CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Terkejut! Kewujudan Nama Jalan Lucah, Rasis Buat Penduduk Terkesima

4-8-2017 11:51 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6116| Komen: 32

Description: Paparan peta maya Google Map menunjukkan terdapat sebuah lorong yang terletak di Seksyen 32, Shah Alam dengan bernama 'Jalan Kel**g Pu**ek.' yang dikatakan lucu tapi agak berun ...

sumber : Utusan Malaysia


Paparan peta maya Google Map menunjukkan terdapat sebuah lorong yang terletak di Seksyen 32, Shah Alam dengan bernama 'Jalan Kel**g Pu**ek.' yang dikatakan lucu tapi agak berunsur rasis. 

Ianya menimbulkan perhatian di kalangan masyarakat khususnya yang berada di Kampung Bukit Naga, Shah Alam kerana dilaporkan lorong berkenaan sebenarnya adalah salah satu lorong di kampung tersebut. 

Memetik laporan Utusan Malaysia, lorong yang asal didapati sebenarnya tidak bernama sedemikian setelah dibuat rujukan silang ke aplikasi pemetaan yang lain.


sumber : Utusan Malaysia


Menurut Ketua kampung Bukit Naga, Buang Ismail, tidak pernah wujud nama jalan yang jelik sebegitu di kampung berkenaan. 

Selain kesal hal ini secara tidak langsung memburukkan penduduk dan kampung terbabit, ketua kampung tersebut juga  berharap orang ramai yang menerima imej itu, berhentilah daripada menyebarkannya kerana paparan itu palsu.

Rata-rata penduduk di Kampung Bukit Naga agak terkejut apabila diberitahu bahawa lorong tempat dia tinggal sejak 25 tahun dahulu ‘diberi’ nama sebegitu.

“Perbuatan ini memang melampau. Saya tidak dapat bayangkan apa tujuan orang buat macam ni kepada kami.”

Difahamkan setakat ini, nama jalan palsu itu sudah dipadamkan dari Google Maps, namun nama jelik dan lucah itu masih boleh dijejaki pada aplikasi e-hailing.- CARI


18

Bagus
25

Marah
21

Terkejut
14

Sedih
13

Lawak
23

Bosan

Friends Rank (114 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote memeque8 3-8-2017 06:17 PM
pundek keling bodoh...berita palsu pun caya..pundek keling
Quote missinpiece 3-8-2017 06:46 PM
Sikit2 nak sentap. Sendiri bwk mto keta lelaju bising2 memekak sana sini xde pulak nak pk org sentap ke
Quote aHoi83 3-8-2017 06:49 PM
Ummah keleng sontap
Quote enchikfitz 3-8-2017 06:53 PM
Dasar pundek
Quote CardiGans85 3-8-2017 09:10 PM
Me carik kat google maps,mmg ade
Quote tagas 3-8-2017 09:47 PM
Keling pariakk

Pundekk

Mutapayyilek
Quote kakigebang 3-8-2017 09:53 PM
Hal mcm gini pon ada barua percaya....
Quote ~boolean 3-8-2017 10:02 PM
bodohnya siapa yang percaya tu
Quote tagas 3-8-2017 10:10 PM
tagas replied at 3-8-2017 09:47 PM
Keling pariakk

Pundekk

Spidey babi

Cina cilaker
Quote kelana36 3-8-2017 10:33 PM
yang bodoh orang yang suka share kat socmed benda benda yang tak sahih dan masuk akal.
Quote nobito 3-8-2017 11:19 PM
tagas replied at 3-8-2017 10:10 PM
Spidey babi

Cina cilaker

Keling kena.kutuk.....Cina terasa
Quote trakea 4-8-2017 05:04 AM
Apa bangang jalan kampung penuh rumah macam itu dia kata tiada nama
Quote putehkundor 4-8-2017 06:10 AM
IMG_20170804_060904.jpg

Tapi bila Cari Kat Google map Tak Ada pulak
Quote rospinki 4-8-2017 08:47 AM
betul ke ada?

sapala yg bagi nama jalan tu
Quote R2D2 4-8-2017 11:35 AM
Google Maps, Waze take out offensive road name



KUALA LUMPUR, Aug 4 — The name of a road purportedly located in Shah Alam, Selangor, was removed from Google Maps and Wave after complaints it offended ethnic Indians.

