CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Trump Umum AS Tarik Diri Daripada TPPA Pada Hari Pertama Bertugas

22-11-2016 04:02 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 9188| Komen: 99|Original author: EJALTI

Description: Trump yang baharu dipilih sebagai Presiden Amerika Syarikat memaklumkan bahawa negara itu akan menarik diri daripada Perjanjian Perdagangan Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) yang dimeterai ketika penta ...

Trump yang baharu dipilih sebagai Presiden Amerika Syarikat memaklumkan bahawa negara itu akan menarik diri daripada Perjanjian Perdagangan Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) yang dimeterai ketika pentadbiran Barrack Obama.


Tegas beliau keputusan penarikan perjanjian TPPA itu akan dilaksanakan pada hari pertama beliau mengambil alih jawatan pada Januari 2017.

Memetik laporan Astro Awani, menerusi mesej video yang dihantar ke Youtube yang menggariskan keutamaan sepanjang awal pentadbirannya nanti, Trump beritahu penarikan TPPA adalah selaras dengan dengan ikrar kempen pusat sebelum ini.

“Saya sudah meminta pasukan peralihan untuk menyediakan senarai tindakan eksekutif yang dapat kita ambil bagi memulihkan undang-undang dan mengembalikan peluang pekerjaan."

“Berhubung perdagangan, saya akan mengeluarkan pemberitahuan hasrat kami untuk menarik diri daripada perjanjian TPPA yang sememangnya suatu bencana kepada negara kita."


“Sebaliknya, kita akan merundingkan tawaran perdagangan saksama dua hala yang akan membawa peluang pekerjaan dan industri kembali ke Amerika,” katanya.

Trump sebelum ini lantang menyatakan pendiriannya menolak TPPA yang disifatkan sebagai mengacam kedaulatan Amerika.- CARI




27

Bagus
36

Marah
31

Terkejut
24

Sedih
20

Lawak
20

Bosan

Friends Rank (158 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Changa 22-11-2016 08:51 AM
EJALTI replied at 22-11-2016 08:49 AM
Trump Umum Tarik Diri Daripada TPPA

http://www.mstar.com.my/berita/berita-dunia/2016/11/22/trump- ...

Bukan kah tujuan utama tppa adalah untuk benefit kan amerika?
Quote HazeLJoseph 22-11-2016 09:26 AM
Then,siapa yg dapat benefit TPPA ni sebenarnya?
Quote kuntau 22-11-2016 09:32 AM
Selama ni duk berkompang kompang, malaysia akan dijajah amerika dibawah TPPA, hari ni semua melopong .. rupa-rupenya selama ni tak paham..  
Quote dcruins 22-11-2016 09:33 AM
TPPA tak jadi, errrrggghhh aduhhh aduhhh nak pengsannnn...



Quote nolya 22-11-2016 09:36 AM
Changa replied at 22-11-2016 08:51 AM
Bukan kah tujuan utama tppa adalah untuk benefit kan amerika?

Is that so? Kalau betul mana mungkin US menarik diri atau mungkinkah M'sia sudah salah mengerti?
Quote nolya 22-11-2016 09:40 AM
kuntau replied at 22-11-2016 09:32 AM
Selama ni duk berkompang kompang, malaysia akan dijajah amerika dibawah TPPA, hari ni semua melopong ...

Exactlylah bro.... bukan semua orang boleh faham konteks TPPA trs. Mungkin segelintir orang shj yg tau sedangkan majoriti rakyat wakarimasen. Bolehkah rakyat dipersalahkan tak mengerti kalau rakyat tak pernah diberi penerangan berkenaan hal trs.  
Quote kuntau 22-11-2016 09:50 AM
nolya replied at 22-11-2016 09:40 AM
Exactlylah bro.... bukan semua orang boleh faham konteks TPPA trs. Mungkin segelintir orang shj yg ...

buku pasal perjanjian TPPA dah ada.. tapi rakyat memilih untuk mendengar cerita sebelah pihak dan viral socmed. semuanya bermula dari mentaliti 'asal bangkang' je.

Quote ketekodok 22-11-2016 09:53 AM
jelas kan selama ni pembangang menipu....negara tergadai la apa bala. alih alih mengikut pd trump lebih pada merugikan usa....
Quote ketekodok 22-11-2016 09:54 AM
berapa kali pm najib dgn tok pa kena maki sbb kata pembangang benda ni merugikan malah tergadai maruah.....
Quote lkick2113 22-11-2016 09:55 AM
kuntau replied at 22-11-2016 09:32 AM
Selama ni duk berkompang kompang, malaysia akan dijajah amerika dibawah TPPA, hari ni semua melopong ...

