CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Mana Pergi Duit Kerajaan? Kau Tunjuk Tweet Ini! - Wanita Bengang Isu Buang Ubat

27-4-2018 11:49 AM| Diterbitkan: Cari-Zidni| Dilihat: 6990| Komen: 25|Original author: Oleh: Whitney

Description: Membazir itu amalan syaitan. Tidak kiralah membazir dari segi apa pun, ia tetap tidak baik dan merugikan. Sudah banyak kali kita mendengar tentang isu pembuangan ubat-ubatan oleh pesakit yang datang m ...
Membazir itu amalan syaitan. Tidak kiralah membazir dari segi apa pun, ia tetap tidak baik dan merugikan. Sudah banyak kali kita mendengar tentang isu pembuangan ubat-ubatan oleh pesakit yang datang mendapatkan rawatan dan mengambil ubat-ubatan di bahagian farmasi klinik atau hospital kerajaan. 

Yang menyedihkan, ubat-ubatan yang diambil itu tidak dimakan malah dibuang ke dalam tong sampah. 


Seorang pengguna twitter bernama Afiqah menaikkan status tentang salah satu pembaziran daripada wang kerajaan. Banyak pembaziran yang berlaku akibat ubat-ubatan yang tamat tempoh dan ubat-ubatan yang dipulangkan oleh pesakit. 

Boleh dikatakan ramai pesakit hari ini yang mengambil ubat-ubatan di hospital dan klinik kerajaan tetapi tidak makan malah mendapatkan perubatan alternatif. 





Ramai netizen yang bersetuju dengan status yang dimuat naik oleh wanita ini dan rata-rata sedih melihat ubat-ubatan yang perlu dibuang itu. Netizen juga kesal dengan sikap sesetengah rakyat negara ini yang tidak menghargai pemberian ubat-ubatan tersebut. 

Mentang-mentanglah ia terlalu murah dan seolah-olah tiada nilai untuk membaiki taraf kesihatan mereka.

Netizen juga merasakan ia adalah satu pembaziran yang besar oleh kerajaan. Ada yang mencadangkan agar dipotong sahaja peruntukan untuk ubat-ubatan. Jika pesakit membelinya sendiri mungkin lebih dihargai dan sayang untuk membuangnya.  


Apa saja yang kalian lakukan, fikirkan untuk orang lain juga. Jika kalian rasa tidak memerlukan ubat-ubatan hospital, jangan sesekali ambil. Berilah peluang kepada pesakit yang benar-benar memerlukan ubat-ubatan untuk merawat penyakit mereka agar ia tidak membazir. - CARI 

5

Bagus
4

Marah
5

Terkejut
4

Sedih
11

Lawak
8

Bosan

Friends Rank (37 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kakmonaBN 27-4-2018 11:52 AM
Terbaik la kerajaan BN, dah la bayaran cuma sibggit, dapat ubat banyak lagi

Apa lagi puak2 pkr jahanam nak lagi?

Quote dodolgemok 27-4-2018 11:53 AM
Mmg ramai jah manusia sebegini di klinik dan hospital gomen! Kalau kau nak mampos xnak amek ubat, xpayah la gi farmasi amek ubat tu tolol! Lepas jmpa doktor gi balik rumah terus dan mampos aja! Ada paham ka?
Quote sarahmirza 27-4-2018 12:00 PM
dodolgemok replied at 27-4-2018 11:53 AM
Mmg ramai jah manusia sebegini di klinik dan hospital gomen! Kalau kau nak mampos xnak amek ubat, xp ...

Sekarang ni pergi hospital swasta bawa baby vaksin atau sebab demam/batuk/selsema ke... pun doktor tanya...”ubat demam/batuk ada lagi kat rumah?”

Padahal hospital swasta huntung apa kalau patient amik ubat bagai tu...


Quote Orix 27-4-2018 12:01 PM
dodolgemok replied at 27-4-2018 11:53 AM
Mmg ramai jah manusia sebegini di klinik dan hospital gomen! Kalau kau nak mampos xnak amek ubat, xp ...

Ala2 sohai laksa jua lah
Quote ninja boy 27-4-2018 12:03 PM
Mungkin pi hospital sbb nak mc ja bukan nak ubat. Ubat kutip balik Dari tong sampah jah
Quote grizz 27-4-2018 12:35 PM
kekonun xnk mkn ubat kerajaan sbb lmbt kesan die..
dh tau cmtu ko g gak klinik krajaan wtpe..
jgn amik ubat tu klu xnk sebodoh sohai..
Quote minahsenget 27-4-2018 12:36 PM
Sohaiii laksaaa
Quote Skuau 27-4-2018 12:47 PM
dodolgemok replied at 27-4-2018 11:53 AM
Mmg ramai jah manusia sebegini di klinik dan hospital gomen! Kalau kau nak mampos xnak amek ubat, xp ...

sini rupanya 2.6 b tu dol....kihkihkih....hahaha....
Quote kakmonaBN 27-4-2018 12:53 PM
dodolgemok replied at 27-4-2018 03:53 AM
Mmg ramai jah manusia sebegini di klinik dan hospital gomen! Kalau kau nak mampos xnak amek ubat, xp ...

