tapi coffe dia xkick sgtla
Quote Changa 3-2-2017 06:00 PM
selayak nya lah, akak tak pernah berminat nak minum air yang ada letak bijik2 kelentit pelbagai dalam minuman
Quote shernazz 3-2-2017 06:05 PM
iols suka yg simple simple
karamel milk tea harus ada ya..jangan dibuang menu tu..huhu
Quote apalancut 3-2-2017 06:06 PM
biji kelentit ke? saya ingtkan biji2 kerandut
Quote gigahertz 3-2-2017 06:12 PM
Changa replied at 3-2-2017 10:00 AM
selayak nya lah, akak tak pernah berminat nak minum air yang ada letak bijik2 kelentit pelbagai dala ...

aku pun x lalu. dengan gula . ais .ish.
Quote EvieWanKenobi 3-2-2017 06:26 PM
memang tak pernah minum Chatime..
Quote Changa 3-2-2017 06:27 PM
EvieWanKenobi replied at 3-2-2017 06:26 PM
memang tak pernah minum Chatime..

laku di kalangan oriental dan acik2 kepam sunni dan bapok2 jah
Quote EvieWanKenobi 3-2-2017 06:29 PM
Changa replied at 3-2-2017 06:27 PM
laku di kalangan oriental dan acik2 kepam sunni dan bapok2 jah

on point..
Quote krustykrab 3-2-2017 06:32 PM
Changa replied at 3-2-2017 06:00 PM
selayak nya lah, akak tak pernah berminat nak minum air yang ada letak bijik2 kelentit pelbagai dala ...

Sama la kita nyah
Quote Changa 3-2-2017 06:33 PM

daddy2, acik2 nenek dan jantan gagah perkasa memang akak tak pernah nampak beli chatime ini.
Quote bibirmerah 3-2-2017 06:43 PM
Tak pernah pon minum...sodap ke
Quote Peaches113 3-2-2017 06:45 PM
Suka pearl milk tea sambil gigit2 biji kelentit bak kata sis changa
Quote dodolgemok 3-2-2017 06:48 PM
Adakah bahan yg tidak digunakan mengikut resipi asal di taiwan adalah lemak babi?
Quote dodolgemok 3-2-2017 06:50 PM
Changa replied at 3-2-2017 06:33 PM
daddy2, acik2 nenek dan jantan gagah perkasa memang akak tak pernah nampak beli chatime ini.

Ramai jah jantan lazat vontot tersembul beratur beli chatime sis. Hauk sgat kawasan sis xwujud jantan sebegitu   
Quote Mary_jane 3-2-2017 06:50 PM
Biji tu yang paling sedap. I pernah try dekat local stall ja zaman u dulu. Hat chatime ni tak pernah try lagi
Quote Changa 3-2-2017 06:57 PM
dodolgemok replied at 3-2-2017 06:50 PM
Ramai jah jantan lazat vontot tersembul beratur beli chatime sis. Hauk sgat kawasan sis xwujud jan ...

itu sah2 bapok sis.
Quote CiliPadiSedap 3-2-2017 07:05 PM
bisnes minuman margin tinggi..

adakah bisnes ni trending? sama2 kita nanti kan

Lihat semua komen(92)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 01:50 PM GMT+8 , Processed in 0.072894 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top