CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Laporan Palsu Oleh WSJ Kelirukan Rakyat Berhubung Pelantikan Gabenor Bank

28-4-2016 09:55 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 6586| Komen: 50

Description: WSJ berterusan melaporkan pembohongan sebagai fakta daripada sumber tidak mahu dikenali
Oleh Izzah Abbasy

Semalam pengumuman pelantikan Datuk Muhammad Ibrahim sebagai Gabenor Bank Negara Malaysia baru berkuat kuasa 1 Mei ini.

Namun, laporan oleh The Wall Street Journal (WSJ) telah membuat laporan palsu berhubung lantikan tersebut.


Setiausaha Akhbar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad dalam kenyataannya berkata, pembohongan serta langsung tidak mempedulikan fakta oleh WSJ hari ini sekali lagi terbukti.

"WSJ yang melaporkan sebagai fakta buat beberapa kali, termasuk oleh Ken Brown pada 20 April dan Tom Wright pada 11 Mac, bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah melantik Tan Sri Irwan Serigar Abdullah sebagai Gabenor Bank Negara Malaysia yang baharu dan beliau dikaitkan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

"Ini dilakukan di sebalik tiada pengumuman telah dibuat, dan berdasarkan sumber yang tidak mahu dikenali," katanya.

Kata Tengku Sariffuddin lagi, ramai yang percayakan laporan WSJ kerana mereka tidak sedar bahawa WSJ telah secara sukarela membenarkan ia digunakan sebagai alat oleh bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bagi 'Kempen Anti-Najib', dengan tajuk yang sensasi.

"Tanggungjawab paling asas bagi mana-mana wartawan ialah perlu mengesahkan fakta, lebih-lebih lagi jika dakwaan itu serius dan daripada lawan politik.

"Tetapi WSJ berterusan melaporkan pembohongan sebagai fakta daripada sumber tidak mahu dikenali. Mereka mengaibkan bidang kewartawanan. Sepertimana dibuktikan sekali lagi hari ini, rakyat Malaysia tidak boleh percayakan apa-apa sahaja yang mereka katakan," katanya. - CARI Infonet

Kredit : Astro Awani

4

Bagus
15

Marah
17

Terkejut
8

Sedih
3

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (53 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote AbukRokok 28-4-2016 10:01 AM
ehhhh mcm pernah dgr je ayat tu diucap forumer sni.... beliaukah iru?
Quote dizzek 28-4-2016 10:38 AM
akhbar kaki kelentong
macam WSJ ni sesuai untuk rujukan
macai RBA je
Quote dcruins 28-4-2016 10:57 AM
WSJ & kawan2 nya kena kelentong dengan info2 palsu dan setengah masak oleh intel2 Malaysia, good job guys.......
Quote bioessence 28-4-2016 11:00 AM
WSJ akhbar zionis laknat kesayangan sifasik kafirun @dodolgemok  @bluehedgehog
Quote bluehedgehog 28-4-2016 11:02 AM
bioessence replied at 28-4-2016 11:00 AM
WSJ akhbar zionis laknat kesayangan sifasik kafirun @dodolgemok  @bluehedgehog

Sentap ke sbb bukan penjilat umno yg dilantik...hehe
Quote bluehedgehog 28-4-2016 11:03 AM
dizzek replied at 28-4-2016 10:38 AM
akhbar kaki kelentong
macam WSJ ni sesuai untuk rujukan
macai RBA je

X lawat tereb yab datuk seri mb terenganu ke
Quote nagametal 28-4-2016 01:36 PM
bilanye nk saman wsj ni?  berapa ratus kali selasa dh ni
Quote hzln 28-4-2016 01:40 PM
dah buat laporan palsu, gi SAMANNNNNN laaaaa...
Quote bluehedgehog 28-4-2016 01:53 PM
hzln replied at 28-4-2016 01:40 PM
dah buat laporan palsu, gi SAMANNNNNN laaaaa...

hari ni hari khamis la
Quote atira 28-4-2016 01:57 PM
laporan pelesu konon.. padahal u turn
Quote nirman 28-4-2016 02:05 PM
https://www.malaysiakini.com/news/339490#ixzz4756XHjxC

The Wall Street Journal has defended its earlier reports naming the new Bank Negara governor as Finance Ministry treasurer-general Irwan Siregar Abdullah, which has been accused of being blatant lies.

In a brief statement to Malaysiakini, WSJ through its publisher Dow Jones said it stands behind its previous reports on the supposed successor to Zeti Akhtar Aziz being an ally of the prime minister.
Quote nirman 28-4-2016 02:06 PM
Apa susah, kalau betul WSJ tipu saman sahaja la, WSJ tetap pertahankan report tu so easy case, no?
Quote kemaruk 28-4-2016 03:00 PM
nirman replied at 28-4-2016 02:06 PM
Apa susah, kalau betul WSJ tipu saman sahaja la, WSJ tetap pertahankan report tu so easy case, no?

Memang tipu pon.. bukan kalau..
Quote dizzek 28-4-2016 03:06 PM
bagus jugak la

'spy dalaman' di malaysia yang diyakini
geng protuns menipu WSJ

WSJ pulak siarkan artikel menipu macai

maknanya WSJ yang konon western sangat tu
pun sama taraf dengan macai je la
Quote nirman 28-4-2016 03:28 PM
kemaruk replied at 28-4-2016 03:00 PM
Memang tipu pon.. bukan kalau..

So sue them, I pun nak tengok case ni pergi mahkamah, WSJ has always written with hard  facts and does not need to rely on yellow journalism ethics. In fact, they are standing by the report, so makes it easier to sue them, no?
Quote kemaruk 28-4-2016 03:31 PM
nirman replied at 28-4-2016 03:28 PM
So sue them, I pun nak tengok case ni pergi mahkamah, WSJ has always written with hard  facts and  ...

saman tak saman, memang WSJ tu menipu
kalau najib tak saman pon, takkan ubah realiti yang WSJ menipu

macai2 melayu peon je senang percaya

RBA tau WSJ ni menipu, tapi saje je sebarkan penipuan untuk jatuhkan najib

Quote nirman 28-4-2016 03:45 PM
I disagree with you, but nothing new right? By not sing you are showing that you dont have any integrity.  If WSJ was at wrong they will publish a reversal and an apology. The fact that they are standing by the story shows integrity. Your boss just denies with out any back up and it has occurred many times.  
Quote kuntau 28-4-2016 03:46 PM
tak perlu saman pon sebenarnya... benda ni pon dah membuktikan yang sumber WSJ tu tak reliable..

Tapi mcm biasalah boleh je tuduh Najib buat u turn... Macam rumors harga minyak naik, harga tol naik.. bila tak naik boleh tuduh Gov buat u turn saat akhir. Betul tak betul yg penting jgn mengaku kalah.. serang tetap serang..
Quote hariz 28-4-2016 04:07 PM
Biasalah teknik reverse psychology ni. Macam cerita nak naik umur pengeluaran EPF ke umur 60. Last2 maintain, orang bising.

Kalau tak bising bila WSJ keluar dulu, senang2 je boleh isi orang yg dia suka. Ini sekurang2nya orang BNM juga. Tak tahulah kalibernya sama macam Zeti ke tidak. Kital lihat je lah.

Lihat semua komen(50)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-6-2024 05:41 AM GMT+8 , Processed in 0.062442 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top