Manusia2 jahanam ni la yg undi pakatan

BODO

Quote dodolgemok 27-4-2018 01:51 PM
sarahmirza replied at 27-4-2018 12:00 PM
Sekarang ni pergi hospital swasta bawa baby vaksin atau sebab demam/batuk/selsema ke... pun doktor ...

Tpi utk kes klinik swasta, xkesah sgat pesakit nk buang ke apa sbb beli pakai duit sendiri. Yg di gomen, guna subsidi duit rakyat, lepastu suka hati buang sana sini itu org marah. Org nak bantu, dia gi buang pulak.
Quote dodolgemok 27-4-2018 01:53 PM
Skuau replied at 27-4-2018 12:47 PM
sini rupanya 2.6 b tu dol....kihkihkih....hahaha....

Bodoh ni satu isu, byk lgi isu lain dlm ketirisan duit kerajaan. Ujong2 nak jadi puak opportunist menangguk di air keruh.
Quote dodolgemok 27-4-2018 01:53 PM
kakmonaBN replied at 27-4-2018 12:53 PM
Manusia2 jahanam ni la yg undi pakatan

BODO

Ada bukti ke lababi?


BODO
Quote sarahmirza 27-4-2018 02:15 PM
dodolgemok replied at 27-4-2018 01:51 PM
Tpi utk kes klinik swasta, xkesah sgat pesakit nk buang ke apa sbb beli pakai duit sendiri. Yg di  ...

Kisah la jugak...
Sayang ohhh buang2 barang bagus.
Si sohai suhaimi pun terangan mengaku buang ubat hospital... kufur nikmat betul..
Tak buat e-filling mmg kurang la kesedarannya..
Quote belacan_gurl 27-4-2018 05:47 PM
ninja boy replied at 27-4-2018 12:03 PM
Mungkin pi hospital sbb nak mc ja bukan nak ubat. Ubat kutip balik Dari tong sampah jah

Aku pun selalu dtg utk amik mc je..hahaha tapi tak gi farmasi sepital pun walaupun dpt doktor suruh amik sbb tau diri ini x suka ubat..apsal laaa mereka2 xleh fikir
Quote RatuDunia94 28-4-2018 01:57 AM
Bayangkan ubat2 tu sangat sangat sangat sangat sangat sangat lah berharga utk ummah2 negara miskin spt Indon, India, Rohingya, Somalia, etc..
Quote hanalisa 28-4-2018 03:57 AM
Aku baru kluar hospital gomen, doktor bagi ubat tahan sakit.

Tapi doktor sendiri pesan kalau takde rasa sakit takyah makan, sebab tak elok makan painkiller banyak sangat. Aku pun dah makan berkoyan2 ubat masa dok hospital haritu.

Maka aku pun balik rumah, bila takde rasa sakit, so tak makan lah. So nak kena pulang kat mana painkiller ni?
Quote batmana 28-4-2018 07:14 AM
Baru sedar ke kak?
Org kita time knduri pn membazir kak
Time puasa.bazar tmpt praktis jadi sdara setan
Makanan limpah2 buang aja
Ptut haramkan bazar Ramadan Kt Malaysia ni..
Psl didik bdk2 tuk membazir aja
Quote shiedafaizal 28-4-2018 07:31 AM
hanalisa replied at 28-4-2018 03:57 AM
Aku baru kluar hospital gomen, doktor bagi ubat tahan sakit.

Tapi doktor sendiri pesan kalau tak ...

Anta ja balik kat farmasi spital ko tu..kat kaunter selalu diorg letak kotak utk masukkan ubat2 yg taknak guna..
Quote tobby 28-4-2018 09:07 AM
kakmonaBN replied at 27-4-2018 11:52 AM
Terbaik la kerajaan BN, dah la bayaran cuma sibggit, dapat ubat banyak lagi

Apa lagi puak2 pkr ja ...

setuju kerajaan kenakan bayaran utk ubat.  dah habis makan ubat baru boleh claim balik duit.  kena buat mcm tu baru mrk hargai ubat percuma.  byk ubat yg harga sebiji saja dah 2-5 ringgit.  aku tahu sbb skrg ni ubat2 parents kami beli sendiri di farmasi.  sebelum ni ambik di GH.  

Lihat semua komen(25)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 04:48 PM GMT+8 , Processed in 0.084636 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top