CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Rakyat Lahir Kekesalan Hidup Tersepit Guna Pantun

9-12-2015 01:10 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 13296| Komen: 30

Description: sedikit sebanyak pedas juga kata-kata yang ingin disampaikan...

sumber imej: Fb Mohd Hidzir Latip


Oleh : Fyruz Hanna

Oleh kerana tertekan dengan kenaikan harga barangan dan juga kenaikan pengangkutan awam baru-baru ini, ada juga dikalangan kita menzahirkan kekesalan dengan cara unik dan kreatif.

Selain memartabatkan warisan Melayu dengan pantun dan gurindam, sedikit sebanyak pedas juga kata-kata yang ingin disampaikan.

Sehingga kini, gambar ini mendapat 769 perkongsian. Penulis juga suka untuk berkongsi sedikit pantun:



Amanat rakyat yang dipegang,
Dunia akhirat siap ditagih
meski hanya sehalus benang
jelaskan kemana ia dialih.


Jom mula berpantun. -CARI Infonet.


*Ruangan ini adalah pendapat peribadi penulis sendiri dan tidak semestinya mewakili pandangan CARI Infonet.
12

Bagus
7

Marah
7

Terkejut
8

Sedih
8

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (48 people)

  • PamilaRBowman

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote comel91 9-12-2015 01:16 PM
nak pantun2 pun.. bukan jibby dengar.. kesah lagi pula tidak...
Quote bunga_lestari 9-12-2015 01:42 PM
patut siar dalam media arus perdana baru boleh najib baca dan renungi nasib rakyat..
Quote kucing_gebu 9-12-2015 01:56 PM
Xde maknanya....jibby dh xblh dinasihat lg. Mungkin ni peluang mengumpul sbyk mungkin dana sblm PRU akan dtg...
Quote lavagun 9-12-2015 01:58 PM
ni boya gombak ni...

berpantun ikut kapla dia jee...

syok sendiri.




Quote mziskandar 9-12-2015 02:06 PM
rakyat resah!
hadeku kesah?
banyak rencah?
bleh blah!

- muntri -
Quote chinta89 9-12-2015 02:21 PM
Jibby cadang makan kangkung,
Rosmah beli Hermes Birkin,
rakyat hanya mampu melopong,
melihat Nek Mah selera macam KING!


sori x pandai berpantun.. sekadar boleh2 je kih3
Quote reyust 9-12-2015 02:24 PM
Quote kentel 9-12-2015 04:25 PM
mana @spiderman80 ni? laba da masuk atas tu
Quote Star_el 9-12-2015 04:31 PM
kenapa nak letak gambar sendiri?
Quote GhostWalking 9-12-2015 04:37 PM
kepala banar kepala baik
makanan kucing pun makin naik
(pantun 2 kerat)
Quote reyust 9-12-2015 04:40 PM
zaman bjimat cermat
xtau nk jimat tang mana lagi
Quote eija2013 9-12-2015 04:49 PM
staff ai berhenti keje atas alasan tambang lrt naik...kesiannnnn....
Quote gadismanis92 9-12-2015 10:41 PM
I takde pantun..cuma nak tanya..kenapa kalau lenggang..mesti dengan kangkung..takdak sayo lain ke
Quote taikpekatt 10-12-2015 12:18 AM
lavagun replied at 9-12-2015 01:58 PM
ni boya gombak ni...

berpantun ikut kapla dia jee...

Lava. Aku kenal laki ni. Fake. Kt tmpt kerja asyik tikam org je dri belakang. Kaki bodek bos. Klau ada x puas hati dgn memana staff, dia kasi tau bos trus. N btw, ni bkn penulisan dia. Dia copy paste je. N siap tnya kwn2 tmpt kerja lg mcm mna nk tau brpa rmai org like n share pic dia. Attention seeker sgt
Quote taikpekatt 10-12-2015 12:19 AM
Star_el replied at 9-12-2015 04:31 PM
kenapa nak letak gambar sendiri?

Laki ni attention seeker wei. Bnda ni bkn dia yg tulis.
Quote lavagun 10-12-2015 12:35 AM
taikpekatt replied at 10-12-2015 12:18 AM
Lava. Aku kenal laki ni. Fake. Kt tmpt kerja asyik tikam org je dri belakang. Kaki bodek bos. Klau ...

sama la...sama betul dgn pangai boyagombak.





Quote slyfynx 10-12-2015 12:42 AM
Ni bukan pantun nih
Lebih kurang sajak da
Quote taikpekatt 10-12-2015 01:27 AM
lavagun replied at 10-12-2015 12:35 AM
sama la...sama betul dgn pangai boyagombak.

Siapa boyagombak
Quote lavagun 10-12-2015 01:31 AM

propesor serba tahu isu semasa...

penyokong setia anwar ibrahim..


Lihat semua komen(30)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

31-5-2024 07:03 AM GMT+8 , Processed in 0.054618 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top