CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Jangan Label ‘Sultan Melaka’ Tidak Waras - Rani Kulup

31-12-2015 02:46 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 8458| Komen: 35

Description: Abdul Rani Kulup Abdullah, yang popular dengan slogannya “kipidap,” mengulas kenyataan Ketua menteri Melaka,


ketua Pertubuhan Martabat Jalinan Muhibbah Malaysia, Abdul Rani Kulup Abdullah mengulas kenyataan  
Ketua menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron semalam yang menyifatkan Noor Jan Tuah seorang “yang mungkin tidak waras.”

Raja Noor Jan Shah Tuah, mengaku dirinya sebagai sultan Melaka dan pernah 
ditahan polis tahun lalu bagi membantu siasatan mengikut Akta Hasutan berhubung beberapa majlis penganugerahan darjah kebesaran yang tidak diiktiraf kerajaan. Menulis di Facebook, beliau memberi anugerah kebesaran kepada Abdul Rani, yang didakwa Isnin lalu tetapi tidak dinyatakan lokasinya.

Abdul Rani menggesa Idris tidak memberi label negatif itu kerana tanggapan buruk itu “bukan contoh yang bagus bagi seorang ketua menteri.”

“Sebagai pemimpin tertinggi di Melaka, Idris perlu tunjuk contoh yang baik dan bukan semudahnya label orang itu gila atau tidak waras.

“Idris bercakap macam dia ada masalah peribadi dengan ‘sultan’ itu. Ini bukan contoh yang bagus bagi seorang ketua menteri,”
katanya, yang suka membahaskan dirinya ‘Ayah,’ kepada ProjekMMO semalam.

“Ayah nak tanya Idris, adakah dia sudah kenal betul dengan ‘sultan’ Melaka itu sampai dia tahu orang itu gila atau tidak? Jangan mudah bagi kenyataan macam-macam. Biar pihak polis yang siasat dulu, kemudian barulah buat keputusan.”

Pada 14 November 2005, Noor Jan dilaporkan muncul bersama dua daripada empat “permaisurinya” di istiadat penganugerahan watikah gelar adat kesultanan Melaka ke-44 yang dihadiri 500 pengikutnya di sebuah dewan di Gombak, Selangor. 


Sumber – MalayMail


5

Bagus
10

Marah
10

Terkejut
11

Sedih
10

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (57 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote krustykrab 31-12-2015 12:14 PM
ala...cakap je la ayah dah dapat pangkat tu
Quote mea 31-12-2015 12:20 PM
ayah ngan sultan sama jek sifatnya..
Quote toksira 31-12-2015 12:21 PM
Rani Kulop dah buat report polis ttg isu ni?

Buat la report....baru polis boleh siasat
Quote shamsadis 31-12-2015 12:23 PM
2x mengong
Quote uda 31-12-2015 12:25 PM
Dua dua xwaras
Quote mohdcrow 31-12-2015 12:26 PM
lu pun org cop tak waras, ada hati nak selamatkan org
Quote ketekodok 31-12-2015 12:26 PM
dua dua sama gila.....semua boleh sumbat masuk wad
Quote jahcomel 31-12-2015 12:29 PM
lantak diaorg lh waras or tak...aku nk pmimpin y waras y boleh kurangkn kos sara idup y tinggi skrg nih...tp y waras x pulak mmbantu mngurangkan kos...
Quote bbalik 31-12-2015 12:31 PM
si giler nih nak kat uqasha...
Quote ultra78 31-12-2015 12:33 PM
Rasanya tak perlu pun akhbar layan dua orang ni
Quote ultra78 31-12-2015 12:33 PM
Rasanya tak perlu pun akhbar layan dua orang ni
Quote MeghanK 31-12-2015 01:20 PM
geli tengok dorang ni..masing2 gigih cari populariti..batak like sangat
Quote tagas 31-12-2015 02:38 PM
Dijangka 2016 ni makin ramaik org tak waras yg bleh join da club

kesan dr kehidupan yg semakin kompleks
Quote kemaruk 31-12-2015 02:44 PM
bukan tak waras, cuma gila saja...
Quote Jagendas 31-12-2015 03:06 PM
reporter dah mati kutu ke nk cari sumber2 berita ?

patut la sales surat khabar merudum
Quote batmana 31-12-2015 03:25 PM
kalau mamat ni jadi sultan, pstu bantu ramai org miskin kt melaka,
aku rasa ramai org sokong dia.

ni setakat buat majlis, declare dia sultan.
bini smpai 4, kete besar2.

lagila org menyampah.
Quote clarizsa 31-12-2015 03:36 PM
biarlah... asalkan x buat jahat sudahlah...

rakyat perllukan hiburan...
Quote red_cattleya 31-12-2015 03:36 PM
lahh..igtkn betul2 lar dpt gelaran dpd soltan..
Quote kemaruk 31-12-2015 03:37 PM
red_cattleya replied at 31-12-2015 03:36 PM
lahh..igtkn betul2 lar dpt gelaran dpd soltan..

hi awak....

bertuahnya kalau bangkem dapat gelaran sebagai seorang ayah kepada anak2 awak

Lihat semua komen(35)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-5-2024 08:14 PM GMT+8 , Processed in 0.297593 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top