CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Lambakan Graduan Perubatan, Mereka Boleh Berkhidmat Di Kementerian Lain

4-5-2016 10:26 AM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 11441| Komen: 66

Description: Lambakan graduan perubatan memaksa Kementerian Kesihatan mencadangkan doktor terlibat....


Oleh Fyruz Hanna

Kuala Lumpur - Lambakan graduan perubatan memaksa Kementerian Kesihatan mencadangkan doktor terlibat berkhidmat di kementerian lain dalam menangani masalah kekurangan perjawatan dalam sektor itu.

Keputusan itu dibuat kata Datuk Dr S. Jeyaindran, berdasarkan kepada ramai graduan yang terpaksa menunggu lama sebelum dapat memulakan perkhdimatan di hospital kerajaan.

“Pada waktu dulu, sistem memperuntukkan agar graduan perubatan perlu bekerja di kementerian kesihatan sahaja, tetapi sekarang apabila berlaku lambakan graduan perubatan, mungkin kita perlu berfikiran secara terbuka dan di luar kotak.


“Perlu difikirkan adakah graduan ini hanya boleh bekerja di bahagian klinikal atau bekerja di kementerian lain seperti yang diamalkan di negara lain termasuk India yang membolehkan graduan perubatan mereka berkhidmat di agensi berlainan meskipun memiliki ijazah perubatan,” kata timablan Ketua Pengarah Kesihatan (Perubatan).

Sumber: Bernama
11

Bagus
17

Marah
16

Terkejut
7

Sedih
14

Lawak
21

Bosan

Friends Rank (86 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ra5101 4-5-2016 08:07 AM
Goment sekarang, jawatan PTD ditambah dan cepat naik pangkat. Tp jawatan profesional seperti doktor dok macam tu juga.
Quote qronaldo7 4-5-2016 08:51 AM
moh sume kita pindah oversea.
Quote kucen_miang 4-5-2016 09:30 AM
qronaldo7 replied at 4-5-2016 08:51 AM
moh sume kita pindah oversea.

keje petik buah ke?
Quote kentel 4-5-2016 09:38 AM
ra5101 replied at 4-5-2016 08:07 AM
Goment sekarang, jawatan PTD ditambah dan cepat naik pangkat. Tp jawatan profesional seperti doktor  ...

PTD tu la penyangak sebenar yang songlap duit 100m mcm dkt KBS tu
Quote chaintea 4-5-2016 09:40 AM
semalam encik somi citer dia jumpa dgn member lama
kawannya doktor di kajang
ditamatkan perkhidmatan

doktor kot...pediatrik rsnya

ditanya ke mana hala tuju
pindah ke oversea...dpt keje dgn spital obersea

ni jwtn professional..cmno leh ditamatkn perkhidmatan gitu jer
Quote Changa 4-5-2016 09:41 AM
ra5101 replied at 4-5-2016 08:07 AM
Goment sekarang, jawatan PTD ditambah dan cepat naik pangkat. Tp jawatan profesional seperti doktor  ...

Dah jadi doktor nak naik pangkat jadi apa lagi sis? Ptd itu bukan kah memang konsep mereka management trainee?
Quote Muntz 4-5-2016 09:42 AM
So generasi akan datang kena hadaplah, takder jurusan yang benar2 menjamin pekerjaan kekdahnya.
Quote saladin780 4-5-2016 09:44 AM
banyaknya sampai 5000..padahal klu dikira yg grad drpd ipta berapa je pon..dari mana dtg melambak2 nih
Quote mikasa 4-5-2016 09:46 AM
ra5101 replied at 4-5-2016 08:07 AM
Goment sekarang, jawatan PTD ditambah dan cepat naik pangkat. Tp jawatan profesional seperti doktor  ...

cepat je doctor naik pangkat... kerja 10 tahun dah cecah gred 54.. .ko ada specialist..JuSA A dalam tangan
Quote mikasa 4-5-2016 09:47 AM
Edited by mikasa at 4-5-2016 09:48 AM
chaintea replied at 4-5-2016 09:40 AM
semalam encik somi citer dia jumpa dgn member lama
kawannya doktor di kajang
ditamatkan perkhidmat ...


dia ada bagitau kenapa ditamatkan perkhidmatan? dia level apa? MO atau specialist?
Quote noraidil_06 4-5-2016 10:00 AM
kalau nak jd paranoid rasenye berbaris-baris kerja yg x lg diperlukan. doktor la, lawyer la, financial advisor (which i think skrg pun x perlu, duit kau, pehal nk suruh org advice) n few more. indah lg kut hidup mcm org asli duk dlm hutan. hidup seadanye. n kite gigih nk majukan org asli, which is x perlu pun. dont complicate their life.
Quote TuntungReturn 4-5-2016 10:05 AM
dh ptd buat dasar tentu nk bantu skim depa. klo kt daerah d.o selalu x ngam ngn jurutera daerah. d.o aliran sastera, jurutera aliran sains. ..aku igt ptd ni keje bgus sgt, tpi x de la bgus pun, ..
Quote qronaldo7 4-5-2016 10:19 AM

jd doktor kt sne
Quote qronaldo7 4-5-2016 10:20 AM
TuntungReturn replied at 4-5-2016 10:05 AM
dh ptd buat dasar tentu nk bantu skim depa. klo kt daerah d.o selalu x ngam ngn jurutera daerah. d.o ...

cpt sgt naik pangkat mne nk bgusnye
Quote chaintea 4-5-2016 11:21 AM
mikasa replied at 4-5-2016 09:47 AM
dia ada bagitau kenapa ditamatkan perkhidmatan? dia level apa? MO atau specialist?

kawan encik somi...

idak la beliau tanya lebih lanjut

org ditamatkan perkhidmatan..kang dtanya lelebih..kena balun lak..

kita bersimpati shja
moga beliau dimurahkan rezeki

Quote Modngengade 4-5-2016 11:30 AM
Dah ramai sgt parents yg paksa anak amik medic....dpt 3A dlm spm pun fefeeling nk anak amik course medic....dasar ummah pprt
Quote mokcikKSKB 4-5-2016 11:39 AM
ra5101 replied at 4-5-2016 08:07 AM
Goment sekarang, jawatan PTD ditambah dan cepat naik pangkat. Tp jawatan profesional seperti doktor  ...

Betul!!ape fungsi tah ptd ni?
Quote MissMamamia75 4-5-2016 11:41 AM
akak tak faham kenapa ada lambakan graduan doktor sedangkan
doktor-doktor di spital gomen sangatlah tak cukup..
anak sedara kawan tgh buat housemanship kat spital klang
kena kerja almost 48 hours..berat badan skrg 39kilo jer..
punya la stress sbb overloaded ngan keja...

ke gomen mmg xnak ambik doktor sbb xmampu bayor gaji diorg ni?


Quote CiliPadiSedap 4-5-2016 01:13 PM
MissMamamia75 replied at 4-5-2016 11:41 AM
akak tak faham kenapa ada lambakan graduan doktor sedangkan
doktor-doktor di spital gomen sangatlah ...

innalillah kena kt hospital klang


Lihat semua komen(66)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-7-2024 01:05 PM GMT+8 , Processed in 0.114346 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top