CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Pegawai Rusia Berkhidmat Di Malaysia Enggan Pulang ke Negara Asal

25-10-2015 10:56 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 15099| Komen: 74

Description: Berbeza di Malaysia, keadaan lebih 'relaks' dan tidak tergopoh-gapah
Oleh Izzah Abbasy

Pegawai Kedutaan Rusia yang berkhidmat lebih tiga tahun di Kuala Lumpur, enggan pulang ke negara asal kerana mencintai Malaysia.



Dia yang menyertai pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu tahun 2012 dan menjadi naib johan ketika itu mengakui jatuh cinta dengan masyarakat dan budaya Malaysia, Matveycheva berkata berat kakinya untuk meninggalkan negara ini kelak apabila tempoh perkhidmatannya di kedutaan tamat dua tahun lagi.


Menyatakan perbezaan Rusia dan Malaysia adalah masa. Di Rusia, semua mahu cepat dan harus menepati masa. Berbeza di Malaysia, keadaan lebih 'relaks' dan tidak tergopoh-gapah. 

Cuaca sejuk dan bersalji membuatkan dirinya tidak tahan sejuk. Di sana juga tidak mempunyai laut dan orang Rusia pula suka berjemur. - CARI Infonet 

Baca selanjutnya : Thevocket.com
17

Bagus
9

Marah
6

Terkejut
22

Sedih
12

Lawak
5

Bosan

Friends Rank (71 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote perembes 25-10-2015 09:35 AM
org mesia lak.. mau migrate ke obersi...
Quote xpdckelate 25-10-2015 09:37 AM
“Saya telefon ke salah sebuah jabatan kerajaan, mereka kata akan telefon semula lima minit, tetapi tidak. Saya harus panggil balik sendiri. Ia sudah macam budaya tempatan. Saya sudah biasa.”


kahkahakah...perli ke hape
Quote TuntungReturn 25-10-2015 09:38 AM

die x taw ka kos hidup tinggi kt malaysia?
Quote xpdckelate 25-10-2015 09:38 AM
belum pi bank pertanian,sejam nunggu walau customer 5 orang
Quote TuntungReturn 25-10-2015 09:38 AM
“Saya telefon ke salah sebuah jabatan kerajaan, mereka kata akan telefon semula lima minit, tetapi tidak. Saya harus panggil balik sendiri. Ia sudah macam budaya tempatan. Saya sudah biasa.”

ni staf gomen tolong jawab,najib dah bagik imbuhan dh,,sila2..
Quote albedah 25-10-2015 10:01 AM
Nampak sangat sini keje sambil lewa
Quote hari1 25-10-2015 10:01 AM
Saya telefon ke salah sebuah jabatan kerajaan, mereka kata akan telefon semula lima minit, tetapi tidak. Saya harus panggil balik sendiri. Ia sudah macam budaya tempatan. Saya sudah biasa.”

budaya tempatan lni  budaya yahudi....semua budaya yahudi ada dalam budaya di sini..disini adalah tempatnya  yahudi tulen berada.
Quote anno_miss 25-10-2015 10:07 AM
Sape yg suka winter tahap beku. Masuk public toilet nk membuang pun payah..

..Alhamdulillah sini panas pun bleh berkipas beraircond..
Quote Decaffeinated 25-10-2015 10:08 AM
gila ka nak expect staff gomen panggil balik?... after 5 minutes?.... tak Malaysia lah kalau macam tu....


aku punya tax refund berbulan2 dorang peram rupanya tunggu aku follow up. Lepas follow up rupanya nak tengok resit zakat. Dah sebulan senyap aku call lagi dah dihilangkannya suruh aku email lagi.

Lepas entah berapa lama aku call lagi org lain jwb boleh dia tanya aku balik kenapa tunggu lama sgt baru nak call

see, aku juga yg salah....

I love Malaysia too sbb xde snow...

