CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Gabenor BNM Akui GST, Subsidi Rasionalisasi Banyak Bantu Negara - PM

9-5-2016 11:56 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 6669| Komen: 61

Description: Gabenor Bank Negara baharu Datuk Muhammad Ibrahim mengakui GST dan rasionalisasi subsidi
oleh Adib Za

Gabenor Bank Negara baharu Datuk Muhammad Ibrahim mengakui GST dan rasionalisasi subsidi sebagai langkah berani yang diambil oleh kerajaan untuk membantu negara menghadapi ketidaktentuan ekonomi dunia. 


Perkara itu disampaikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang berkata itu yang dimaklumkan oleh Muhammad dalam perbualan antara keduanya baru-baru ini. 

Muhammad berpendapat jika langkah tersebut tidak diperkenalkan negara mungkin berdepan dengan nasib sama seperti Greece.

"Jadi pengenalan GST, walaupun barang naik sikit, telah memberi asas kekuatan kepada hasil revenue base yang lebih besar kepada kerajaan dan negara kita," katanya ketika berucap pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri. - CARI Infonet


Sumber/ Baca selanjutnya: Bernama


3

Bagus
4

Marah
3

Terkejut
3

Sedih
3

Lawak

Bosan

Friends Rank (16 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dodolgemok 9-5-2016 01:43 PM
Baru mula dah jilat. Permulaan yg bagus!
Quote dcruins 9-5-2016 01:46 PM
Sedar tak sedar, ingat tak di Q3 2015, kita baru jerrrr sebulan dua laksana GST ni, korang perasan tak Temasek hampir2 masuk fasa "technical recession" waktu tuuuu....??? Jangan tak sedar pulak permainan "transfer mispricing" trader2 tamak kiterrr selama ini dengan Temasek dah puluhan tahun menguntungkan mereka, ada yang masuk sebagai penyumbang GDP mereka lagi sedangkan mereka buat profit tu di Malaysia, bila kita nak cari data2 trader yang buat benda ni, kiterrr tak dapat sebab dah transfer ke jurisdiction Singapore, dah jadi trade secret & gov secret pulak, maka jadi lah ia illicit outflow kiterrrr dan kita rugi jerrrr....

Tup tup tup, kerana nature GST tu yang memudahkan untuk mengesan hanky panky gerakan kung fu accountant, tiba2 pulak trader2 tamak kiterrr yang dah biasa main benda "transfer mispricing" ni jadi tak tentu arah, ada yang tak kena dengan permainan mereka masa tu, nak go ahead takut pulak terkantoi oleh auditor2 kastam, maka terkejut laaaa sesetengah penganalisis kiterrr dengan berita Temasek hampir2 jerrr terjatuh ke fasa technical recession di Q3 2015, GDP melambat, sampai hari ni pun growth mereka tak menaik ketara,pusing2 kat situ gak.... towkay2 besar asyik citerrr pasal benda ni jerrrr masa tu, tuuu pasal mereka marah GST ni, negara taiko besar mereka dah slow dah, ditambah lagi dengan keadaan ekonomi dunia yang dah slow sejak US buat QE tahun 2013, lepas tu datang lagi trend minyak dunia murah, Panama Papers ni lagi satu.......
Quote kemaruk 9-5-2016 01:48 PM
betul tu

macai2 apa la tau pasal ekonomi
Quote leylapple 9-5-2016 02:29 PM
risau aku dgn governor baru BNM nie...

tup2 tahun depan dia naikkan OPR pulak kuhnon nak generate/stabilize kan ekonomi negara...

Quote rashiman 9-5-2016 02:31 PM
Rakyat Sarawak faham kebaikan GST sebab itu isu GST yg dibawa oleh Pembangkang tidak memberi kesan apa pun...
Quote insulin 9-5-2016 02:35 PM
dcruins replied at 9-5-2016 01:46 PM
Sedar tak sedar, ingat tak di Q3 2015, kita baru jerrrr sebulan dua laksana GST ni, korang perasan t ...

