CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Pesawat Trigana Air TGN267 Indonesia Terputus Hubungan

16-8-2015 10:52 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 15968| Komen: 110

Description: Pesawat Trigana Air Indonesia yang membawa 54 penumpang dan krew terputus perhubungan dengan pusat kawalan trafik udara pada Ahad di

Oleh : Dean BZ

Sumber foto : www.rappler.com


Pesawat Trigana Air Indonesia yang membawa 54 penumpang dan krew terputus perhubungan dengan pusat kawalan trafik udara pada Ahad di timur daerah Papua.

Memetik laporan news.detik.com, kali terakhir pesawat itu menghubungi menara ATC Sentani pukul 2.55 petang waktu tempatan.

Pesawat itu berlepas dari Jayapura pukul 2.22 petang dan sepatutnya tiba di Oksibil pukul 3.04 petang waktu tempatan.


Operasi mengesan pesawat itu ditangguhkan ke pagi Isnin jam 6 waktu tempatan kerana hari semakin gelap. 

Jurucakap Kementerian Pengangkutan J.A. Barata mengesahkan pesawat itu hilang hubungan.

“Kami tidak pasti apa yang berlaku kepada kapal terbang dan kita menyelaraskan dengan pihak berkuasa tempatan,” katanya kepada AFP.

“Cuaca pada masa ini tidak baik, sangat gelap dan mendung. Tidak kondusif untuk carian. Ia kawasan pergunungan.”

Pada Disember pesawat AirAsia terbang dari bandar Indonesia Surabaya ke Singapura terhempas di Laut Jawa ketika keadaan cuaca ribut, membunuh semua 162 orang di atas kapal.- CARI Infonet.
13

Bagus
19

Marah
24

Terkejut
37

Sedih
14

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (124 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Atifan 16-8-2015 05:49 PM
smga semuanya selamat..ameen
Quote green~tea 16-8-2015 05:51 PM
Terhempas la kot tu..
Quote ipes2 16-8-2015 05:53 PM
ATR 42 tu ni kan, byk sgt crash... kazen dia ATR72 pon not any better.
Quote famri7 16-8-2015 05:54 PM
Semoga sisa2 dijumpai hendaknya.
Quote gekkou 16-8-2015 05:55 PM
Kesiannya
Dgn keadaan cuaca yag menyukarkan kerja2 pencarian
Semiga segalanya dipermudahkan Allah.
Quote biosfree 16-8-2015 05:56 PM
Iskkkk...
Quote raxief 16-8-2015 05:59 PM
jumpa dh ? ke belum ?

terhempas .....?
Quote Zep 16-8-2015 06:00 PM
JAKARTA: Sebuah pesawat domestik Indonesia yang membawa 54 penumpang dan krew terputus perhubungan dengan pusat kawalan trafik udara pada Ahad di timur daerah Papua.

Memetik laporan Reuters, Ketua Badan SAR Nasional (BASARNAS) Indonesia, Bambang Soelistyo memaklumkan pihak berkuasa telah terputus hubungan dengan pesawat berkenaan.

"Terputus hubungan dengan kapal terbang," kata ketua BASARNAS Bambang Soelystyo kepadaReuters melalui telefon.

Memetik akaun Twitter rasmi BASARNAS, pesawat tersebut merupakan pesawat milik Trigana Air yang membawa 44 penumpang dewasa, lima kanak-kanak dan lima krew.

Memetik portal berita Detik.com, kali terakhir pesawat itu menghubungi menara ATC Sentani pukul 2.55 petang waktu tempatan.

Pesawat itu berlepas dari Jayapura pukul 2.22 petang dan sepatutnya tiba di Oksibil pukul 3.04 petang waktu tempatan.





Quote dcruins 16-8-2015 06:08 PM
mungkin cuaca buruk di tengah2 hutan tebal Papua kot....
Quote anarina 16-8-2015 06:15 PM
Sheeshh esok nak fly nii dah la mmg ada anxiety prob. Nak kena amik ubat tido gamaknya.
Quote hanakikan 16-8-2015 06:18 PM
Cash! Sbb bakar masjid masa raya hari tu
Quote budakshinchan 16-8-2015 06:22 PM
kalo nk gi Pulau Raja Ampat ntah ntah nek kapal ni
Quote Zep 16-8-2015 06:22 PM
anarina replied at 16-8-2015 06:15 PM
Sheeshh esok nak fly nii  dah la mmg ada anxiety prob. Nak kena amik ubat tido gamaknya.

Rileks sis. bertabah sahaja tidak ditembak jatuh seperti MH17 mahupun hilang tanpa khabar berita seperti MH370.
Quote AbukRokok 16-8-2015 06:30 PM
bayaran ansuran kedua?
Quote pyropura 16-8-2015 06:33 PM
@rengginang  @trisnalovezul  @malawi6  @XxNotTruexX  
...satu2nya negara G20 yang terjadi kecelakaan pesawat setiap bulan....nugara G20 bo'ongan...anyway belasungkawa buat family...
Quote matamata 16-8-2015 06:39 PM
Takziah.....

Quote Mary_jane 16-8-2015 06:53 PM
Semoga ketemu hendaknya.
Quote shuk_one 16-8-2015 06:59 PM
Kesian.. Harap jumpa balik
Quote samperit 16-8-2015 07:01 PM
alahaii kesiannya..

Lihat semua komen(110)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

1-3-2024 06:57 AM GMT+8 , Processed in 0.082401 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top