CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Pelancong Wanita Singapura Paling Amat Kedekut

12-3-2016 12:03 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 7678| Komen: 26

Description: Laporan TripAvisor untuk tinjauan yang dilakukan mendapati wanita Singapura lebih suka memilih...


Oleh : Fyruz Hanna

Laporan TripAvisor untuk tinjauan yang dilakukan mendapati wanita Singapura lebih suka memilih tempat semulajadi berbanding membeli-belah.

Ini kerana hampir tiga suku atau 72 peratus golong wanita Singapura mementingkan tarikan semulajadi sesebuah negara yang mereka ingin kunjungi.

Ini termasuk taman-taman negara dan juga air terjun. Manakala respondan yang memilih membeli-belah sebagai satu kepentingan kurang setengah daripada responden.


Berbeza dengan pelancong wanita Malaysia yang lebih menitikberatkan berbelanja besar seperti belanja borong untuk sebuah negara yang dilawati. -CARI Infonet.

BAca selanjutnya: mynewshub
5

Bagus
7

Marah
6

Terkejut
6

Sedih
12

Lawak
7

Bosan

Friends Rank (43 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote shamsadis 11-3-2016 09:03 PM
P Tioman kalau nak kenal aweks2 sendirian ni
Quote sherry70 11-3-2016 11:49 PM
bagi saya kalau masa travel memang tak borong barang  beli yg perlu je , saya  lebih suka dgn sightseeing dan buat apa yg sepatut nya traveller buat....masing2 nya style of travel ..
pendapat saya mungkin rakyat  spore rasa meka  blh shopping d dlm negara anytime ..
Quote pyropura 12-3-2016 12:10 AM

..acik2 mulayu lagi la kedekut, ada ka kat oberc bagi tips kat porter hotel sebanyak 2pounds, nilai 10ingget katanya
...
Quote lavatin 12-3-2016 12:13 AM
pyropura replied at 12-3-2016 12:10 AM
..acik2 mulayu lagi la kedekut, ada ka kat oberc bagi tips kat porter hotel sebanyak 2pounds, nila ...

pi oberc jauh2 lu jadi porter hotel je...harap tip org cam peminta sedekah...
bongok tul lu ni..






Quote Artemesiaa 12-3-2016 12:31 AM
Betul tu nampak mereka lebih suka tumpukan pada sightseeing dan makan2 je.  Kalau beli pun mungkin sebab susah nak dapatkannya disana atau harga yg ditawarkan betul2 super murah.
Quote highcastle 12-3-2016 01:25 AM
Dah dekat negara sendiri hari2 menatap hutan batu, masa melanconglah dia org nak mengadap alam semulajadi pulak..
Quote skyreds 12-3-2016 04:59 AM
macam x betul jek term "kedekut" di guna-pakai ... hampir semua orang bile travel keluar negara prefer peaceful sightseeing than shopping ( except ahkak pinky & co ... )
Quote L211 12-3-2016 06:23 AM
iolss suka relax kat tempat2 luar dr kawasan bandar except tokyo, spore, bangkok.. but duduk di bandar xsemestinya mhadap shopping mall je. not my type (i lebih suka bmewah bab cuti dr beli brg branded sbb pengalaman tu yg bermakna).. teringat plak rombongan kak kiah kat Marne La Vallee Village, perghhh borong xigt, bangkok pon sama, shopping kat negara sdiri pon boleh.. sedihhhhh ok rombongan kak kiah tau shopping je..tak adventure lgsg..
Quote sukacactus 12-3-2016 07:20 AM
Kalau org pompuan holiday nak igt shopping sj ke
Aku lbh suka sightseeing & makan2 & bw blk memori
Mmg bila blk, x bertambah beg pun selalunya
Quote af_mania 12-3-2016 07:30 AM
Kalau di malaysia, pelancong byk spend money dekat buah tangan. Colleague pesan.
Quote aurorae 12-3-2016 07:41 AM
dari pengalaman aku yg terlibat dengan pelancong di luar negara ni, lebih 90% percutian di rqncang oleh orang perempuan.    Bukan semua perempuan suka bershopping. Perempuan muda suka sight seeing dan cuba makanan di tempat orang.  Yang berusia terutama dah pencen yg suka shopping sampai penuh beg.  Kalau boleh semua ahli keluarga yg ditinggalkan di Malaysia tu dia nak belikan hadiah.  Tak masuk lagi pesanan kawan2 jiran tetangga.
Quote Esmiria 12-3-2016 08:30 AM
shamsadis replied at 11-3-2016 09:03 PM
P Tioman kalau nak kenal aweks2 sendirian ni

