CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4654|Reply: 25

Mana Pergi Duit Kerajaan? Kau Tunjuk Tweet Ini! - Wanita Bengang Isu Buang Ubat

[Copy link]
Post time 27-4-2018 11:49 AM | Show all posts |Read mode
Membazir itu amalan syaitan. Tidak kiralah membazir dari segi apa pun, ia tetap tidak baik dan merugikan. Sudah banyak kali kita mendengar tentang isu pembuangan ubat-ubatan oleh pesakit yang datang mendapatkan rawatan dan mengambil ubat-ubatan di bahagian farmasi klinik atau hospital kerajaan.

Yang menyedihkan, ubat-ubatan yang diambil itu tidak dimakan malah dibuang ke dalam tong sampah.





Seorang pengguna twitter bernama Afiqah menaikkan status tentang salah satu pembaziran daripada wang kerajaan. Banyak pembaziran yang berlaku akibat ubat-ubatan yang tamat tempoh dan ubat-ubatan yang dipulangkan oleh pesakit.


Boleh dikatakan ramai pesakit hari ini yang mengambil ubat-ubatan di hospital dan klinik kerajaan tetapi tidak makan malah mendapatkan perubatan alternatif.










Ramai netizen yang bersetuju dengan status yang dimuat naik oleh wanita ini dan rata-rata sedih melihat ubat-ubatan yang perlu dibuang itu. Netizen juga kesal dengan sikap sesetengah rakyat negara ini yang tidak menghargai pemberian ubat-ubatan tersebut.


Mentang-mentanglah ia terlalu murah dan seolah-olah tiada nilai untuk membaiki taraf kesihatan mereka.




Netizen juga merasakan ia adalah satu pembaziran yang besar oleh kerajaan. Ada yang mencadangkan agar dipotong sahaja peruntukan untuk ubat-ubatan. Jika pesakit membelinya sendiri mungkin lebih dihargai dan sayang untuk membuangnya.  





Apa saja yang kalian lakukan, fikirkan untuk orang lain juga. Jika kalian rasa tidak memerlukan ubat-ubatan hospital, jangan sesekali ambil. Berilah peluang kepada pesakit yang benar-benar memerlukan ubat-ubatan untuk merawat penyakit mereka agar ia tidak membazir. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-4-2018 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Terbaik la kerajaan BN, dah la bayaran cuma sibggit, dapat ubat banyak lagi

Apa lagi puak2 pkr jahanam nak lagi?

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Mmg ramai jah manusia sebegini di klinik dan hospital gomen! Kalau kau nak mampos xnak amek ubat, xpayah la gi farmasi amek ubat tu tolol! Lepas jmpa doktor gi balik rumah terus dan mampos aja! Ada paham ka?
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
dodolgemok replied at 27-4-2018 11:53 AM
Mmg ramai jah manusia sebegini di klinik dan hospital gomen! Kalau kau nak mampos xnak amek ubat, xp ...

Sekarang ni pergi hospital swasta bawa baby vaksin atau sebab demam/batuk/selsema ke... pun doktor tanya...”ubat demam/batuk ada lagi kat rumah?”

Padahal hospital swasta huntung apa kalau patient amik ubat bagai tu...


Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
dodolgemok replied at 27-4-2018 11:53 AM
Mmg ramai jah manusia sebegini di klinik dan hospital gomen! Kalau kau nak mampos xnak amek ubat, xp ...

Ala2 sohai laksa jua lah
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin pi hospital sbb nak mc ja bukan nak ubat. Ubat kutip balik Dari tong sampah jah
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-4-2018 12:35 PM | Show all posts
kekonun xnk mkn ubat kerajaan sbb lmbt kesan die..
dh tau cmtu ko g gak klinik krajaan wtpe..
jgn amik ubat tu klu xnk sebodoh sohai..
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Sohaiii laksaaa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-4-2018 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
dodolgemok replied at 27-4-2018 11:53 AM
Mmg ramai jah manusia sebegini di klinik dan hospital gomen! Kalau kau nak mampos xnak amek ubat, xp ...

sini rupanya 2.6 b tu dol....kihkihkih....hahaha....
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
dodolgemok replied at 27-4-2018 03:53 AM
Mmg ramai jah manusia sebegini di klinik dan hospital gomen! Kalau kau nak mampos xnak amek ubat, xp ...

