CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Rekod Penggunaan Elektrik Tertinggi Dalam Sejarah

12-3-2016 11:36 AM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 6076| Komen: 18

Description: Malaysia mencatatkan jumlah watt tertinggi dalam sejarah pada Rabu...


Oleh Fyruz Hanna

Malaysia mencatatkan jumlah watt tertinggi dalam sejarah pada Rabu (9 Mac 2016) iaitu 17,175 megawatt (MW).

Ini berikutan fenomena El Nino yang menyaksikan tenaga elektrik melonjak sejak Isnin sehingga waktu puncak pada 17,000MW.

"Ini memecah rekod permintaan tempoh masa puncak pada 16,901 MW yang direkodkan pada 6 Jun, 2014.

"Berikutan penjanaan elektrik yang mencukupi, permintaan tinggi yang diunjurkan ini tidak akan memberikan impak ke atas kebolehpercayaan bekalan tenaga," kata TNB dalam satu kenyataan Jumaat.


Sementara itu, pengguna dinasihatkan untuk mengamalkan langkah kecekapan penggunaan bekalan elektrik semasa waktu puncak.- CARI Infonet.

sumber: BERNAMA
16

Bagus
20

Marah
7

Terkejut
17

Sedih
15

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (90 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote skyreds 12-3-2016 04:36 AM
ramai orang dah pakai a/c sekarang ... siap running kipas lagi  

sape kat cnie rumah die 3 phase electric? dgr2/bace 3 phase nie boleh jimat karen
Quote True-X 12-3-2016 06:11 AM
Aku siap veli air cooler utk umah kt kampung... kipas x cukup....

Anak aku tido malam... berpeluh wpon bekipas....
Quote fire_place 12-3-2016 06:51 AM
skyreds replied at 12-3-2016 04:36 AM
ramai orang dah pakai a/c sekarang ... siap running kipas lagi  

sape kat cnie rumah die 3 phase  ...

Yup..mmg jimat Letrik yg 3 phase punya.
Aritu Tanya nak pasang Kat kampung aku,
Tab ckp Boleh buat,tp kena deposit 2k,atau 3k Gitu.
Tp 3 phase Sgt jimat.
Quote skyreds 12-3-2016 07:03 AM
fire_place replied at 12-3-2016 06:51 AM
Yup..mmg jimat Letrik yg 3 phase punya.
Aritu Tanya nak pasang Kat kampung aku,
Tab ckp Boleh bu ...

owhh ... ade sampai 50% jimat x   

kalau sampai 50% .. deposit 2k tu berbaloi sangat rasenye  

plus dgn teknologi inverter skrng nie .. makin jimat la,cuma kos nak membeli tu yg agak lebih mahal  
Quote TuntungReturn 12-3-2016 08:17 AM
3 phase jimat letrik? bukan untuk bgik stabilkan aliran karen? bgk power ckup?
Quote sabbath_shalom 12-3-2016 08:23 AM
Panas...dah bukak kipas pon berpeluh.
Quote Knowlee 12-3-2016 10:12 AM
Ai pakai 2 kipas dlm bilik tidur, pun berpeluh mcm hape je.
Quote GhostWalking 12-3-2016 10:13 AM
Tered dah ada la..
Quote Defcon 12-3-2016 10:30 AM
GhostWalking replied at 12-3-2016 10:13 AM
Tered dah ada la..

kasik tepeklah itu link... takdenya nak scroll sampai jumpa kalau pakai enpom besar pishang ni..
Quote Changa 12-3-2016 10:34 AM
skyreds replied at 12-3-2016 04:36 AM
ramai orang dah pakai a/c sekarang ... siap running kipas lagi  

sape kat cnie rumah die 3 phase  ...

rumah kat kampung akak guna 2 or 3 phase kot?
tak tahu la jimat ke tidak takat ada dua orang jah tinggal kat kg...kalau banyak guna aircond pun bila anak cucu balik jah pun.
Quote Changa 12-3-2016 10:37 AM
Knowlee replied at 12-3-2016 10:12 AM
Ai pakai 2 kipas dlm bilik tidur, pun berpeluh mcm hape je.

kalau dah bahang macam neraka... pakai 10 kipas pun tetap menggelupor..
tahun lepas akak pindah rumah sewa dlm 3 bulan  sebab rumah renovate...nauzubillah minzalik cuaca ketika itu memang neraka iya..
tgh malam buta pun suhu 34 degree pelbagai... memang tak boleh tidur...gigih berulang kali mandi pun tetap bahang panas terasa..ujung2 akak pergi angkut portable aircond kat rumah yg dah separa rosak...nasib baik masih berfungsi lagi namun kena make sure air dia salur ke tempat lain la sbb ada problem kondesi air yg melapau banyak aircond itu...
Quote GhostWalking 12-3-2016 10:46 AM
Defcon replied at 12-3-2016 02:30 AM
kasik tepeklah itu link... takdenya nak scroll sampai jumpa kalau pakai enpom besar pishang ni..

http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=968247&mobile=2
Quote manjalara_01 12-3-2016 04:14 PM
True-X: Aku siap veli air cooler utk umah kt kampung... kipas x cukup....Anak aku tido malam... berpeluh wpon bekipas....


air cooler tu mcm mana?
Quote fire_place 12-3-2016 04:22 PM
skyreds replied at 12-3-2016 07:03 AM
owhh ... ade sampai 50% jimat x   

kalau sampai 50% .. deposit 2k tu berbaloi sangat rasenye  ...

Xtau lah.tp umah lg satu pakai 1 ekon je bil letrik jd rm250.kim k sgt k...siap call tnb suruh periksa knp bil ni mahal sgt,rumah tu xda astro pun..dia periksa xda kerosakkan,kena lah cas rm5.

Ekon umah satu lg 3 biji kot jimat.ko cari pasal 3 phase ni,bnyak yg ckp lebih murah.kat cari gold pun ada cite
Quote manjalara_01 12-3-2016 04:55 PM
Knowlee replied at 12-3-2016 10:12 AM
Ai pakai 2 kipas dlm bilik tidur, pun berpeluh mcm hape je.

cuber try buat ni...
[youtube]TOaBI9QDMew[/youtube]
Quote Knowlee 12-3-2016 05:43 PM
manjalara_01 replied at 12-3-2016 04:55 PM
cuber try buat ni...

Good suggestion jugak tu. Boleh dicuba.
Quote Knowlee 12-3-2016 05:44 PM
Changa replied at 12-3-2016 10:37 AM
kalau dah bahang macam neraka... pakai 10 kipas pun tetap menggelupor..
tahun lepas akak pindah r ...

Ooo. Kakak ai pun suggest pakai portable aircond. Thanks sis.
Quote barfi 13-3-2016 12:34 AM
Changa replied at 12-3-2016 10:37 AM
kalau dah bahang macam neraka... pakai 10 kipas pun tetap menggelupor..
tahun lepas akak pindah r ...

Beli jelah aircond baru kak.. berapa je sekali installation

Lihat semua komen(18)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-6-2024 06:34 AM GMT+8 , Processed in 0.065376 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top