The Star reported that the road name, “Jalan K***** P***** 1” [two words that are derogatory references to Indians and to the vagina], did not exist even though it showed up on the maps of the two GPS-based mapping applications.

The matter was brought to attention after users took screenshots of the road name — purportedly located in Section 32, Shah Alam, Selangor — and shared it online.

The Star reported that the road name was no longer found on the online maps yesterday noon.

A Google Malaysia spokesman later confirmed the error and thanked users for notifying them.

“We would also like to invite users to submit their feedback in the menu if they spot any other errors.

“Each report will be reviewed and changes will be updated as soon as possible,” the spokesman said in an email response to the English paper.

MIC Youth leader Sivaraajjh Chandran commenting on the matter said he received about 30 complaints about the road name.

“The road’s name does not exist. It is vulgar and ridiculous. In Malaysia, no one would name a road like that,” he was quoted saying.

“On Waze, you are able to make changes to a road name and I think someone has done that,” he added.

Shah Alam City Council corporate communications head Shahrin Ahmad dismissed the matter as a prank.

“In Section 32, road names take after rivers like Jalan Sungai Damansara, Sungai Renggam, and Sungai Rasau.” he told The Star.

Shahrin added there was a probability that the online maps were tampered with to include a new road name in the area.
Quote aHoi83 4-8-2017 11:39 AM
nobito replied at 3-8-2017 11:19 PM
Keling kena.kutuk.....Cina terasa

I pun kene kt atas nun. Kalo thread melayu or islam dihina aman2 jah
Quote CARI-LTS 4-8-2017 11:51 AM


sumber : Utusan Malaysia



Paparan peta maya Google Map menunjukkan terdapat sebuah lorong yang terletak di Seksyen 32, Shah Alam dengan bernama 'Jalan Kel**g Pu**ek.' yang dikatakan lucu tapi agak berunsur rasis.


Ianya menimbulkan perhatian di kalangan masyarakat khususnya yang berada di Kampung Bukit Naga, Shah Alam kerana dilaporkan lorong berkenaan sebenarnya adalah salah satu lorong di kampung tersebut.


Memetik laporan Utusan Malaysia, lorong yang asal didapati sebenarnya tidak bernama sedemikian setelah dibuat rujukan silang ke aplikasi pemetaan yang lain.




sumber : Utusan Malaysia



Menurut Ketua kampung Bukit Naga, Buang Ismail, tidak pernah wujud nama jalan yang jelik sebegitu di kampung berkenaan.


Selain kesal hal ini secara tidak langsung memburukkan penduduk dan kampung terbabit, ketua kampung tersebut juga  berharap orang ramai yang menerima imej itu, berhentilah daripada menyebarkannya kerana paparan itu palsu.


Rata-rata penduduk di Kampung Bukit Naga agak terkejut apabila diberitahu bahawa lorong tempat dia tinggal sejak 25 tahun dahulu ‘diberi’ nama sebegitu.


“Perbuatan ini memang melampau. Saya tidak dapat bayangkan apa tujuan orang buat macam ni kepada kami.”


Difahamkan setakat ini, nama jalan palsu itu sudah dipadamkan dari Google Maps, namun nama jelik dan lucah itu masih boleh dijejaki pada aplikasi e-hailing.- CARI

Quote nobito 4-8-2017 11:59 AM
aHoi83 replied at 4-8-2017 11:39 AM
I pun kene kt atas nun. Kalo thread melayu or islam dihina aman2 jah

Kita kena buat semula pemilihan moderator..... Akk rasa dah bertahun juga mod spidey jadi moderator CI.....dan akk tengok heols tidak telus dalam menjlnkan tugas......banyak culas juga.

Lihat semua komen(32)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 09:05 AM GMT+8 , Processed in 0.071657 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top