CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Bahan Sesuai, Daim Dan Toblerone Selamat Dimakan Orang Islam -Pengeluar

27-12-2016 10:29 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 7395| Komen: 111

Description: Mondelez International, pengeluar coklat jenama Daim dan Toblerone menegaskan bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan coklat tersebut adalah sesuai dan selamat dimakan oleh orang Islam.
Foto Hiasan

Mondelez International, pengeluar coklat jenama Daim dan Toblerone menegaskan bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan coklat tersebut adalah sesuai dan selamat dimakan oleh orang Islam.

Dalam kenyataannya, syarikat tersebut menyatakan walaupun produk itu dihasilkan di negara-negara yang tidak memerlukan pensijilan Halal, namun ia tetap memenuhi piawaian pemakanan pengguna di seluruh dunia.

"Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) juga mengeluarkan penjelasan bahawa produk makanan yang bukan pemegang sijil Halal tidak boleh dianggap tidak halal atau haram," kata syarikat itu.

Memetik laporan Bernama, Mondelez International menyatakan semua maklumat mengenai bahan-bahan untuk menghasilkan coklat Toblerone dan Daim tertera pada pek bungkusan dan pengguna dinasihatkan merujuk kepada pek berkenaan.


Syarikat itu juga akan terus bekerjasama dengan pihak berkuasa di seluruh pasaran tempatan termasuk JAKIM untuk memastikan produknya memenuhi keperluan pengguna di Malaysia.

Isu ini timbul selepas JAKIM mengesahkan kedua-dua jenama coklat kegemaran ramai itu bukan  pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia dan tidak memperoleh sijil Halal daripada mana-mana badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf jabatan itu. -CARI
29

Bagus
31

Marah
27

Terkejut
29

Sedih
24

Lawak
19

Bosan

Friends Rank (159 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote b!natang 23-12-2016 06:56 PM
Boikot saja le
Quote Innrukia 23-12-2016 07:10 PM
ingatkan daim zainudin kata toblerone takdak sijil halal... sejenis coklat rupanya daim tu
Quote AlienGurlz 23-12-2016 07:34 PM
Aku suka Toblerone. Adik aku cakap coklat Daim sedap. Dulu dia selalu makan. Aku tak pernah rasa lagi.
Quote Wal..Hal 23-12-2016 07:37 PM
Adakah selame ni kite semue mkn zat2 babi, akak akui yg akak suke mkn cokelat Daim , nanti xleh masuk syurga ,Jakim xluluskan kemasukan ke syurga
Quote hyie 23-12-2016 07:38 PM
aah coklat daim tu sedap, selalu sesapa balik dari langkawi mesti beli, iols tumpang pau je
Quote CiliPadiSedap 23-12-2016 08:02 PM
wakaka dah telan 5 kotak toblerone putih. patut akak rasa perut akak memulas ada kerbau pendek
Quote ohnoLia 23-12-2016 08:03 PM
Jap confuse. Apa beza halal jakim vs halal dr luar ye?   bukankah kita pakai.al quran dan  hadits yg sama?
Quote edee_91 23-12-2016 08:09 PM
AlienGurlz replied at 23-12-2016 07:34 PM
Aku suka Toblerone. Adik aku cakap coklat Daim sedap. Dulu dia selalu makan. Aku tak pernah rasa l ...

toblerone memang sedap. aku pun suka. tapi daim aku tersangatlah tak suka.

Quote spankee_fili 23-12-2016 08:11 PM
aaa ni coklat wajib beli kalau gi langkawi..
Quote munchkin 23-12-2016 08:13 PM
Daim sedap? Sedap ke? Mmmm. Asal aunty aku balik mesti bawak daim. Sampai tak termakan aku. Yg aku suka marabou mjolk choklad.
Quote dubuk 23-12-2016 08:23 PM
daim tak sedap
Quote deathacker 23-12-2016 08:27 PM
x brp suka mkn coklat. tp selalu dpt coklat klu ada family yg gi langkawi.
sudahnya coklat tu simpan dlm peti ais smpi expired
Quote tritium 23-12-2016 08:38 PM
Aku xpenah suka toblerone
Quote tripleid 23-12-2016 08:45 PM
Edited by tripleid at 23-12-2016 09:42 PM

daim tu cekelat tersedap di duniawi..

ada ummah kesah dgn cop halalan toyyibah jakim?

Quote CardiGans85 23-12-2016 08:50 PM
Da mkn daim n toblerone ni berbungkus2..
Quote hzln 23-12-2016 08:53 PM
So, bila takde cop mohor jakim maknanya menda2 tu dicelup babi la kan sis? Habis2 bangsat pun dlm kilang ada sekor anak babi berkeliaran, kan?
Quote shamsadis 23-12-2016 08:54 PM
Kat sini coklat Daim made in Germany ke aku salah tengok tadi kat pasaraya
Quote hzln 23-12-2016 08:55 PM
Skrg akak khuatir, adakah tiap malam akak bergolek2 dlm zarah2 babi...tilam, cadar dan selimut akak ni takde cop halal jakim sis...
Quote ultra78 23-12-2016 08:55 PM
Coklat Daim Zainuddin



Lihat semua komen(111)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-7-2024 06:32 PM GMT+8 , Processed in 0.056021 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top