CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Mengapa Doktor Muda Ini Sanggup Berhenti Kerja Jual Aksesori Telefon?

16-12-2015 06:20 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 12712| Komen: 50

Description: Pemuda yang berasal daripada Temerloh Pahang ini merupakan bekas doktor...


Oleh : Fyruz Hanna


Jika ditanya apa pekerjaan kamu, pastinya ramai yang bangga jika kamu seorang doktor lulusan luar negeri.Namun ada juga yang sanggup untuk berhenti daripada menjadi seorang penyelamat dengan berhenti dari profesion hebat ini.

Pemuda yang berasal daripada Temerloh Pahang ini merupakan bekas doktor di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah nekad berhenti dan menjayakan perniagaannya sendiri.

Kerana minatnya dia mahu membantu penduduk setempat dan mulakan perniagaan aksesori telefon. Menarik mengenai doktor ini, dia menjualnya dengan murah dan boleh dikatakan termurah di pekan itu.


Murni sungguh niat doktor ini kerana dia sanggup berhenti dan menjual aksesori telefon selepas kesian melihat peniaga lain yang mencekik darah dan meletakkan harga yang tidak masuk akal.

Salam warga temerloh.koi sebelum ni seorang doktor di HOSHAS,tp disebabkn minat yg amat psl fone dan kesian kt org temerloh terpaksa beli brg fone yg mahal2 kdg2 harga xmasuk akal ,jd koi pn berhenti dan bisnes aksesori telefon bimbit.

Disebabkan kekurangan modal,koi start depan kaki lima maybank. mesti ramai yg ingt koi jual tempered glass dan kabel remax kt depan maybank setiap malam awal tahun 2015. Tp disebabkan ada yg buat aduan,koi telah dihalau oleh majlis.

Atas berkat kesabaran lelaki ini, Farhan berjaya membuka kedai sendiri dengan modal sebanyak RM20,000 dan menjual aksesori dengan harga yang jauh lebih murah.

Lepas tu pindah ke pasar malam dan start maju ketika di CBS temerloh. Dan kini koi telah berjaya membuka kedai sendiri, DR.fone

Insyallah harga 50% ke 70% murah dari bandar temerloh yg majoriti kedai milik org cina. Niat koi ingin membantu org sambil menjana pendapatan.Insyallah koi akan cuba pecahkan monopoli cina dalam bisnes aksesori telefon. Amin. Moral of story-kerja xsemesti nya apa yg kita blaja masa u dulu,yg penting ikhlas kerana allah,biar sedikit asal berkat…

Ini antara kisah anak muda yang mennyahut cabaran dan terus berdaya saing untuk melebarkan perniagaannya. Semoga dijadikan manfaat. -CARI Infonet.


Sumber: FbKedairemax
13

Bagus
4

Marah
2

Terkejut
1

Sedih
8

Lawak
3

Bosan

Friends Rank (31 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kanaganpilley 16-12-2015 06:26 PM
saia juga telefon jual.. banyak untung adik..saia bangladesh sana...doktot phd juga
Quote HannahMontana 16-12-2015 07:10 PM
kenapa xjadi penyanyi dan buat part tim jual telefon kat artis dan juga kpd penduduk setempat?
Quote InVendeTTa 16-12-2015 07:36 PM
Maybe he is a better seller dr doctor..doctor blambak skrg pon aku x jumpa lg yg bagus.sumenye dok tau bagi antibiotik jek pastu cas kaw2.
Quote ResellerMaxis 16-12-2015 08:22 PM
InVendeTTa replied at 16-12-2015 07:36 PM
Maybe he is a better seller dr doctor..doctor blambak skrg pon aku x jumpa lg yg bagus.sumenye dok t ...

dr terbaik aku pernah jumpa setakat ni dr owen dekat midiviron bangsar south..baru berbaloi rasa bayar consultation fee..
Quote MeghanK 16-12-2015 08:29 PM
thread dah ada la..plis la wartawan cari ni tak reti nak belek bod dulu ke sebelum bukak thread tegur banyak kali pon tak jalan jugak
Quote saladin780 16-12-2015 10:09 PM
MeghanK replied at 16-12-2015 08:29 PM
thread dah ada la..plis la wartawan cari ni tak reti nak belek bod dulu ke sebelum bukak thread  t ...

