CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Penyelam Jumpa Hutan Usia 10,000 Tahun Di Dasar Laut

22-4-2016 03:48 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 7652| Komen: 12

Description: Seorang penyelam berjaya menemui sebuah hutan prasejarah yang berusia kira-kira 10,000 tahun di Laut Utara ketika menyelam di pesisir pantai Norfolk baru-baru ini.


Oleh : TS LOO




Seorang penyelam berjaya menemui sebuah hutan prasejarah yang berusia kira-kira 10,000 tahun di Laut Utara ketika menyelam di pesisir pantai Norfolk baru-baru ini.

Penyelam tersebut, Dawn Watson, 45, berkata, dia tidak menyangka keputusannya untuk menyelam lebih jauh di pesisir pantai itu berjaya membongkar kewujudan sebuah hutan zaman prasejarah yang belum pernah ditemui.

“Air di pesisir pantai pada waktu itu agak bergelombang, jadi saya memutuskan untuk berenang 300 meter ke tengah laut sebelum menjumpai batang pokok oak purba.




“Pengalaman ini sangat menakjubkan kerana saya telah melakukan aktiviti menyelam selama 16 tahun dan bukan setiap hari anda akan membuat penemuan bersejarah seperti ini,” katanya lagi sambil memberitahu bahawa apa yang dilihatnya itu seakan adegan dalam filem Hobbit atau Lord of the Rings.

Menurut pakar perhutanan, hutan yang ditemui itu dianggarkan wujud sejak Zaman Ais tetapi telah tenggelam apabila paras air laut meningkat setinggi 120 meter apabila ketulan ais cair.

Kini, pokok-pokok itu membentuk terumbu karang semula jadi dan menjadi sebahagian daripada hidupan marin bersama ikan serta tumbuhan laut lain. – CARI Infonet




12

Bagus
15

Marah
18

Terkejut
8

Sedih
9

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (78 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kurga 22-4-2016 04:16 PM
camne dorang tau usia hutan dasar laut tu 10,000 tahun yek?
Quote mokcikKSKB 22-4-2016 04:20 PM
kurga replied at 22-4-2016 04:16 PM
camne dorang tau usia hutan dasar laut tu 10,000 tahun yek?

Aku baru nk tanya soalan sama.xkan terjumpa je terus tau kot.rasanya artikel ni missing byk info.
Kalau nk tau usia kena buat test carbon dating khen...
Quote kurga 22-4-2016 04:26 PM
mokcikKSKB replied at 22-4-2016 04:20 PM
Aku baru nk tanya soalan sama.xkan terjumpa je terus tau kot.rasanya artikel ni missing byk info.
...

betul tu.... mana la tau kapal balak bawak phon kayu.. pi buang dalam laut... senang jer claim 10,000 tahun... sebab tngok dasar lautnya cam biasa ja... ingat kan macam bentuk hutan lipur tu dalam air...

Quote dondangdendang 22-4-2016 04:52 PM
kurga replied at 22-4-2016 04:16 PM
camne dorang tau usia hutan dasar laut tu 10,000 tahun yek?

berdasarkan kedalaman laut kot.... kan dlm setahun air akan naik bbrp cm.

Quote mbhcsf 22-4-2016 05:19 PM
berapa banyak oak like coral structures kat north sea?
Quote -electrifying- 22-4-2016 05:28 PM
mse zmn ais lgi, wow... nk kencing kte ke apa ni?
Quote sarahmirza 22-4-2016 05:37 PM
Sebatang je ke pokok oak yang dijumpai? Bukan hutan la tu, sebatang pokok purba je la.
Quote Artemesiaa 22-4-2016 05:47 PM
Mungkin juga ia hanyut dari kawasan lain akhirnya tengelam ke dasar laut tu sebab yang jumpa pun sebatang je kan
Quote kurga 22-4-2016 06:00 PM
dondangdendang replied at 22-4-2016 04:52 PM
berdasarkan kedalaman laut kot.... kan dlm setahun air akan naik bbrp cm.

ade lojik nyer....
Quote jonidep 22-4-2016 06:51 PM
Batang pokok memang boleh tahan berpuluh ribu tahun ye dalam laut masin?tak reput pulak..
Quote red_cattleya 22-4-2016 08:36 PM
org yg jumpa bnd2 purba neh dpt apa2 x?
Quote jonidep 22-4-2016 09:25 PM
Ok faham2..sebelum ni batang kayu/hutan tu dok dalam ais..kemudian bila ais mencair selepas zaman ais berakhir dia dok dlm air sebab paras laut meningkat.Tapi kira lama juga tu tak reput2 dalam air.Maknanya sekitar laut utara tu tak ada lah hutan pokok oak sekarang ni agaknya..

Lihat semua komen(12)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-7-2024 03:40 AM GMT+8 , Processed in 0.049469 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top