CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Bahasa Inggeris Dibenarkan Dalam Surat-Menyurat Rasmi Sarawak

19-11-2015 11:13 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 13584| Komen: 95

Description: Penggunaan bahasa Inggeris dalam surat-menyurat rasmi kini dibenarkan di Sarawak, sebagai tambahan kepada bahasa Melayu.
Oleh Adib Za

Penggunaan bahasa Inggeris dalam surat-menyurat rasmi kini dibenarkan di Sarawak, sebagai tambahan kepada bahasa Melayu.

Ini diumumkan oleh Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem, yang berkata, kedua-dua bahasa Melayu dan Inggeris dibenarkan dan tidak ada kena mengena dengan patriotisme dan nasionalisme. 

"Pendirian tegas saya terhadap bahasa Inggeris menyebabkan ada pihak yang jengkel dan menuduh saya tidak nasionalis dan tidak patriotik," ujarnya. - CARI Infonet


Baca selanjutnya: Mstar Online

(sumber foto: Mstar)


33

Bagus
25

Marah
14

Terkejut
16

Sedih
20

Lawak
21

Bosan

Friends Rank (129 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kemaruk 18-11-2015 09:35 PM
patutnya guna bahasa ereb, bahasa surga

inggeris ni bahasa penjajah kapir

denan satem ni islam ke ape?
Quote krustykrab 18-11-2015 09:37 PM
Saya cuba menjadi praktikal di sini, jika kita tidak menangani masalah ini, kita akan menjadi seperti India satu hari nanti di mana pemegang ijazah sarjana terpaksa memandu teksi untuk menyara hidup,” katanya.

bukan kt india bahssa rasmi dia english ke...?
Quote cmf_acura 18-11-2015 09:42 PM
kenapa tak pakai bahasa dayak
Quote mokcikKSKB 18-11-2015 09:42 PM
Adnan satem dh mengong kot.sibuk psl henglish walhal rakyat swak sendiri terpinggir.
Quote cmf_acura 18-11-2015 09:43 PM
pembetulan...kerajaan negeri
Quote perang_candu 18-11-2015 09:45 PM
jap lagi ada org bantai hujah, jepon korea tak perlu english untuk maju.. terus tertiarap pak denan ni.
Quote AbukRokok 18-11-2015 09:47 PM
mainkan taktik perjanjian malaysia utk menang PRN akan datang?
Quote |-0-| 18-11-2015 10:06 PM
Nampak sangat Denan satem lupa makan ubat nyanyok lagi.  Mau guna bahasa inggeris macam mana sedangkan kakitangan kerajaan rata rata tak fasih ? Macam majoriti orang sarawak gak
Quote chazey 18-11-2015 10:15 PM
Way to go Denan! Kipidap!
Quote Orange1 18-11-2015 10:30 PM
Hrp2 kjaan pusat berkrisis dgn denan psl isu ni, baru meriah skit lol
Quote revolusi_30 18-11-2015 10:36 PM
Bukan memang sebelum sertai persekutuan memang borneo bahasa rasminya inggeris... Lepas sertai persekutuan pun diantara perkara 18 sarawak, bahasa inggeria sebagai bahasa rasmi, seperi mana dlm fasal 20 Sabah.  Bagusla Tok Denan x sembah sangat dasar putrajaya...  
Quote kelapaparut 18-11-2015 10:42 PM
Iols support je, biarlah melayu kat semenanjung ni mengamuk2, siapa yg terhegeh nakkan srwk, dlm pjanjian penubuhan msia dah terang tang tang yg english tu bhs rasmi srwk, melayu kalau nak sentap sile berambus dr srwk
Quote stars83 18-11-2015 10:50 PM
Iols ok je..


Quote cmf_shalom 18-11-2015 10:51 PM
revolusi_30 replied at 18-11-2015 10:36 PM
Bukan memang sebelum sertai persekutuan memang borneo bahasa rasminya inggeris... Lepas sertai perse ...

yup..

sebelum ini kerajaan negeri menggunakan BM atas dasar semangat bahasa kebangsaan..tetapi pada masa yg sama...kerajaan negeri msh lg mengekalkan penggunaan b inggeris....bnyk juga dokumen/surat Kerajaan Negeri yg ditulis dlm english....DUN pun menggunakan english n melayu..

Selepas ini, dngr perubahan dasar kerajaan negeri..secara beransur2 akan guna sepenuhnhya englih kot..
Quote chazey 18-11-2015 11:00 PM
cmf_shalom replied at 18-11-2015 10:51 PM
yup..

sebelum ini kerajaan negeri menggunakan BM atas dasar semangat bahasa kebangsaan..tetapi  ...

I is jealous.
Quote walnut21 18-11-2015 11:14 PM
Boleh, tapi Ahli Parlimen Sarawak lepas ni jangan pulak tergedik2 nak cakap BI kat parlimen hanya kerana tak fasih cakap Melayu seolah2 dewan parlimen tu macam bapak ko punyer!
Quote Skuau 19-11-2015 01:02 AM
Cuba 'test' bdk 'gamen S'wak',nt terkebil-kebil org speaking.....sapa malu.....kang..
Quote DontStupid 19-11-2015 01:46 AM
mmg buang masa belajar bm
Quote cHimo 19-11-2015 01:49 AM
Wah bagusnya Sarawak..

Lihat semua komen(95)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

30-5-2024 08:30 PM GMT+8 , Processed in 0.069783 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top