CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

JKM Campur Tangan Jika Pertikaian Antara Keluarga Tidak Diselesaikan

21-10-2016 11:11 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 4710| Komen: 24

Description: Susulan isu berkenaaan hak penjagaan dua adik beradik yatim piatu yang ibu bapanya maut nahas jalan raya Mei lalu, pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) akan campur tangan sekiranya ia gagal disele ...
Sumber Foto: Melvister.com

Susulan isu berkenaaan hak penjagaan dua beradik yatim piatu yang ibu bapanya maut nahas jalan raya Mei lalu, pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) akan campur tangan sekiranya ia gagal diselesaikan oleh ahli keluarganya.

Menurut kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim kepada Bernama, “Kami memang ada hak mengambil penjagaan anak ini (diletakkan di institusi kebajikan) bagi kepentingan kanak-kanak itu. Namun, ia adalah pilihan terakhir. Apa yang saya utamakan ialah mereka diberi kasih sayang sepenuhnya.”

Difahamkan selepas kemalangan maut tersebut, ahli keluarga dua beradik berkenaan telah menyerahkan hak penjagaan kepada salah seorang daripada mereka, namun sekarang mereka berebut sesama sendiri untuk mendapatkan hak yang sama.


Keadaan ini amat mengecewakan dan pihak JKM sedang mendapatkan maklumat lengkap berkenaan dua beradik tersebut yang dikenali sebagai Amira, 8 dan Aqilah, 5 sebelum tindakan lanjut diambil.

Tambah Rohani, “Ia adalah pertikaian keluarga. Saya harap mereka dapat selesaikannya supaya berada pada keadaan terbaik untuk menjaga dua kanak-kanak itu."

Sekarang dua beradik tersebut di bawah hak penjagaan kakak kepada mangsa yang maut, Yusnidah Hussain.

Kekecohan ini berlaku gara-gara berlaku pertikaian berkaitan wang sumbangan orang ramai antara Yusnidah dengan adik beradiknya menyebabkan masalah itu dibicarakan di Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur. -CARI
13

Bagus
12

Marah
11

Terkejut
15

Sedih
13

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (81 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote krustykrab 21-10-2016 11:46 AM
ambik je, tapi jgn lupa dakwa kalau betul ada penyelewengan duit derma tu....
Quote hayati_hassan 21-10-2016 11:57 AM
duit pnya pasal adik beradik berantakan
mmg duit "berhantu"
bila dah jadi kes baru sebok nk amik hak penjagaan
eh nak kaver kesalahan diri sendiri ker ?
Quote jejaka00 21-10-2016 12:03 PM
bio mereput perut yang makan duit harom tu ...
Quote kornea 21-10-2016 12:14 PM
Apake bongok...
Quote namr 21-10-2016 12:20 PM
Ambik je..
Padan muka semua melopong
Quote shida81 21-10-2016 12:34 PM
kesian budak2 tu klu duk umah kebajikan gomen....
Quote atekome 21-10-2016 12:52 PM
Kalo btui mkn harta ank yatim mmg lh mgundang bala..azab amat lah berat..
Quote catalina 21-10-2016 01:40 PM
Edited by catalina at 21-10-2016 01:44 PM

Sepatutnya JKM involves dr awal jd Mediator. Tgk kan saper yg setuju bela, klu ada duit derma pastikan masuk dlm fund yayasan n duit tidak diseleweng. Appoint lawyer utk monitor pengeluaran duit tu. Buat lawatan ke rumah utk tgk well being anak2 ni dijaga.
Quote sayawifenikmie 21-10-2016 01:47 PM

.. tu laaa ... sepatutnya begitu la ..... ni ..bila dahkecoh2 ..... mulalah mencapub ....
Quote jazaa100 21-10-2016 01:54 PM
Mana family sblah mak....

Agaknya family sblah bapak nak conqouer semua tu yg family sblah mak tak lh bersuara....


Quote aciik 21-10-2016 02:22 PM
memang adik beradik jenis CELAKA......
Quote hest 21-10-2016 02:27 PM
buat malu je
Quote HazeLJoseph 21-10-2016 02:43 PM
Better amik,tapi maybe blh bagi pendidikan private school mcm parent dia bagi berdasarkan belanja yg budak2 tu ada,lawyer pegang duit,hujung2 nanti umur 18,boleh bagi balik kat mereka.. Sesiapa pun boleh datang melawat tayah nak halang2
Quote budaktua 21-10-2016 03:11 PM
budak2 tu dah jadi mcm hiasan la pulak.....
Quote MamaMima711 21-10-2016 03:13 PM
Kenapa JKM berhak?kan budak2 tu ada keluarga lg?
Quote EncikRhoma 21-10-2016 03:32 PM
Bagi je la kat siti nurhaliza
Quote apikwaeh 21-10-2016 03:34 PM
jazaa100 replied at 21-10-2016 01:54 PM
Mana family sblah mak....

Agaknya family sblah bapak nak conqouer semua tu yg family sblah mak ta ...

katanya family sebelah mak pun dah ambik kesempatan.
dah keluarkan insurans arwah tapi duit tak sampai utk bebudak ni
Quote jazaa100 21-10-2016 03:39 PM
apikwaeh replied at 21-10-2016 03:34 PM
katanya family sebelah mak pun dah ambik kesempatan.
dah keluarkan insurans arwah tapi duit tak s ...

Adohai......


Sampai mcm tu sekali penangan duit kannn....
Quote shamsadis 21-10-2016 03:43 PM
Bab duit/harta sangat sensitive, boleh hilang imam dibuatnya

Lihat semua komen(24)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-12-2022 04:14 AM GMT+8 , Processed in 0.181067 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top