CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Kos Meningkat & Pesakit Berkurangan, 500 Klinik Swasta Terpaksa Gulung Tikar

23-6-2017 12:00 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 8157| Komen: 60

Description: Sebanyak 500 buah klinik persendirian terpaksa ditutup akibat kurang pesakit dan kos mengendalikannya makin meningkat.

sumber : internet


Sejak cukai GST dipraktiskan bermula April 2015 dan ekonomi global yang tidak menentu, kesannya bukan saja ditanggung oleh mereka yang bergelar pengguna. Malah, peniaga juga terjejas dan ini termasuk para pakar perubatan yang membuka klinik. 

Difahamkan sebanyak 500 buah klinik persendirian terpaksa ditutup akibat kurang pesakit dan kos mengendalikannya makin meningkat.

Memetik laporan The Star baru-baru ini, Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) risau keadaan itu, antara 2014 hingga 2016, makin memburuk lagi.

Berdasarkan kajian terhadap 1,800 doktor, kira-kira 70 peratus klinik menerima tidak sampai 30 pesakit sehari, jumlah yang merugikan pengamal perubatan.


Sementara kos operasi pula berjumlah RM50,000 hingga RM60,000 sebulan di bandar.

Presiden MMA Dr Ravindran R Naidu berkata sebelum ini jarang klinik swasta ditutup, selalunya dijual kepada atau dikendalikan oleh doktor lain.- CARI


33

Bagus
32

Marah
34

Terkejut
24

Sedih
36

Lawak
30

Bosan

Friends Rank (189 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote namirulmukminin 23-6-2017 12:07 PM
Ini sebab pesakit ramai beralih ke Klinik Kerajaan yg cuma perlu bayar RM1 je... Dulu takde klinik kerajaan yg bukak sampai malam, tu yg org terpaksa pi klinik swasta... Lani klinik kerajaan dah bukak sampai malam.. Memang tak laku la klinik swasta.. Jangan nanti kerajaan tarik balik subsidi perubatan sudah!!
Quote prettyuglybabe 23-6-2017 12:10 PM
klinik yang laku mesti klinik yang senang bagi MC
Quote drivethru 23-6-2017 12:11 PM
Klinik kalau senang dapat MC, mng ramai je yg datang. Termasuk lah aku.
Quote rashiman 23-6-2017 12:23 PM
dari hasil cukai GST,  banyak perkara boleh dibuat utk faedah rakyat termasuklah memberi subsidy perubatan utk rakyat seperti Klinik 1M.
Quote trakea 23-6-2017 12:27 PM
Klinik kalo bagus takpe gak. Ada doktor tanggachi sorang kat tempat aku cuma bagi ubat batuk saja bila aku kata sakit tekak sekali dengan batuk. Bila aku tanya kenapa takde ubat sakit tekak baru la dapat.
Quote cepheid 23-6-2017 12:30 PM
klinik ni kalau nak ramai orang doktor kena jenis prihatin sikit. kalau takat tengok je dan bagi ubat camtu je memang orang tak pergi sangat. dah le ubat klinik swasta sekarang ni makin mahal.
Quote TuntungReturn 23-6-2017 12:48 PM
klinik pun kadang leh idup sebab panel.
Quote Bipolajourney 23-6-2017 01:06 PM
Ada satu klinik akak pernah pergi. Akak was was sama ada dia doktor ke mafia. Bila sebut bronchitis dia macam tak faham, cakap akak nampak muda. Seremmmmm
Quote Siddiqin 23-6-2017 01:23 PM
Banyak dah klinik ni untung.
Harga ubat sebenarnya Dr dapat murah sesangat dari pembekal. Bila dijual kpd pesakit dgn harga berpuluh2 kali ganda.
Quote slavehunter 23-6-2017 01:47 PM
namirulmukminin replied at 23-6-2017 12:07 PM
Ini sebab pesakit ramai beralih ke Klinik Kerajaan yg cuma perlu bayar RM1 je... Dulu takde klinik k ...

Klinik kerajaan ni banyak bantu golongan pendapatan rendah......terima kasih part tu la. Mana yang mampu  kita gi klinik.biasa.

Tapi i perasan klinik kerajaan ubat macam tak kuat, kalau klinik private and hosp private ubat ubatan semua yg latest dan cepat sihat.
Quote kotakbaju 23-6-2017 01:59 PM
Siddiqin replied at 23-6-2017 01:23 PM
Banyak dah klinik ni untung.
Harga ubat sebenarnya Dr dapat murah sesangat dari pembekal. Bila dij ...