Ofis hour dah habis dey.. Komplen balik esok.. Heheh
Quote MeghanK 16-12-2015 10:14 PM
saladin780 replied at 16-12-2015 10:09 PM
Ofis hour dah habis dey.. Komplen balik esok.. Heheh

tak larat nak komplen benda sama setiap kali..dorang ni bukan reti belajar. konon berada di kelas tersendiri..kelas belakang la kot..nasib tak keje ngn kampeni betul..kalau tak mau bos hamun jugak duk tegur banyak kali tak jalan
Quote kucingsenyum 17-12-2015 08:41 AM
Kalu buka online laku ni
Quote sSu. 17-12-2015 08:55 AM
pergh.. koi penah beli tempered glass dgn dia kat dpan maybank, xsangka doktor dulunye..
Quote fifie_olin 17-12-2015 09:04 AM
murah bangettt....
Quote fifie_olin 17-12-2015 09:05 AM

kann...dok je kt umah...
bukak IG ke...ok gak

Quote axl_bach 17-12-2015 09:11 AM
chacon replied at 16-12-2015 06:38 PM
kerja doktor x de life lah..duit banyak x guna

Kalo dia mmg doktor btol mmg aku respek sbb amik risiko benti keje wat bisnes..... kalo takat HO yg give up housemanship sbb mental koyak xyah ngaku doktor laaaa
Quote axl_bach 17-12-2015 09:13 AM
MeghanK replied at 16-12-2015 10:14 PM
tak larat nak komplen benda sama setiap kali..dorang ni bukan reti belajar. konon berada di kelas  ...

Repoter cari mmg bowdow sejak lahir kot..... rule cari pun xtau...... asyik astro jer.... nk report mid pun x guna dorg xder power
Quote noor2 17-12-2015 09:22 AM
axl_bach replied at 17-12-2015 09:11 AM
Kalo dia mmg doktor btol mmg aku respek sbb amik risiko benti keje wat bisnes..... kalo takat HO y ...

Axl doktor apa....bedah ke...
Quote axl_bach 17-12-2015 09:24 AM
noor2 replied at 17-12-2015 09:22 AM
Axl doktor apa....bedah ke...

Kita doktot embulenc ja lalink...... igt nk resign nk bisnes jual kopi tepi jalan lps nih..... x larat dh bawak embulenc
Lol
Quote noor2 17-12-2015 09:26 AM
axl_bach replied at 17-12-2015 09:24 AM
Kita doktot embulenc ja lalink...... igt nk resign nk bisnes jual kopi tepi jalan lps nih..... x l ...

Aik....kedah pun jem ka....hehe
Quote bluehedgehog 17-12-2015 09:30 AM
apa sebab sebenar henti kje dari spital...
Quote axl_bach 17-12-2015 09:31 AM
noor2 replied at 17-12-2015 09:26 AM
Aik....kedah pun jem ka....hehe

Jem sbb org balik dari stadium shah alam..... lol
Quote hunny_bunny 17-12-2015 09:38 AM
ResellerMaxis replied at 16-12-2015 08:22 PM
dr terbaik aku pernah jumpa setakat ni dr owen dekat midiviron bangsar south..baru berbaloi rasa b ...

keje kat tower bape??....hahaha...

penah gak jumpe doc owen time nak dekat lunch...lama gak dier punya consult...ade 1 doc melayu tembun2 lelaki...tp skang da xde...dier punya eksplenation pasal asthma kemain pjg...tp bak kata uols..bebaloi laa...

Lihat semua komen(50)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-7-2024 06:15 AM GMT+8 , Processed in 0.060357 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top