Hahahaha....org nak tppa dia pun nak cerita tppa, last2 tak paham, maklumlah asal bangkang asal najib turun....bodoh punya lobai
Quote dcruins 22-11-2016 10:04 AM
Edited by dcruins at 22-11-2016 10:05 AM

Automatik kalau benda ni jadi, Malaysia & Vietnam akan ada moment "Mini China" nyerrr sendiri, MNC's global akan berduyun-duyun parking "shell companies" dia kat Temasek untuk mengelak cukai, banker2 cuci2 Raffles Place pun untung sama.....

Paling rugi Yank's laaaa kalau benda ni jadi....

so yg hu ha hu ha bantah2 benda ni dulu sebenarnya mensabotaj peluang kiterrr untuk meluaskan market & peluang dunia untuk checkmate hegemony Dollar atau sekurang nyerrr mengurangkan pengaruh nyerrr dalam trade dunia.....

Move On, Plan B daaaaa....
Quote batmana 22-11-2016 10:11 AM
trump kn mtlamatnya nk bina kerjaya tuk org amerika,
klu tppa ni, byk keje kene outsource,
tu yg dia nk selamatkn rakyat dia dlu.

so, tnpa US, perjanjian ni trbatal ka..
Quote kemaruk 22-11-2016 10:13 AM
Setakat dapat info dari page kingjason, penmerah, siakapbabi, sukanstarbabi memang la takkan tau hal sebenar pasal TPPA..

Lain kali tanya sama pakar ekonomi macam bangkem..
Quote AbukRokok 22-11-2016 10:17 AM
HazeLJoseph replied at 22-11-2016 09:26 AM
Then,siapa yg dapat benefit TPPA ni sebenarnya?

koperat.

Quote Changa 22-11-2016 10:37 AM
Edited by Changa at 22-11-2016 10:38 AM
nolya replied at 22-11-2016 09:36 AM
Is that so? Kalau betul mana mungkin US menarik diri atau mungkinkah M'sia sudah salah mengerti?


Pemahaman akak memang tppa banyak favour us of a sister. Itu la tujuan tppa.
Yang trump bilang nak buka peluang job kat american bagai itu lah tppa nya, motif heshe bantah tapi reasob bantahan adalah apa tujuan tppa itu  
Quote nolya 22-11-2016 10:45 AM
kemaruk replied at 22-11-2016 10:13 AM
Setakat dapat info dari page kingjason, penmerah, siakapbabi, sukanstarbabi memang la takkan tau hal ...

Silalah kongsikan bersama secara ilmiah, at least kita yg bukan otak ekonomi ni boleh tau.  Apa kesannya kpd US kalau Trump batalkan TPPA.  Apa impaknya pula bagi M'sia, the advantage and the disadvantage.  
Quote dcruins 22-11-2016 10:48 AM
Sebenar nya simple jerrr logic TPP ni lebih menguntungkan kiterrr & Vietnam etc, export kiterrr ke Amerika dah memang berkali ganda lebih besar berbanding yg kiterr nak import dari Amerika. Kalau lagi banyak produk & service yg dibuka TPPA untuk kiterr export ke member2 negara lain, bayangkan berapa kali ganda exporter kiterrr akan untung, import Amerika ke kiterrr tak kan sebanyak export kiterrr sebab harga confirm lagi mahal.....

memang terang2  bias &  berat sebelah ke negara macam kiterrr, apa Trump tak tercekik kalau sebenar nya Amerika yg kena main dalam game yg mereka sendiri asas kan ni.....



Quote dcruins 22-11-2016 11:00 AM
Anak Lee Kuan Yew dah tersampuk setan TPPA, dah gilerrr agak nyerrr nak paksa kan benda yg dah terang2 diambang kegagalan...

--------------

Singapore to amend legislation to bring TPP into effect by next year: PM Lee

    By Liyana Othman Posted 20 Nov 2016 02:48 Updated 20 Nov 2016 16:56

http://www.channelnewsasia.com/news/singapore/singapore-to-amend-legislation-to-bring-tpp-into-effect-by-next/3303258.html?cid=fbcna

LIMA, Peru: Singapore will continue with the Trans-Pacific Partnership (TPP) despite a “twist in the road”  , said Prime Minister Lee Hsien Loong at a meeting with the leaders from 11 other Pacific Rim countries that are involved in the mega trade deal on Saturday (Nov 19).

Mr Lee also urged partners to carry on with the ratification process, adding that Singapore will amend its legislation to bring the TPP into effect.

“The world is watching carefully how we respond”, said Mr Lee, who advised his counterparts to continue to adopt a long-term view for the TPP. “We should stay on the course and not undo the good work that has been done over the past six years”, he continued.
Quote shi_jewel 22-11-2016 11:30 AM
trump is a businessman...apa2 pun tindakan dia, dia akan berlandaskn kepada pikiran biznes..

Lihat semua komen(99)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 09:11 AM GMT+8 , Processed in 0.099715 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top