CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Ini Dia Kari Kepala Ikan Tanpa Santan - Barulah Bebas Kolestrol

25-4-2018 02:55 PM| Diterbitkan: Cari-Faizal| Dilihat: 4989| Komen: 15|Original author: Oleh: Faizal

Description: Kalau ke kedai mamak, sudah pasti bermacam jenis masakan kari ada dijual. Sudah pasti tidak ketinggalan kari kepala ikan. Kita sedia maklum masakan kari ni biasanya menggunakan santan untuk menaikkan ...
Kalau ke kedai mamak, sudah pasti bermacam jenis masakan kari ada dijual. Sudah pasti tidak ketinggalan kari kepala ikan. 

Kita sedia maklum masakan kari ini biasanya menggunakan santan untuk menaikkan lagi rasa lemak dan berkrim dalam masakan itu. 


Foto: google

Tetapi, anda jangan pelik. Jom ikuti resipi dari Puan Noraisah Abu Bakar yang berkongsi resipi kari ikan simple je tanpa menggunakan santan. Tetapi rasa tetap menepati citarasa dan sedap.

Resipi Kari Kepala Ikan Tanpa Santan

Bahan


Bawang merah
Bawang putih
Halia
Halba campur
Serbuk kari
Ikan pecah periuk
Daun kari
Bendi
Tomato

Cara

Tumis bahan racik (bawang dan halia) dan halba campur hingga naik bau. Masukkan serbuk kari yang sudah dibancuh dengan air (supaya tidak hangit sebelum serbuk kari masak).

Masukkan air, masukkan ikan (lumur dengan garam dan kunyit dahulu supaya tidak pucat). 
Bila ikan sudah masak, masukkan bendi dan tomato. 

Matikan api, dan perisakan dengan garam dan gula. Masukkan daun kari.

Siap! Mudah je kan. 

Selamat mencuba resipi simple ini.  - CARI 
14

Bagus
14

Marah
20

Terkejut
9

Sedih
14

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (85 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote grizz 25-4-2018 03:45 PM
iolls tetap suke yg ade santan..
mybe rse die lg lemak kot..
Quote sepesen01 25-4-2018 04:26 PM
Aih..rugi la tak makan santan..mana santan ada kolestrol..tapi dengan syarat santan fresh, no santan kotak..haha
Quote ira79 26-4-2018 12:15 PM
kari kepala ikan sebenar mmg tak letak santan. imbangan serbuk kari, rempah dan asam jawa jer.

tapi.. bila masa pulak santan ada kolestrol? kolestrol nih datang dari haiwan..
Quote ninjago 26-4-2018 12:34 PM
sejak bila Dato Red jadik reporter cari nih?
Quote MarissaOberlin 26-4-2018 02:00 PM
Ada je kolesterol tu haa. From ikan. Dalam santan dah memang 0 kolestrol. Kolesterol datang dari sumber haiwan
Quote pinkypetal 26-4-2018 02:01 PM
Kari ikan pekat sedappp.. Ikan dah habes pon kuah tu boleh cicah dengan roti.
Quote pooh~key 27-4-2018 10:53 PM
Bodohnyalah reporter cari ni kan dekkk? Tak buat homework dulu ke dekkk? Kalau dah namanya kepala ikan, confirmlah ada kolesterol dekkkk..... lainlah kau gantikan kepala ikan tu dengan tahu dekkkkk.... lagi sekali akak ucapkan salam kebodohan kepada kau dekkkk....
Quote lonso 28-4-2018 07:31 PM
MarissaOberlin replied at 26-4-2018 02:00 PM
Ada je kolesterol tu haa. From ikan. Dalam santan dah memang 0 kolestrol. Kolesterol datang dari sum ...

betul ke santan takde kolestrol.. meols igt santan ada kolestrollll... sbb biasa di momokkan gitu
Quote MarissaOberlin 2-5-2018 12:28 PM
lonso replied at 28-4-2018 07:31 PM
betul ke santan takde kolestrol.. meols igt santan ada kolestrollll... sbb biasa di momokkan gitu
...

Tak noks. Salah fakta. Dalam santan memang takda kolesterol. Tapi kalau lemak yes. Lemak tinggi. But no kolesterol. Kolesterol hanya dari sumber berasaskan haiwan.
Quote lonso 2-5-2018 12:32 PM
MarissaOberlin replied at 2-5-2018 12:28 PM
Tak noks. Salah fakta. Dalam santan memang takda kolesterol. Tapi kalau lemak yes. Lemak tinggi. B ...

Lemak tinggi tu bahaya tak..oh yg berlemak x semestinya ada kolestrol
Quote MarissaOberlin 2-5-2018 12:39 PM
lonso replied at 2-5-2018 12:32 PM
Lemak tinggi tu bahaya tak..oh yg berlemak x semestinya ada kolestrol

Lemak tu i ols lupa whether lemak tepu or lemak tak tepu. Since berlemak so i ols suggest kat chuols untuk kurangkan pengambilan santan. Boleh juga ubah dengan susu skim
Quote kucing02 28-11-2018 12:36 PM
kalau kari kepala ikan aku suka xde santan.. baru syok rase
Quote mizziaz 29-11-2018 09:50 AM
Nampak sedap. Tapi masa kecik mak larang makan kepala ikan....so sampai skg blom pernah try.
Quote fazamania 29-11-2018 10:09 AM
Kepala ikan apa uols?
Quote sapasapa 14-5-2021 04:49 PM
Wah boleh cuba ni...thanks for sharing TT!!

Lihat semua komen(15)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 06:52 AM GMT+8 , Processed in 0.081586 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top