CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4449|Reply: 31

MBSA jawab isu tular “Lorong Keling Pundek 1”

[Copy link]
Post time 3-8-2017 06:11 PM | Show all posts |Read mode
PETALING JAYA: Status kewujudan nama jalan bersifat perkauman di Shah Alam yang tular sejak petang Rabu didedahkan oleh Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Nama jalan tersebut bukan sahaja menimbulkan pelbagai reaksi netizen, malah MBSA turut terpalit dengan kontroversi itu.

Timbalan Pengarah Korporat, Shahrin Ahmad berkata, pihaknya menafikan tentang perkara itu dan terus membuat tinjauan ke jalan yang dimaksudkan pada Rabu sejurus mendapat tahu ia didaftarkan pada aplikasi navigasi peta Google dan Waze.

"Pihak kami sudah melawat jalan itu dan nama jalan yang dikatakan itu tidak wujud.

"Sebenarnya tiada nama pun pada jalan itu kerana ia jalan kampung," jelasnya ketika dihubungi mStar pada Khamis.

Tambah Shahrin, pihak MBSA mendaftarkan nama jalan berdasarkan nama-nama buah, bunga, sungai, alat muzik, pekerjaan dan bahan logam.

Katanya, nama jalan yang berhampiran dengan lokasi jalan tersebut pula diambil bersempena nama sungai.

Kontroversi mengenai nama jalan itu mula hangat diperkatakan setelah ia mula-mula dikongsikan di beberapa laman forum sebelum tersebar di Facebook.

Segelintir pengguna Facebook bertindak menyelar tindakan kerajaan negeri yang dianggap sengaja mencetuskan isu perkauman.

Pengguna Facebook, Chander Gk berkata: "Kami sudah dimalukan oleh kerajaan negeri sekarang yang menamakan nama jalan ini. Sila Google dan lihat sendiri, kawan-kawan serta jangan lupa untuk berkongsi mengenai perkara ini."

Seorang lagi pengguna, Mak Khuin Weng pula berkata, dia tidak percaya tentang perkara tersebut sekiranya tidak membuat carian di Google dengan sendiri.

"Nampaknya terdapat posting yang sedang trending dalam talian tentang nama sebatang jalan. Saya temui jalan ini terletak di Shah Alam.

"Secara jujurnya saya tertanya-tanya apa yang difikirkan oleh pegawai kerajaan ketika menamakan jalan ini," tulis lelaki itu.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-8-2017 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
pundek keling bodoh...berita palsu pun caya..pundek keling

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Sikit2 nak sentap. Sendiri bwk mto keta lelaju bising2 memekak sana sini xde pulak nak pk org sentap ke
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Ummah keleng sontap

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Dasar pundek
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Me carik kat google maps,mmg ade
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 3-8-2017 09:47 PM | Show all posts
Keling pariakk

Pundekk

Mutapayyilek

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Hal mcm gini pon ada barua percaya....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-8-2017 10:02 PM | Show all posts
bodohnya siapa yang percaya tu
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 10:10 PM | Show all posts
tagas replied at 3-8-2017 09:47 PM
Keling pariakk

Pundekk

Spidey babi

Cina cilaker

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 10:33 PM | Show all posts
yang bodoh orang yang suka share kat socmed benda benda yang tak sahih dan masuk akal.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 3-8-2017 10:10 PM
Spidey babi

Cina cilaker

Keling kena.kutuk.....Cina terasa
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2017 12:46 AM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2017 05:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa bangang jalan kampung penuh rumah macam itu dia kata tiada nama
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2017 06:10 AM From the mobile phone | Show all posts


Tapi bila Cari Kat Google map Tak Ada pulak

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2017 08:47 AM | Show all posts
betul ke ada?

sapala yg bagi nama jalan tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-8-2017 11:35 AM | Show all posts
Google Maps, Waze take out offensive road name



KUALA LUMPUR, Aug 4 — The name of a road purportedly located in Shah Alam, Selangor, was removed from Google Maps and Wave after complaints it offended ethnic Indians.

