CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

'Nak Jual Kopi Atau Nak Berperang Ni Kak?'

20-7-2016 12:19 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 10088| Komen: 28

Description: "Ini nak jual kopi ke atau berperang?"
oleh Adib ZA

"Ini nak jual kopi ke atau berperang?" Mungkin itulah yang terpacul di mulut ramai orang yang terserempak dengan kenderaan yang mempromosikan syarikat kopi Zawara. 


Memang menimbulkan tanya tanya, namun nampaknya ia telah berjaya menarik perhatian sekaligus membuatkan ramai mula tertarik dengan jenama Zawara Coffee. 

Sebuah kenderaan yang mirip kenderaan perisai milik Angkatan Tentera Malaysia itu turut dipasang dengan dua pelancar roket tiruan. Memang betul-betul nak berperang 'promosi'!





Bagaimanapun, memetik laporan Berita Harian hari ini, pihak polis telah menahan dua orang lelaki yang didapati memandu kenderaan itu di Jalan Semarak Api, Cyberjaya. 


Dalam kejadian 11.30 pagi itu, polis yang sedang membuat rondaan telah menahan kenderaan terbabit selepas mendapat aduan orang awam bagi tujuan pemeriksaan, kata Ketua Polis Daerah Sepang, Asisten Komisioner Abdul Aziz Ali. 

"Hasil siasatan mendapati dua lelaki berkenaan menjual kopi dan kenderaan itu diubah suai sebagai 'food truck' bagi menjual minuman itu. 

"Kenderaan itu bukanlah kenderaan tentera sebenar dan pelancar roket itu juga adalah palsu," ujar Abdul Aziz kepada Berita Harian. 





Rasanya tiada salah menghias 'foodtruck' untuk tujuan promosi dan juga menarik perhatian pelanggan. Namun, tindakan pemasaran sehingga meniru reka bentuk kenderaan tentera bukanlah cara yang betul. 

Apa pula pendapat anda? Setuju atau tidak dengan cara pemasaran provokatif begini? - CARI 


Sumber: Berita Harian

Sumber foto: Berita Harian/ Siakapkeli


10

Bagus
10

Marah
14

Terkejut
16

Sedih
13

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (81 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote RamboMandul 20-7-2016 12:49 PM
Baguslah . Think out of the box .
Quote mdhelmi 20-7-2016 01:43 PM
bukan ke tengok rupa truck mcm tu lagi org takut nak dekat
Quote Tapayana 20-7-2016 01:43 PM
  kamuflaj ni mmg orang awam takleh guna dan termaktub dalam undang2 takleh memiliki kenderaan mirip angkatan tentera malaysia.

Quote JpA0606 20-7-2016 02:27 PM
bagus la tu.. tarik perhatian org ramai..
Quote Artemesiaa 20-7-2016 03:22 PM
Gimmik terlebih sudah akhirnya sendiri yang terjerat.  Elok le check dulu decor macam mana yang dibenarkan baru le buat.  Dah le sejak dua menjak ni orang ramai jadi fobia bila melibatkan military ni.
Quote -electrifying- 20-7-2016 03:27 PM
marketing
Quote missinpiece 20-7-2016 05:28 PM
Tapayana replied at 20-7-2016 01:43 PM
kamuflaj ni mmg orang awam takleh guna dan termaktub dalam undang2 takleh memiliki kenderaan mirip ...

Agreed. Sama ngan uniform
Quote jazaa100 20-7-2016 05:34 PM
Ngok nya.....

Idea sapa lah ni...
Quote kampderlieben 20-7-2016 06:37 PM
wth !!bom je si jibby n rosmah
Quote merrissa 20-7-2016 08:36 PM
ponatnya...mesti tldm x approve
Quote gigahertz 20-7-2016 10:18 PM
missinpiece replied at 20-7-2016 09:28 AM
Agreed. Sama ngan uniform

Baju hujan boleh?
Quote HannahMontana 20-7-2016 10:36 PM
belajar dgn Dr Azizan Osman ,yg penting   "corner baring"  
Quote missinpiece 20-7-2016 10:39 PM
Baju hujan ngan logo pon xbleh kot..try tgk Kanun n Akta berkaitan..mcm dah dikira niat utk dipercayai diri sebahagian daripd anggota berkenaan.. betulkan if I silap
Quote misscendol 20-7-2016 11:34 PM
aku rase zawara kopi ni pemes pon sbb kontroversi. xpenah dgr pulak org viral dgn kesedapannya
Quote bawalputih 21-7-2016 12:19 AM
Power gak dia modified.
Quote afal1495 21-7-2016 12:54 AM
membantutkan kreativiti...

sekali nengok pun tau dah, bukan ATM punya celoreng.. lagi pulak sekarang pakai digital camo..

itu kan pakai sticker jer.. klu camtu, awal2 la haramkan sticker2 camtu dijual.. nih kat kedai2 accessories kete berlambak2 sticker mcm tu.. siap kaler ijau lagi mcm celoreng ATM, cuma stail loreng jer lain..
Quote Andyscenes 21-7-2016 09:15 AM
zawara coffe
Quote iniaroonz 21-7-2016 12:48 PM
tak faham...apa kaitan jual kopi dgn kenderaan cam tentera? strategi marketing yg mengelirukan..
Quote kiambang 21-7-2016 12:57 PM
Agaknya nak jual kopi dgn abang2 tentera.. berjuang di perbatasan tanpa mrmgantuk

Lihat semua komen(28)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-5-2024 02:36 PM GMT+8 , Processed in 0.086275 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top