fuyoo.blh rekemen kt angah aku t
Quote Esmiria 12-3-2016 08:32 AM
tpi le ni xleh melancong sgt.silp hb, kapei terhempah .kahkahkahkah
Quote kak_sue 12-3-2016 12:46 PM
highcastle replied at 12-3-2016 01:25 AM
Dah dekat negara sendiri hari2 menatap hutan batu, masa melanconglah dia org nak mengadap alam semul ...

betul tu......kalau untok rantau sini we prefer relax by the beach & dekat dgn nature......pegi spa, jalan jalan cari makan. kalau shopping pun hanya untok souvenir  aje.....
bagaimana pulak wanita malaysia? suka bercuti yg bagaimana?  





Quote redz85 12-3-2016 01:07 PM
SINGAPORE, March 11 — When it comes to holiday planning, Singaporean women prefer seeing natural attractions rather than shopping. This is according to survey findings released by TripAdvisor earlier this week.

Almost three-quarters (72 per cent) of Singaporean female travellers surveyed said they consider natural attractions — such as national parks and waterfalls — as the no 1 factor when it comes to planning trips while less than half picked shopping as an important consideration.

Singaporean women — and other Asian respondents in general — also tend to favour short-haul flights. One in three cited Japan as a top travel destination they are planning to visit this year, followed very closely by Malaysia and Thailand. Indonesia and Australia were in fourth and fifth positions respectively.

The survey findings also showed that Singaporean women contribute financially to their trips and are heavily involved with travel plans.

Almost half said that they make all the decisions when it comes to holiday bookings, and one in five surveyed fully funded their last personal holiday ― including paying for those who travelled with them.

The survey, conducted from Feb 15 to March 3 this year, saw the participation of 2,846 female respondents across the region, including those from Singapore, Malaysia, Indonesia, Thailand, China, India and Japan.

TripAdvisor’s Communications Director, APAC, Ms Janice Lee Fang said: “It’s encouraging to see Asian female travellers breaking stereotypes and not just leading the travel planning and booking process, but also having the purchasing power.”

However, Singaporean women aren’t as independent compared to their regional peers, landing in the second last position with only seven per cent reported having travelled alone on their last trip. Respondents from India rounded the bottom at three per cent. In comparison, Japanese women are the most independent of the Asian group, with one in five travelling alone on their last trip.

Overall, Asian female travellers, including Singaporeans, feel that travel has had a positive impact on their lives, with an overwhelming 68 per cent saying that their travels have helped them learn about the world, be more open to learning and trying new things (61 per cent), and changing the way they think and the way they live their lives (56 per cent).

Almost half of the Singaporean respondents also say travel makes them more appreciative of home. ― TODAY

berkali aku baca.. mana ada tulis bab kedekut?  
Quote redz85 12-3-2016 01:09 PM
highcastle replied at 12-3-2016 01:25 AM
Dah dekat negara sendiri hari2 menatap hutan batu, masa melanconglah dia org nak mengadap alam semul ...

betul.. buat apa nak tengok benda yang sama dia hadap setiap hari... sebab tu dapat seberang ke batam.. bintan pun jadi..
Quote kak_sue 12-3-2016 02:07 PM
redz85 replied at 12-3-2016 01:07 PM
SINGAPORE, March 11 — When it comes to holiday planning, Singaporean women prefer seeing natural at ...

TT creative dgn dia punya adjective (kata sifat)


Quote wakluu 13-3-2016 08:23 PM
memang betul lah kak_sue...dah tiap hari mengadap batu je kat sini so kalau melancong memang lah sukakan nature and makan2..
Quote cmf_premierleag 14-3-2016 12:15 AM
Buat pe nak shopping memenuhkan barang2 dlm rumah jah
Akak lg suke collect moments...not things
Bwk balik pengalaman lagi best dan rasa satisfaction yaaamats
So me prefer sightseeing and culture n any unesco heritage site around d world

Lihat semua komen(26)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 03:12 AM GMT+8 , Processed in 0.418994 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top