CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Main Telefon Bimbit Ketika Dalam Kereta Akan Dikenakan Saman

28-6-2016 03:46 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 9032| Komen: 57

Description: Pengarah Jabatan Siasatan Trafik Persekutuan dan Penguatkuasaan SAC Datuk Mahamad Akhir Darus menyatakan pemandu kenderaan yang bermain telefon bimbit ketika menunggu lampu isyarat atau ketika kesesak ...
Oleh : TS LOO




Adakah anda mempunyai tabiat 'bermain telefon bimbit' ketika mengalami kesesakan di jalanraya atau ketika sedang menunggu lampu isyarat? Kalau ya, maka anda kena ambil perhatian!

Memetik laporan akhbar berbahasa Cina, Sin Chew Jit Poh, Pengarah Jabatan Siasatan Trafik Persekutuan dan Penguatkuasaan SAC Datuk Mahamad Akhir Darus menyatakan pemandu kenderaan yang bermain telefon bimbit ketika menunggu lampu isyarat atau ketika kesesakan, mereka boleh dikenakan saman oleh polis trafik. 

Menurut Datuk Mahamad Akhir, pemandu terbabit sepatutnya letak kedua tangannya di atas stereng dan menumpu perhatian sepenuh ketika berada dalam kereta. 

Beliau memberi amaran, menggunakan telefon bimbit ketika memandu atau menunggang boleh menyebabkan fokus terganggu, dan dalam sekelip mata juga boleh mengakibatkan insiden yang tidak diingini.  


Jadi, polis trafik akan membuat pemantauan lebih ketat ke atas pemandu kenderaan yang bermain telefon bimbit ketika dalam kereta samada sedang memandu atau tidak.

Berkenaan jumlah saman RM300 yang dikenakan sekarang, beliau memaklumkan, pihak polis trafik akan mencadangkan kepada kerajaan agar kadar saman dinaikkan supaya dapat membuatkan lebih ramai peka tentang hal ini.

Bagaimana pun, cadangan tersebut mendapat bantahan masyarakat umum, ujar Datuk Mahamad Akhir.- CARI




8

Bagus
10

Marah
16

Terkejut
12

Sedih
4

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (59 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kelip2_07 28-6-2016 03:50 PM
tgh bwk keta/moto blh taip wasap..klu nk mati..mati la sorang2..nie sbb org lain..org lain plak jd mangsa
Quote Hessa 28-6-2016 04:02 PM
bagus...mahal pun takper..orang msia ni  kebanyakannya nk dikenakan penguatkuasaan baru nak buat..takde penguatkuasaan, langgar je semua rules
Quote mawarika 28-6-2016 04:19 PM
Bagus !!! I like! Biar laki aku kena saman sampai botak! Sakit hati!!
Quote Star_el 28-6-2016 04:26 PM
pemandu kenderaan yang bermain telefon bimbit ketika dalam kereta samada sedang memandu atau tidak


Aik, kalau kereta parked pun tak boleh ke cmne?
Quote namirulmukminin 28-6-2016 04:29 PM
mawarika replied at 28-6-2016 04:19 PM
Bagus !!! I like! Biar laki aku kena saman sampai botak! Sakit hati!!

Ishh.. marahnya ko kat laki ko?? Kenapa??
Quote dinopower 28-6-2016 04:30 PM
namirulmukminin replied at 28-6-2016 04:29 PM
Ishh.. marahnya ko kat laki ko?? Kenapa??

time jem.... aku ade je layan porum huhu....
time kete tak gerak la hahaha
Quote namirulmukminin 28-6-2016 04:32 PM
dinopower replied at 28-6-2016 04:30 PM
time jem.... aku ade je layan porum huhu....
time kete tak gerak la hahaha

Aku time jem tu la nak baca wasap...
Quote dinopower 28-6-2016 04:34 PM
namirulmukminin replied at 28-6-2016 04:32 PM
Aku time jem tu la nak baca wasap...

tp idok la time drive..... tu gile...
Quote namirulmukminin 28-6-2016 04:39 PM
dinopower replied at 28-6-2016 04:34 PM
tp idok la time drive..... tu gile...

Time drive aku takat jwb fon je.. tu pon pakai blutooth dgn sound sistem keter.. Takde nye nakgigih taruk tepon kat telinga.. Benda aku sembang dalam tepon, satu kete pon buleh dengor.. Hahahaha...
Quote mdhelmi 28-6-2016 04:39 PM
yg pasal laluan kecemasan tu pon ketatkan jugak
Quote sukacactus 28-6-2016 04:43 PM
Bagus...setuju sgt...xde la kete slow, motor ke tepi ke tengah
Quote qronaldo7 28-6-2016 05:12 PM
sembang la. bkn dari dlu ke?
Quote HibinoSama 28-6-2016 05:33 PM
hentikan lah tabiat main handphone time memandu..
tak kira la wkt jem ke wkt tengah jalan ke waktu lampu merah....

kadang2 kita x sedar keter boleh bergerak time tu...

pengalaman aku sendiri la..keter sondol keter depan ..ingtkn dah free gear..
sekali masih dalam gear..padan muka...

nasib baik slow so dua2 keter xde apa2...
Quote Andyscenes 28-6-2016 06:15 PM
alamak , habislah aku nnt
Quote arasham 28-6-2016 06:16 PM
kelip2_07 replied at 28-6-2016 03:50 PM
tgh bwk keta/moto blh taip wasap..klu nk mati..mati la sorang2..nie sbb org lain..org lain plak jd m ...

Setuju sgt mek..
Quote lavamuar 28-6-2016 06:19 PM

elok la lu mati sesorang...ada juga laki lu sorang nak tanam lu...
kalau lu mati berdua bersama..tarak sapa sudi nak tanam lu.


membangkai membusuk la lu berdua..






Quote Maideen. 28-6-2016 06:54 PM
Penguatkuasaan mesti dipertingkatkan.....
Quote lavamuar 28-6-2016 06:57 PM
Maideen. replied at 28-6-2016 06:54 PM
Penguatkuasaan mesti dipertingkatkan.....

lu pulak kena tingkatkan ejaan lu...bible pun salah eja...

bongok bahlol lu..




Quote Maideen. 28-6-2016 07:03 PM
dinopower replied at 28-6-2016 04:34 PM
tp idok la time drive..... tu gile...

Time drive kalu, memang bahaya......

Lihat semua komen(57)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

19-4-2024 02:46 AM GMT+8 , Processed in 0.065546 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top