Aku penah dapat ubat dari klinik swasta yang sama jenis aku penah dapat dulu di klinik kerajaan. Bezanya cas kerajaan singgit ja tapi yang swasta sampai nak dekat 50 hinggit. Tu pun ada yang dok kata ubat kat klinik swasta lebih berkesan dari klinik kerajaan punya.
Quote Pink_Purple 23-6-2017 02:05 PM
ambik ubat ciritbirit pun charge sampi rm50
Quote sayawifenikmie 23-6-2017 02:08 PM
cepheid replied at 23-6-2017 12:30 PM
klinik ni kalau nak ramai orang doktor kena jenis prihatin sikit. kalau takat tengok je dan bagi uba ...



sokong ... i peratikan .. ramai doktor klinik swasta sebab i takpi klinik gomen melainkan hospital) gitu2 je rawat pesakit (my family la).

tapi .. ada satu doktor muda tu .... i suka betul .. ada sekali i bawa my son yg ada naik biji2 gatal kat tapak tangan .... jumpa doktor lain just bagi ubat tapi takbaik .. jumpa this yung lady doc... dia taji history .. dia buak2 kitab ubat dia ... dia kata .. oo ini kuku danmulut ni (bolehjangkit dari air .. kami baru balikd ari cuti2) ...


ada sekali tu.. doc yg sama ...  kami terpaksa ambil our doter balikdar asrama sebab dia tak sedap perut dan muntah2 ..... check2 tak ada apa .. againdia tanya2 ... lepas tu dia cakap ... ini kesan stress ni puan .. sebab masa tu my doter nak PMR and biasa lah .. i jenis yg selalu push my doter utk study study study .. and dia satu satu nya harapan kami utk look after his OKU brother ... and my diterpun mengiyakan bila doc tu tanya ..

my point is ... doc ni kena prihatin .. rajin .. sensitive .. reallly loveeeeeeeeeeeeeee nak jadi doktor ..... bukanmainkuis2 gitu2 jer and kasi ubat .. kalau gitu .. saya pun tahu .. baca ajerlah dari internet ..

and now .. doc muda tu .. dah jadi pakar ....
Quote prettyuglybabe 23-6-2017 02:34 PM
kotakbaju replied at 23-6-2017 01:59 PM
Aku penah dapat ubat dari klinik swasta yang sama jenis aku penah dapat dulu di klinik kerajaan. B ...

charge rm50 pun sebab apa..
habis dia punya konsultant fee tu tak termasuk?
RM50 tu kira murah la all in zaman la ni..
klu nak bayar harga ubat je, sila ke farmasi..
gi counter bagitau pharmacist sakit apa, dia bagi ubat, bayar la harga ubat tu..
tak yah gi klinik dah..
selamat duit awak..

Quote kotakbaju 23-6-2017 02:52 PM
prettyuglybabe replied at 23-6-2017 02:34 PM
charge rm50 pun sebab apa..
habis dia punya konsultant fee tu tak termasuk?
RM50 tu kira murah l ...

Charge rm50 sebab ubat 3 jenis. Ubat sakit perut, senak, cirit birit. 3 jenis tu sama pulak dengan ubat dari klinik kerajaan yang penah ambik dulu. So kesimpulannya ada ubat yang sama jenis antara klinik kerajaan dengan swasta.
Quote caprut 23-6-2017 02:55 PM
kotakbaju replied at 23-6-2017 02:52 PM
Charge rm50 sebab ubat 3 jenis. Ubat sakit perut, senak, cirit birit. 3 jenis tu sama pulak dengan ...

sbb ubat krajan da subsidi. pahm tk?? tu rkyat malaysia dpt ubat gomen buang cmtu je sbb da subsidi nmpk murah
Quote Mulhid_Rahman 23-6-2017 03:33 PM
Pink_Purple replied at 23-6-2017 02:05 PM
ambik ubat ciritbirit pun charge sampi rm50

beli kat farmasi je laa   
Quote Pink_Purple 23-6-2017 03:53 PM

lepas daripada tu memang pergi farmasi la..

sakit mata pun sama, ubat serupa je, charge rm50 jg..

Quote prettyuglybabe 23-6-2017 04:05 PM
kotakbaju replied at 23-6-2017 02:52 PM
Charge rm50 sebab ubat 3 jenis. Ubat sakit perut, senak, cirit birit. 3 jenis tu sama pulak dengan ...

ubat 3 jenis.. kos lain tu termasuk la dalam RM50 tu..
kos doktor, gaji jururawat, kos elektrik bla bla bla..
kalau rasa mahal, pergi je la hospital..
atau beli je ubat kat farmasi..

Lihat semua komen(60)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

15-4-2024 11:28 AM GMT+8 , Processed in 0.311126 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top