Manusia2 jahanam ni la yg undi pakatan

BODO

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 27-4-2018 12:00 PM
Sekarang ni pergi hospital swasta bawa baby vaksin atau sebab demam/batuk/selsema ke... pun doktor ...

Tpi utk kes klinik swasta, xkesah sgat pesakit nk buang ke apa sbb beli pakai duit sendiri. Yg di gomen, guna subsidi duit rakyat, lepastu suka hati buang sana sini itu org marah. Org nak bantu, dia gi buang pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 27-4-2018 12:47 PM
sini rupanya 2.6 b tu dol....kihkihkih....hahaha....

Bodoh ni satu isu, byk lgi isu lain dlm ketirisan duit kerajaan. Ujong2 nak jadi puak opportunist menangguk di air keruh.
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
kakmonaBN replied at 27-4-2018 12:53 PM
Manusia2 jahanam ni la yg undi pakatan

BODO

Ada bukti ke lababi?


BODO
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
dodolgemok replied at 27-4-2018 01:51 PM
Tpi utk kes klinik swasta, xkesah sgat pesakit nk buang ke apa sbb beli pakai duit sendiri. Yg di  ...

Kisah la jugak...
Sayang ohhh buang2 barang bagus.
Si sohai suhaimi pun terangan mengaku buang ubat hospital... kufur nikmat betul..
Tak buat e-filling mmg kurang la kesedarannya..
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 27-4-2018 12:03 PM
Mungkin pi hospital sbb nak mc ja bukan nak ubat. Ubat kutip balik Dari tong sampah jah

Aku pun selalu dtg utk amik mc je..hahaha tapi tak gi farmasi sepital pun walaupun dpt doktor suruh amik sbb tau diri ini x suka ubat..apsal laaa mereka2 xleh fikir
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 01:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Bayangkan ubat2 tu sangat sangat sangat sangat sangat sangat lah berharga utk ummah2 negara miskin spt Indon, India, Rohingya, Somalia, etc..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-4-2018 03:57 AM | Show all posts
Aku baru kluar hospital gomen, doktor bagi ubat tahan sakit.

Tapi doktor sendiri pesan kalau takde rasa sakit takyah makan, sebab tak elok makan painkiller banyak sangat. Aku pun dah makan berkoyan2 ubat masa dok hospital haritu.

Maka aku pun balik rumah, bila takde rasa sakit, so tak makan lah. So nak kena pulang kat mana painkiller ni?
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 07:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Baru sedar ke kak?
Org kita time knduri pn membazir kak
Time puasa.bazar tmpt praktis jadi sdara setan
Makanan limpah2 buang aja
Ptut haramkan bazar Ramadan Kt Malaysia ni..
Psl didik bdk2 tuk membazir aja
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
hanalisa replied at 28-4-2018 03:57 AM
Aku baru kluar hospital gomen, doktor bagi ubat tahan sakit.

Tapi doktor sendiri pesan kalau tak ...

Anta ja balik kat farmasi spital ko tu..kat kaunter selalu diorg letak kotak utk masukkan ubat2 yg taknak guna..
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 09:07 AM | Show all posts
kakmonaBN replied at 27-4-2018 11:52 AM
Terbaik la kerajaan BN, dah la bayaran cuma sibggit, dapat ubat banyak lagi

Apa lagi puak2 pkr ja ...

setuju kerajaan kenakan bayaran utk ubat.  dah habis makan ubat baru boleh claim balik duit.  kena buat mcm tu baru mrk hargai ubat percuma.  byk ubat yg harga sebiji saja dah 2-5 ringgit.  aku tahu sbb skrg ni ubat2 parents kami beli sendiri di farmasi.  sebelum ni ambik di GH.  
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 06:09 AM GMT+8 , Processed in 0.062474 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list