CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

"Ingat Ular Ke Boleh Salin Kulit? Nak Putih Sangat Pun Jangan Jadi Bodoh"

4-5-2018 01:20 PM| Diterbitkan: Cari-Aimi| Dilihat: 6847| Komen: 49|Original author: Oleh: Aimi

Description: Di Malaysia, masyarakat semakin menitikberatkan tentang kecantikan diri.
Di Malaysia, masyarakat semakin menitikberatkan tentang kecantikan diri. 

Disebabkan itu, bersepahlah pelbagai ubatan dan medispa yang menyediakan kaedah rawatan untuk memutihkan diri.


Sesetengahnya memang mendapat kelulusan dari KKM tapi yang lainnya beroperasi secara haram. 

Sebelum ini salah satu caranya terkenal untuk memutihkan kulit ialah dengan kaedah suntikan vitamin C, ada yang katanya berkesan dan sebaliknya.

Terbaru tular pula kaedah 'salin kulit', dengan melihat gambar sahaja terasa pedih. Bagaimana ada yang sanggup melakukannya?


Penjelasan dari seorang pengguna Twitter, katanya kaedah itu hanya boleh dibuat doktor yang bertauliah sahaja dan mengikut kondisi kulit seorang pesakit. 

Kebanyakannya berpendapat peniaga yang menyediakan perkhidmatan 'salin kulit' yang tidak diiktiraf tersebut hanya ingin mengaut keuntungan dan tidak memikirkan bahaya pada kulit dan kesannya di masa akan datang. 


Tolonglah fikir dengan bijak. Sayangi diri anda, kalau cantik menderita pelbagai penyakit pun tak guna juga kan? -CARI  
7

Bagus
21

Marah
9

Terkejut
10

Sedih
3

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (60 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Allthatnana 4-5-2018 03:27 PM
Scary nya wehhh..tak pedih ke hampa buat mcm tuhhh
Quote shailyvelera 4-5-2018 03:35 PM
ngerinyalah aku tengok...bukan2 je la diorg ni pun...hmmm
Quote NekNgah 4-5-2018 03:42 PM
Gila lah.. seram...
Quote kuzaime 4-5-2018 03:43 PM
Mcm2 sbb nk cantik..tp nnti betul2 cantik ke??
Sedangkan supplement jenis makan pun aku x berani nk telan sebarangan..seriau kalau telan mcm2 ubat tiba2 kena penyakit buah pinggang pulak..
Quote afie_m 4-5-2018 03:57 PM
gila.. apa lah yang diaorang pk sampai  berani nak buat...
Quote besarkecik 4-5-2018 04:02 PM
Orang kata kalau nak cantik, rendam muka dalam cuka getah, baru tau erti syukur..
Quote RatuDunia94 4-5-2018 04:16 PM
Ngilu nyeeeee!!!!

Iols hanya mampu sapu gam kat kulit pastu biar kering then kopek.. Dulu la zaman sekolah suka buat..
Quote annabellaruz2 4-5-2018 04:22 PM
gila ke haper??
jgn tertipu dgn produk membunuh cam gini.

teringat aku masa kecik2 kat kampung dulu
setiap kali kupas mangga, jari habis disalut getah mangga..
bila getah tu dah terkopek, fefeeling bersalin kulit.. hahaha
sebab getah mangga tu warna gelap.
Quote chazey 4-5-2018 04:23 PM
Astaga takutnya akak lihat! Ko tingtong kelas belakang ke dik berani buat semua ni lansung tak risau akan after efeknya?!
Quote haryatie 4-5-2018 04:24 PM
gilerrr ..bodoh sanggup memudaratkan diri asal putih..
Quote Artemesiaa 4-5-2018 04:40 PM
Phewww tu bukan ke akan menipiskan lapisan kulit, bukan kulit baru pun.  Kulit nipis ni membahayakan sebab ia akab jadi ia amat sensetive akhirnya penyakit lain pulak yang dapat.
Quote Leeanne88 4-5-2018 04:41 PM
Seramnya peel off kulit macam tu. Kulit mengelupas sikit pun rasa macam nak meraung je bila kena air
Quote cmf_premierleag 4-5-2018 04:44 PM
wahai bbnu meleis sekalian, kalao korang tu dah ada DNA jawa nusantara duk khatulistiwa, usahlah mimpi nak berkulit putih bersih mcm ummah korea jepun sana tuh
tp lantaklah kan..kulit korang
esok2 bila ada masalah , akak ucapkan cash dan selayaknyalah aja
Quote fushimi 4-5-2018 04:45 PM
macam tepek masker je

pastu tarik
Quote kikuri 4-5-2018 04:50 PM
kenapa aku yang rasa pedis tengok kulit terkopek macam tu... dorang ni tak takut ke guna benda bukan bukan macam ni
Quote CardiGans85 4-5-2018 05:06 PM
Nk putih extreme ala Michael jackson giteww..Bleach jela kulit tu dgn peluntur apa2 like clorox ke apa. X pun kubang dlm kolam fair and lovely mcm cite sivaji.
Quote beeeee 4-5-2018 05:06 PM
ngeri aku
Quote meisapoya 4-5-2018 05:30 PM
Scary nye.. igt kulit tapak tangan je boleh bersalin
Quote grizz 4-5-2018 05:41 PM
berani tol sape yg wt..
tah2 testimoni tu die tampal je pape pstu kopek la..
pstu tunjuk la bole kopek..
eeii..seram tol..

Lihat semua komen(49)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 03:46 AM GMT+8 , Processed in 4.461512 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top