CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Ahli Parlimen Guna Bahasa Inggeris Di Parlimen Dipertikai

19-11-2015 10:51 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 8690| Komen: 73

Description: Keadaan kecoh dalam persidangan Dewan Rakyat apabila ahli Parlimen Bandar Kuching, Chong Chieng Jen berdegil untuk berucap dalam bahasa Inggeris.
Oleh Adib Za

Keadaan kecoh dalam persidangan Dewan Rakyat apabila ahli Parlimen Bandar Kuching, Chong Chieng Jen berdegil untuk berucap dalam bahasa Inggeris. 


Mengulas hal itu, Penasihat Sosiobudaya Kerajaan, Tan Sri Dr. Rais Yatim berkata, beliau melihat hal ini sebagai satu langkah merendahkan martabat negara dan menegakkan kebanggaan palsu.

“Beliau tinggal di Malaysia, oleh itu tentunya beliau sedia maklum dengan bahasa kebangsaan. Jika bertegas juga untuk menggunakan bahasa Inggeris, maka orang seperti ini perlu bersedia untuk turun (meletakkan jawatan) sebagai Ahli Parlimen,” katanya, menerusi akhbar Utusan Malaysia. 

Nyata sekali tiada alasan yang boleh diberikan oleh mana-mana ahli Parlimen untuk menggunakan bahasa Inggeris dalam sidang Dewan Rakyat. - CARI Infonet


Baca selanjutnya: Utusan Malaysia


(sumber foto: themalaymailonline)


Bagus
7

Marah

Terkejut

Sedih
2

Lawak

Bosan

Friends Rank (9 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote crossfire 19-11-2015 08:06 AM
TASKA CINA, TADIKA CINA, SRJK CINA, SMJK CINA,...CAMNA NAK FASIH BM.





Quote xAthenax 19-11-2015 08:12 AM








anak pak Yatim ni kan loyar
dr pulak tu
baca saja lah

CM Sarawak baru buat announcement bukan
untuk mengguna BI sebagai bahasa rasmi kerajaan negeri disamping bahasa melayu
Quote mamaque 19-11-2015 08:14 AM
nak guna BI di aprlimen kena dapat kebenaran speaker..kan dah jelas dalam peraturan parlimen...

bodoh sngat ker depa ni tak pandai BM?
Quote bit 19-11-2015 08:29 AM
Bajet ke hulu bajet ke hilir last last marah orang speaking
Quote Lollipop111 19-11-2015 08:30 AM
semakin hari semakin terserlah sikap mereka nih kan....
Quote obelisk 19-11-2015 08:38 AM

Quote altimi 19-11-2015 08:45 AM
inb4 cakap English pun terkial-kial...

[youtube]pUSdxaRRfR8[/youtube]
Quote kecimpret 19-11-2015 08:51 AM
KUCHING, Rabu – Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem mengumumkan bahawa negerinya akan menjadi negeri pertama menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa perantaraan rasmi kerajaan.

Beliau berkata, agensi-agensi kerajaan akan diberi pilihan juga untuk menggunakan Bahasa Malaysia di samping bahasa Inggeris dalam dokumen rasmi.

“Pendirian saya kuat terhadap bahasa Inggeris telah mengguris sebahagian daripada nasionalis yang menuduh saya sebagai anti-nasionalis dan anti-patriotik. Bagi saya ini hanya menjadi realistik,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika pelancaran Hari Perkhidmatan Awam Sarawak 2015 di Pusat Konvensyen Borneo hari ini.


KM DAPig ni lg kuang ajar...nak jadikan english bhs perantaraan terussss..kita bako! kita bako!!
Quote hest 19-11-2015 08:52 AM
MELAYU TERTEKAN ??

apahal lak melayu nak tertekan.. tajuk kalau tak macam sial tak sah
Quote biosfree 19-11-2015 08:53 AM
melayu asih gaduh.....dah jadi penakut....kena panggil pandikar dulu..halau...
Quote asyriqa 19-11-2015 08:54 AM
Ni memang jenis tak faham bahasa kata orang tak reti bahase...
Quote |-0-| 19-11-2015 08:58 AM
Edited by |-0-| at 19-11-2015 09:00 AM



@mamaque Bodoh. Pehal pula melayu nak tertekan ?
Quote xtahumenahu 19-11-2015 09:14 AM
aku x setuju dengan tajuk
tapi aku setuju dgn rais yatim
apa guna peraturan kala ko nak bercakap ikot suke hati
susah sgt ke nak ckp melayu
sebelum tu pon dia ckp melayu kan??
speaker tdo ka?
Quote |-0-| 19-11-2015 09:19 AM
altimi replied at 19-11-2015 08:45 AM
inb4 cakap English pun terkial-kial...

Nampak macam itu cina jer tertekan. Nak cakap bahasa inggeris di parlimen ....terus kena kacau
Quote |-0-| 19-11-2015 09:21 AM
"Rejim dapigs" ? Nyanyok hape ?
Quote Jagendas 19-11-2015 09:22 AM
nanti johor nk guna bahasa johor sebagai bahasa rasmi mcm mana ?
Quote alesandra 19-11-2015 09:22 AM
bit replied at 19-11-2015 08:29 AM
Bajet ke hulu bajet ke hilir last last marah orang speaking

ntah.dasar munafik.dulu elok2 guna belanjawan...gi tukar.mmg bajet bodoh puak2 neh
Quote |-0-| 19-11-2015 09:25 AM
Orang sarawak pun rata rata berterabur gak bahasa inggeris mereka. Apake bongok mau guna bahasa inggeris lagi ?
Quote revolusi_30 19-11-2015 09:27 AM
Bahasa melayu ke bahasa Malaysia?  Bukan mp dari Borneo boleh berhujah dlm bahasa inggeris kt parlimen tanpa sekatan, mengikut perlembagaan.

Lihat semua komen(73)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-6-2024 06:19 PM GMT+8 , Processed in 0.061444 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top