CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Doktor Ponteng Sehingga 400 hari, Terpaksa Dibuang Kerja

13-2-2017 06:56 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 13432| Komen: 116

Description: "Saya lihat banyak doktor atau kakitangan perubatan yang terpaksa dibuang oleh Kementerian Kesihatan kerana tidak hadir tugas.

"Saya lihat banyak doktor atau kakitangan perubatan yang terpaksa dibuang oleh Kementerian Kesihatan kerana tidak hadir tugas. 


"Apa pun alasannya, secara purata ada yang hilang dari tugas selama 100 hari, 200 hari hingga ada yang lebih 400 hari."

Demikian ujar Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa yang mendedahkan sektor perubatan mencatatkan kehilangan kerja tertinggi di negara ini. 

Memetik laporan Berita Harian, ramai pegawai perubatan terutama doktor pelatih yang ponteng sehingga mencecah 400 hari sekaligus menyebabkan mereka dibuang kerja. 

"Mungkin tekanan sebagai doktor pelatih ke atau bekerja di hospital ke. Ada yang bila suami atau isteri melanjutkan pelajaran ke luar negara mereka ikut saja tanpa mengikut proses yang ditetapkan," katanya lagi.

Sudah tentu ia merupakan kerugian besar kerana ada di kalangan pelajar perubatan yang ditanggung kerajaan sehingga memakan perbelanjaan yang banyak. - CARI 


Foto: BH Online
26

Bagus
23

Marah
17

Terkejut
20

Sedih
20

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (122 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote gaara_X 13-2-2017 03:54 PM
ermmmm....jadi ahli politik leh simpan duit..jadi doktor...stress je
Quote chinta89 13-2-2017 03:55 PM
yg kena paksa kije suasana 'hospital' tu mmg kasihan.. ak tgk deols kije spita pun, kesian. tkejar2 nk uruskan pesakit.

ak rse ni salah satu sb bila jumpa doc, doc layan pesakit nak tak nak je.. lps tu mrh2 pesakit. kije x hepi, kije terpaksa, hmm...
Quote R2D2 13-2-2017 03:57 PM
Mungkin doktor pelatih ingat kerja doktor ni glamor mcm cite Melayu
Quote Bedah.Cun 13-2-2017 04:07 PM
Lenkali jangan pulak membebel kat anak2 sebab nak jadi model and artis
Tak pun biar jer diorang jadi politicians
Quote incrossroad 13-2-2017 04:11 PM
Ingat mat rempit saja ponteng, tak sangka professional mulia pun ada doctor ponteng
Quote gigahertz 13-2-2017 04:22 PM
chinta89 replied at 13-2-2017 07:55 AM
yg kena paksa kije suasana 'hospital' tu mmg kasihan.. ak tgk deols kije spita pun, kesian. tkejar2  ...

doktor poyo. yang hebat tu adalah ubat dan mesin di gunakan. kalau mesin atau tools tu takde. boleh ke doktor buat kerja .
Quote nononcrux 13-2-2017 04:30 PM
bukak klinik sendri je la, senang kje tak stress
Quote kaspar0v 13-2-2017 04:37 PM
incrossroad replied at 13-2-2017 04:11 PM
Ingat mat rempit saja ponteng, tak sangka professional mulia pun ada doctor ponteng

aku pun tak sangka
Quote prettyuglybabe 13-2-2017 04:37 PM
klu dorang ponteng, suruh je la dorang bayar balik mak datuk duit yang diguna masa study dulu..
convert jadi pinjaman.. takut la dorang..
Quote TuntungReturn 13-2-2017 04:37 PM
nononcrux replied at 13-2-2017 04:30 PM
bukak klinik sendri je la, senang kje tak stress

klinik pun banyak persaingan skang ni.  
Quote WhiskeyScotch 13-2-2017 04:39 PM
Semua kerja ada tekanan masing-masing. Kalau dah sampai ponteng kerja tu, sah kau mmg manusia pemalas haram jadah.
Quote TuntungReturn 13-2-2017 04:40 PM
doktor tgk bahagian la. kalo dok kecemasan,wad mmg stres tu tinggi la. kadang doktor ni nama jer doktor,ade yg takot nk bedah mayat...
Quote bit 13-2-2017 04:51 PM
Tp doktor pelatih memang dihambakan pun di hospital, kalau x tahan maki, jangan sesekali jadi doktor
Quote nicdiandra 13-2-2017 04:59 PM
nononcrux replied at 13-2-2017 04:30 PM
bukak klinik sendri je la, senang kje tak stress

Tak boleh bukak klinik kalau houseman tak habis
Quote nicdiandra 13-2-2017 05:00 PM
bit replied at 13-2-2017 04:51 PM
Tp doktor pelatih memang dihambakan pun di hospital, kalau x tahan maki, jangan sesekali jadi doktor

Betul. Ayat my sister, sbb minat je aku bertahan. Kengkawan aku yang resign tu sbb parents suruh belajar medic. Betullah apa Ali hamsa ni cakap. Jangan paksa anak
Quote Shamilia79 13-2-2017 05:01 PM
nononcrux replied at 13-2-2017 04:30 PM
bukak klinik sendri je la, senang kje tak stress

Kalau housemanship pun tak dapat habiskan macam mana nak dapat pendaftaran penuh..jangan kata nak buka klinik sendiri nak mengamal pun tak boleh.
Quote Shamilia79 13-2-2017 05:03 PM
nicdiandra replied at 13-2-2017 05:00 PM
Betul. Ayat my sister, sbb minat je aku bertahan. Kengkawan aku yang resign tu sbb parents suruh b ...



Betul sangat! Mak pak yang lebih2 nak anak jadi doktor padahal anak cita-cita nak jadi beautician..nak jadi chef pun ada
Quote Muntz 13-2-2017 05:09 PM
Mmg stress pun. Kena ke sana ke mari check tiap pesakit. Bila dalam bilik karang, kena kongsi 2-3 orang doktor lain dgn meja yg kecik. Parking pulak takder reserve utk diorg. Hanya doktor2 senior jer yg ada reserved parking lot. Nak makan pun bekal ataupun makan kat kantin hospital yg hauk jah. Nak makan kat luar buang masa, takut parking kena kebas. Shift pulak tak menentu. Tgh malam kdg2 kena call jua.
Quote dodolgemok 13-2-2017 05:40 PM
WhiskeyScotch replied at 13-2-2017 04:39 PM
Semua kerja ada tekanan masing-masing. Kalau dah sampai ponteng kerja tu, sah kau mmg manusia pemala ...

Mmg tidak disangkal semua kerja ada stress nya tersendiri, tpi doktor PELATIH ni stress dia lain. Kau bayangkan kerja start awal pgi pukul 4-5 utk buat ward round, lepastu 7pgi ad ward round dgan senior, 9-10pgi ward round dgn pakar. Lepaatu ditambah dgan perangai babi senior2 yg  hari2 nak menengking xpasal2. Ptg pulak sambung oncall smpai 12tgah hari keesokannya. Weekend kerja, off pon dapat sebulan sekali dua kali camtu je. Environment sgat negatif dan menekan, xpayah nak sedap hati cakap diorang pemalas bagai.

Lihat semua komen(116)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-2-2024 06:46 AM GMT+8 , Processed in 0.234945 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top