CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Lesen & Permit Pemilik Bas Yang Langgar 10 Kenderaan Digantung Sebulan- SPAD

13-7-2016 04:32 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 5547| Komen: 22

Description: Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) menggantung lesen dan 26 permit bas milik Qistina Express Sdn Bhd selama sebulan susulan kemalangan membabitkan bas tersebut dan 10 buah kenderaan di Kilomet ...
Oleh : TS LOO


sumber foto: http://assets.bharian.com.my/


Selama sebulan lesen dan 26 permit bas milik Qistina Express Sdn Bhd akan digantung susulan kemalangan membabitkan bas tersebut dan 10 buah kenderaan di Kilometer (KM) 265.8 Lebuhraya Utara-Selatan selepas Terowong Menora pada 10 Julai lalu.

Menurut ketua Pegawai Eksekutif SPAD, Mohd Azharuddin Mat Sah, tindakan tegas itu diambil selepas mendapati syarikat tersebut melanggar syarat-syarat keselamatan mandatori berdasarkan laporan audit SPAD pada 12 Julai lalu.

"Tindakan ini diambil sementara menunggu hasil siasatan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (Miros) mengenai kemalangan membabitkan bas ekspres itu yang sedang dijalankan." 

Tambah beliau, diharap tindakan penggantungan lesen dan permit tersebut dapat menjadi pengajaran kepada pengendali bas ekspres lain supaya mematuhi Kod Amalan Industri (ICOP) suruhanjaya itu pada setiap masa.


Semenrata itu, tegasnya SPAD memberi jaminan kepada orang ramai bahawa pihaknya akan terus bekerjamsama dengan agensi penguatkuasaan undang-undang untuk memastikan pengusaha bas ekspress supaya mengutamakan keselamatan penumpang.- CARI 




22

Bagus
26

Marah
23

Terkejut
22

Sedih
25

Lawak
21

Bosan

Friends Rank (139 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ana_una 13-7-2016 04:46 PM
sebulan je..?
Quote airfilterkotor 13-7-2016 08:50 PM
Awat tak batalkan lesen terus.
Itu baru betul-betul kasi pengajaran kepada pengusaha yang lain-lain.
Quote bictoria 13-7-2016 08:55 PM
airfilterkotor replied at 13-7-2016 08:50 PM
Awat tak batalkan lesen terus.
Itu baru betul-betul kasi pengajaran kepada pengusaha yang lain-lain ...

At least ban setawun
Quote Atifan 13-7-2016 08:57 PM
yg dh beli tiket masa kena gantung ni mcmana?
Quote airfilterkotor 13-7-2016 09:00 PM

Batal terus jer. Yang dibawak dalam bas tu bukan ikan tilapia beku buat meniaga. Nyawa orang oii dalam tu.
Quote pasemboq 13-7-2016 09:16 PM
nyawa ummah tanahair takat sebulan gantung jerr ke sis ?
Quote Esmiria 13-7-2016 11:48 PM
pasemboq replied at 13-7-2016 09:16 PM
nyawa ummah tanahair takat sebulan gantung jerr ke sis ?

welcome to malaysia bhai.
Quote matseh 14-7-2016 09:33 AM
Mcm mana buleh lepas, ini lah tanah airku, tanah tumpah darahku. Nanti kalau bas tak jalan tak raya pulak. Utk pemilik kereta2 yg kena langgar, pi la claim ganti rugi trauma, atau saman company bas tu, sbb cuai. Juga saman sekali agensi2 yg terlibat sbb gagal menjalankan tugas.
Quote mayakaren 14-7-2016 10:46 AM
Batal lah setahun kalau tak nak batalkan selamanya.  
Quote iniaroonz 14-7-2016 10:55 AM
Spad hangat2 taik ayam..... ni melibatkan nyawa org ramai...bole pulakkk gantung 1 bln ajekkk....kasi gantung terus lesen...
Quote namirulmukminin 14-7-2016 10:57 AM
Semenrata itu, tegasnya SPAD memberi jaminan kepada orang ramai bahawa pihaknya akan terus bekerjamsama dengan agensi penguatkuasaan undang-undang untuk memastikan pengusaha bas ekspress supaya mengutamakan keselamatan penumpang.- CARI

Bukan sahaja keselamatan penumpang, tapi keselamatan pengguna jalan raya yg lain jugak!!!!
Quote hasmania 14-7-2016 05:21 PM
kalau sebulan seronoknya tak bengkrap lagi syarikat bus tu ........
kenapa tak gantung lessen tu seumur hidup ????
Quote mbhcsf 14-7-2016 06:01 PM
Edited by mbhcsf at 14-7-2016 06:02 PM

Kalau kita amati video youtube tu dan kita pun dapat rasakan yang dia ni amat berbahayalah. seriously.  cara pemanduan tu ya allah. terkejut.
dirempuhnya ( brake ke ye ke tak ni ? kata rosak ? tapi sebelum tu pelan pelan elok elok je ... ) wow u know - kita tertanya rekod  selenggaraaan kenderaan  depa ni okay ke , tak ke ?

Quote mbhcsf 14-7-2016 06:03 PM
naiklah kenderaaan yg ada kelajuan ground speed 700km/jam  tapi bukan di darat. atau ETS.
Quote HazeLJoseph 15-7-2016 02:14 AM
Sebulan? Gantung.. not suppose to tarik terus lesen?
Quote saladin780 15-7-2016 02:54 AM
Guna kan je kuasa pengguna..nmpk nama qistina lehnat ni boikot je trus..rakyat malaysia ni pemaaf sgt n cepat lupa
Quote -electrifying- 15-7-2016 03:10 PM
sebulan je?
Quote clarizsa 15-7-2016 04:41 PM
bahaya kenderaan berat ni klu selenggara elok2..

tokey2 mmgla kemutkdekut.. yg jd mangsa, kuli2 drebar n org lain la..
Quote bangcak 15-7-2016 04:44 PM

opkos la.

takpakai seatbelt = denda rm2000 atau penjara minima 6 bulan.
langgar lebih 10 bijik keta = gantung lesen sebulan

Lihat semua komen(22)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-7-2024 01:55 PM GMT+8 , Processed in 0.094117 second(s), 64 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top