CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

'Jangan Kahwin Kalau'... Mendalam Pesanan Brader Ini!

20-7-2016 06:00 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 15572| Komen: 23

Description: Beliau berpesan, "Jangan kahwin kalau.."
Oleh Izzah Abbasy

Orang selalu cakap, "Kau bila nak kahwin? Tak teringin ke nak ada isteri?" "Eh, umur makin meningkat, bila kau nak kahwin?" Pelbagai lagilah pertanyaan yang seangkatan dengannya. Tak kira juga ada yang berpendapat golongan yang berkahwin lambat kerana mereka sangat memilih.



Sebenarnya, empunya diri ada jawapannya. Jika tiada jodoh di dunia, di syurga bidadari dan bidadara sudahpun menanti. Ha, ayat sedapkan hati. Jangan marah tau!

Kadang-kadang yang kahwin awal-awal pun kenapa ya? Kahwin sebab nafsu atau agama? Ha, nampak ringan saja bab kahwin kan?

Penulis tertarik dengan perkongsian oleh saudara Dr Syahr Musafir di laman Facebook miliknya ini. Beliau berpesan, "Jangan kahwin kalau.." Apa yang sebenarnya yang ingin disampaikan? Jom, sama-sama kita fahaminya. Semoga ia menjadi panduan dan menambahkan pengetahuan bab kahwin. Bukan untuk orang bujang sahaja, yang dah kahwin pun sama-samalah ambil tahu ya.



 



5

Bagus
1

Marah
6

Terkejut
5

Sedih
3

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (22 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Gayathri24

  • Inezkhalidi

  • boongalalang


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote gigahertz 20-7-2016 10:13 PM
Kenapa generasi 1980an keatas kahwin tak lebih 5 tahun??
Quote misscendol 20-7-2016 11:32 PM
good info thumbs up
Quote turboturtle 20-7-2016 11:36 PM
Sekarang ramai kahwin kerana kepentingan , bila dah xde faedah boleh dapat dri pasangan, mula curang & bercerai.
Quote harisanis 21-7-2016 07:25 AM
yg tukang nasihat, dah kawen brp lama?
Quote bolamata 21-7-2016 07:57 AM
turboturtle replied at 20-7-2016 11:36 PM
Sekarang ramai kahwin kerana kepentingan , bila dah xde faedah boleh dapat dri pasangan, mula curang ...

setuju... lagi2 bila pasangan dah curang/tidak sefahaman dan isteri/suami akan fikir dia bole hidup tanpa pasangan tersebut kerana diri sendiri dah berkerjaya kukuh serta mampu tanggung anak2..


Quote chinta89 21-7-2016 09:13 AM
org skg kawin cerai pkra biasa.. sian anak2. org dulu2 jrg cerai. kekal sampai tua.
Quote zulka 21-7-2016 09:14 AM
taun ni dh masuk 13 taun, alhamdulillah kasih sayang masih utuh....

baru mggu lepas jiran betul2 sebelah rumah aku becerai...tekejut gak la sebab laki bini agak rapat dgn aku, yg peliknya tak pernah nampak gaduh, ckp pun jenis baik2 je....usia perkahwinan dorang baru 6 taun, anak 2 org....rupa2nya, si laki ada pompuan lain.....hhmmm taktau nk ckp apa dah, kesian kat anak bini dia dah la tak keje....
mohon Tuhan jauhkan
Quote ziffaaaaz 21-7-2016 11:05 AM
kahwin lambat pon tak bermakna tak bahagia.

dah kahwin pon tak bermakna kekal bahagia.
Quote Rorra 21-7-2016 02:41 PM
Setuju! Pilihla yang sayang kita atas kekurangan kita juga.
Quote cocorex 21-7-2016 02:48 PM
Nk pilih pasangan pun kena la yg boleh menghairahkan nafsu kita jugak..kalo xbleh menghairahkan susah pulak nnt bila nk berasmara
Quote chichik 21-7-2016 02:56 PM
banyak sangat kes cerai skrg.. nak kawin pun jd takut
Quote Tapayana 21-7-2016 05:11 PM
ziffaaaaz replied at 21-7-2016 11:05 AM
kahwin lambat pon tak bermakna tak bahagia.

dah kahwin pon tak bermakna kekal bahagia.

Betul. Kawen lambat sbb masing2 nak enjoy puas puas dan ada stability dlm kerjaya
Quote HannahMontana 21-7-2016 08:45 PM
turboturtle replied at 20-7-2016 11:36 PM
Sekarang ramai kahwin kerana kepentingan , bila dah xde faedah boleh dapat dri pasangan, mula curang ...

nak kahwin dgn kambeng tanduk comeL
Quote turboturtle 22-7-2016 12:58 PM
HannahMontana replied at 21-7-2016 08:45 PM
nak kahwin dgn kambeng tanduk comeL

Ayat tu macam kenal je, ko ada MN kan cik nah.
Quote cucuq 22-7-2016 03:04 PM
hari2 ada orang yang nak bercerai kat mahkamah...firm2 syariah yg  memang berlambak2 tu memang boleh buat duit sebab kes memang banyak...
Quote HannahMontana 22-7-2016 04:42 PM
turboturtle replied at 22-7-2016 12:58 PM
Ayat tu macam kenal je, ko ada MN kan cik nah.

jerukbuaya
Quote arffa 22-7-2016 05:16 PM
cocorex replied at 21-7-2016 02:48 PM
Nk pilih pasangan pun kena la yg boleh menghairahkan nafsu kita jugak..kalo xbleh menghairahkan susa ...

kalau itu je yang dipandang memang le tak bertahan lama. bila kawen bukan semata - mata sex je, ada perkara lain yang perlu kita penuhi as husband and wife
Quote cocorex 25-7-2016 08:12 AM
arffa replied at 22-7-2016 05:16 PM
kalau itu je yang dipandang memang le tak bertahan lama. bila kawen bukan semata - mata sex je, ad ...

Faktor tu pun kena ada..kalo xder faktor itu pun akan jd masalah jugak bila suami @ isteri mkn luar
Quote lurve82 25-7-2016 09:46 AM
klu bukan sbb nak anak dr perut sndr takdenye la aku nk kawen...kawen ni ada anak je best...tp jgn ramai2..kang poneng lak...

Lihat semua komen(23)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

23-4-2024 06:21 PM GMT+8 , Processed in 0.346052 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top