The Star reported that the road name, “Jalan K***** P***** 1” [two words that are derogatory references to Indians and to the vagina], did not exist even though it showed up on the maps of the two GPS-based mapping applications.

The matter was brought to attention after users took screenshots of the road name — purportedly located in Section 32, Shah Alam, Selangor — and shared it online.

The Star reported that the road name was no longer found on the online maps yesterday noon.

A Google Malaysia spokesman later confirmed the error and thanked users for notifying them.

“We would also like to invite users to submit their feedback in the menu if they spot any other errors.

“Each report will be reviewed and changes will be updated as soon as possible,” the spokesman said in an email response to the English paper.

MIC Youth leader Sivaraajjh Chandran commenting on the matter said he received about 30 complaints about the road name.

“The road’s name does not exist. It is vulgar and ridiculous. In Malaysia, no one would name a road like that,” he was quoted saying.

“On Waze, you are able to make changes to a road name and I think someone has done that,” he added.

Shah Alam City Council corporate communications head Shahrin Ahmad dismissed the matter as a prank.

“In Section 32, road names take after rivers like Jalan Sungai Damansara, Sungai Renggam, and Sungai Rasau.” he told The Star.

Shahrin added there was a probability that the online maps were tampered with to include a new road name in the area.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2017 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
nobito replied at 3-8-2017 11:19 PM
Keling kena.kutuk.....Cina terasa

I pun kene kt atas nun. Kalo thread melayu or islam dihina aman2 jah
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2017 11:51 AM | Show all posts

Terkejut! Kewujudan Nama Jalan Lucah, Rasis Buat Penduduk Terkesima



sumber : Utusan Malaysia



Paparan peta maya Google Map menunjukkan terdapat sebuah lorong yang terletak di Seksyen 32, Shah Alam dengan bernama 'Jalan Kel**g Pu**ek.' yang dikatakan lucu tapi agak berunsur rasis.


Ianya menimbulkan perhatian di kalangan masyarakat khususnya yang berada di Kampung Bukit Naga, Shah Alam kerana dilaporkan lorong berkenaan sebenarnya adalah salah satu lorong di kampung tersebut.


Memetik laporan Utusan Malaysia, lorong yang asal didapati sebenarnya tidak bernama sedemikian setelah dibuat rujukan silang ke aplikasi pemetaan yang lain.




sumber : Utusan Malaysia



Menurut Ketua kampung Bukit Naga, Buang Ismail, tidak pernah wujud nama jalan yang jelik sebegitu di kampung berkenaan.


Selain kesal hal ini secara tidak langsung memburukkan penduduk dan kampung terbabit, ketua kampung tersebut juga  berharap orang ramai yang menerima imej itu, berhentilah daripada menyebarkannya kerana paparan itu palsu.


Rata-rata penduduk di Kampung Bukit Naga agak terkejut apabila diberitahu bahawa lorong tempat dia tinggal sejak 25 tahun dahulu ‘diberi’ nama sebegitu.


“Perbuatan ini memang melampau. Saya tidak dapat bayangkan apa tujuan orang buat macam ni kepada kami.”


Difahamkan setakat ini, nama jalan palsu itu sudah dipadamkan dari Google Maps, namun nama jelik dan lucah itu masih boleh dijejaki pada aplikasi e-hailing.- CARI

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2017 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
aHoi83 replied at 4-8-2017 11:39 AM
I pun kene kt atas nun. Kalo thread melayu or islam dihina aman2 jah

Kita kena buat semula pemilihan moderator..... Akk rasa dah bertahun juga mod spidey jadi moderator CI.....dan akk tengok heols tidak telus dalam menjlnkan tugas......banyak culas juga.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-7-2024 03:21 AM GMT+8 , Processed in 0.507829 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list