Quote naina 25-10-2015 10:15 AM
Yela..aku klu cuaca panas berbahang mmg teingin ni nk duduk oversea.tapi bila mai hujan lebat sampi sejuk air pon xtahan jgk.sejuk sampai ketulang..
Kesimpulannya syukurla Malaysia xde cuaca melampau.panas bole pasang aircond..sejuk2 hujan just tarik selimut jahh.xdela smpi kering kulit menggelupas bagai cm musim salji
Quote sayawifenikmie 25-10-2015 10:31 AM
Decaffeinated replied at 25-10-2015 10:08 AM
gila ka nak expect staff gomen panggil balik?... after 5 minutes?.... tak Malaysia lah kalau macam t ...


............... kalau pasal LHDN tu ..... rasanya karma uls kot .... kak lid dapat jer refund dlm 3k++ selepas submit e-borang dalam 1 bulan lebih  .. tak mintak tak apa ...


satu lagi ... kalau tuntutan kamu meragukan lhdn atau  kalau dia mahu audit kamu .. pun ia jugak ...


Quote AbukRokok 25-10-2015 10:33 AM
kawin la dgn org sini
bol
Quote Decaffeinated 25-10-2015 10:57 AM
sayawifenikmie replied at 25-10-2015 10:31 AM
............... kalau pasal LHDN tu ..... rasanya karma uls kot .... kak lid dapat jer refund dl ...

malas nak citer detail dulu2 saya biasa terlebih bayar sampai 40k dapat refund sekelip mata no questions asked



last year sbb banjir ujong tahun i terpaksa bayar kat JAWI instead of MAIDAM


fine dorang nak tengok resit tapi tak minta until i called. (saya submit online). dah submit no actions kena follow up 4/5/6 kali pegawai selalu out stn. Bila pegawai audit dah puas hati saya sangkakan semua dah settle. rupanya saya juga yg kena follow up dengan bahagian pembayaran.


Meka siap cakap duit encik ada jgn takut. masa tu lah saya apply ilmu melahar yg saya pelajari di porum


Itu kita minta duit kita dipulangkan, bukan minta BRIM pun....












Quote Ha_Neul 25-10-2015 11:00 AM
winter sejuk siut sana.. campak air menggelegak ke bawah terus jadi salji

tak mau balik rusia masuk melayu terus kawin dgn jutawan mesia la... macam olga juara pidato rusia tu
Quote chinta89 25-10-2015 11:00 AM
kalau lelaki, ramai forumer2 ckp rembes la, merecik la.

ni xde sape ke nk meleleh air liur dan puja puji cantiknya dia ni?


me syak forumer ramaiiiiii perempuan je dlm forum cari
Quote Decaffeinated 25-10-2015 11:03 AM
actually bukan melahar sgt pun....

cuma being sarkastik ingatkan gomen dah takde duit....

termakanlah juga dakyah media so sial.... ;p

Quote wanitajelita 25-10-2015 11:04 AM
Decaffeinated replied at 25-10-2015 10:08 AM
gila ka nak expect staff gomen panggil balik?... after 5 minutes?.... tak Malaysia lah kalau macam t ...

org gomen ni memang tido... bila komplen diorang pun serang kita balik kat blakang... salah tak nak ngaku. saya pun sudah biasa
Quote clarizsa 25-10-2015 11:28 AM
xde gambar pun...

“Saya suka Malaysia. Di sini semua orang senyum kepada orang yang tidak dikenali. Di Rusia tidak begitu. Kalau tidak kenal orang, kalau senyum pada mereka, rasa pelik. Di sana tidak sama,” katanya.


based on above quote, i nk kata,'yelah tu'...

xdenya mesra sgt pun rkyat msiA,, propa lebih..

i suka je cuaca sejuk.. jom tukar kerakyatan dgn i.. jom..
Quote clarizsa 25-10-2015 11:30 AM
gomen putrajaya ada yg mcm taik perangai... bkn semua kot, tp yg i terkena..

ok sekian luahan jujur...

Lihat semua komen(74)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

29-5-2024 03:35 AM GMT+8 , Processed in 0.095939 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top