Siapa trader2 tu bang? Ada link untuk dibaca x?
Quote saladin780 9-5-2016 02:39 PM
dcruins replied at 9-5-2016 01:46 PM
Sedar tak sedar, ingat tak di Q3 2015, kita baru jerrrr sebulan dua laksana GST ni, korang perasan t ...

tq..nice infos
Quote sgbuloh 9-5-2016 02:48 PM
cepat nye melantak dedak..
Quote ra5101 9-5-2016 02:52 PM
memanglah GST dan rasionalisasi subsidi byk membantu negara tetapi masalahnya kemana duit itu menghilang? Adakah kerana habeh digunakan utk menggaji staff gomen?
Quote rashiman 9-5-2016 02:55 PM
ra5101 replied at 9-5-2016 02:52 PM
memanglah GST dan rasionalisasi subsidi byk membantu negara tetapi masalahnya kemana duit itu menghi ...

kan dah dibentang dlm bajet, berapa gst dapat, kemana diperuntukkan....
Quote protonpersona 9-5-2016 02:56 PM
Belum apa2 dah psndai jilat..jilake sungguh
Quote mochi1098 9-5-2016 02:57 PM
Gst kau nak. Wat keje ngan gomen bayar lambat kat kontraktor. Bila call manjangg je tadak dlm sistem. Palotak hang la smua:
Quote rashiman 9-5-2016 03:03 PM
protonpersona replied at 9-5-2016 02:56 PM
Belum apa2 dah psndai jilat..jilake sungguh

carilah modal lain...

Gabenor BNM cakap perkara yg betul...yg fakta....

Quote wana89 9-5-2016 03:08 PM
dcruins replied at 9-5-2016 01:46 PM
Sedar tak sedar, ingat tak di Q3 2015, kita baru jerrrr sebulan dua laksana GST ni, korang perasan t ...

Looking comment, gigih Wana Google.. Memang GDP growth Singapore negative untuk q3 2015
Quote wana89 9-5-2016 03:09 PM
Edited by wana89 at 9-5-2016 03:11 PM
mochi1098 replied at 9-5-2016 02:57 PM
Gst kau nak. Wat keje ngan gomen bayar lambat kat kontraktor. Bila call manjangg je tadak dlm sistem ...


Kekadang ikut kerani uols.. Suka xsuka.. kerani I kena push selalu
Quote petola 9-5-2016 03:14 PM
mmglah banyak bantu negara..
tapi yg rabak poket sapa kalau bukan kita rakyat..

duit tu pulak sebagian besar utk belanja mengurus.. bajet pembangunan ciput.. peruntukan potong sana sini.

Quote sayawifenikmie 9-5-2016 03:15 PM
katanya ... "GST 6 peratus menggantikan cukai jualan 10 peratus dan cukai perkhidmatan sebanyak 6 peratus" .... jika benar ..... kat celah mana nya membantu negara dari muplis seperti Greece?   Melainkan dengan perlaksanaan GST .. kerajaan membuat lebih kutipan ..... sampai memungkin negara tidak muplis .... katanya negara tidak mungkin muplis (sebelum perlaksaan gst) ... sekonyong konyong boleh muplis pulak  .....
Quote unhas 9-5-2016 03:17 PM
Ketidaktentuan ekonomi dunia ataupun ketirisan perbelanjaan kerajaan?
Quote rashiman 9-5-2016 03:20 PM
petola replied at 9-5-2016 03:14 PM
mmglah banyak bantu negara..
tapi yg rabak poket sapa kalau bukan kita rakyat..

dapat balik kat rakyat....
gaji gomen naik 2 kali pada tahun nie...
nilai Br1m naik...
bantu rakyat beli rumah 10% deposit..
dll

Lihat semua komen(61)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 01:32 AM GMT+8 , Processed in 0.103816 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top