CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Saya Tak Ganggu Staf Selepas Pukul 5 Petang - Majikan

15-8-2015 05:06 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 28202| Komen: 193

Description: Jika sepanjang hari masih di pejabat, bagaimana keluarga di rumah? ...
Oleh Izzah Abbasy




Kita selalu mendengar sesetengah orang merungut di laman sosial, di kedai, di rumah, di mana-mana sahaja apabila mereka dikerahkan bekerja selepas waktu kerja. Setiap pekerja mempunyai kehidupan masing-masing lebih-lebih lagi bagi mereka yang sudah berkeluarga. Jika sepanjang hari masih di pejabat, bagaimana keluarga di rumah?

Majikan bernama Hayat Muhamad ini amat memahami perkara seperti ini. Baca coretan ringkas beliau mengenai perkara ini dan mungkin boleh dikongsikan di wall Facebook majikan anda.

SAYA SEBAGAI MAJIKAN tidak akan menganggu kakitangan selepas jam 5.00 petang. Pada hujung minggu, saya juga tidak akan menganggu mereka.

Kelonggaran juga diberikan pada waktu pagi untuk bersarapan pagi. Waktu mula bekerja pula ialah jam 10.00 pagi dan mereka boleh pulang pada jam 4.00 petang.

Rasionalnya, mereka bukan hamba abdi. Mereka juga bukan robot. Mereka juga mempunya keluarga dan masa untuk melakukan aktiviti-akviti seperti hobi.

Adakah had atau syarat-syarat bagi wakut kerja mengikut undang-undang buruh?

Ada dinyatakan yang di bawah Seksyen 60A (1) Akta Kerja 1955, di mana pekerja tidak boleh diarahkan bekerja:

1. Lebih dari 5 jam berturut-turut tanpa rehat yang tidak kurang daripada 30 minit.

2. Lebih dari 8 jam sehari. Lebih tempoh masa 10 jam sehari.

3. Lebih 48 jam seminggu.


Jika mereka bekerja lebih masa, mereka harus dibayar overtime. - HAYAT MUHAMAD

Respon netizen pula, ramai yang bersetuju dengan kenyataan Hayat Muhamad ini.

"Siapa yang rasa dia bos, mohon terasa dan ambil sebagai pengajaran. Jangan ingat bila kau dah bayar gaji orang bawahan, kau boleh kerahkan masa dan tenaga dia sesuka hati. Dia pekerja, bukan hamba abdi. Jangan pula sentap kalau orang bawahan tidak hormat kau. Dah kau pun tak boleh nak hormat dia," kata Zul. - CARI Infonet



Sumber asal : THEHYPEMEDIA.COM


22

Bagus
10

Marah
13

Terkejut
18

Sedih
11

Lawak
23

Bosan

Friends Rank (97 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote toteng 14-8-2015 01:06 PM
nengok jer org komen
Quote revolusi_30 14-8-2015 01:08 PM
Kalau kerja siap ok je bagi akak, ne yg asyik tangguh2 kerja, kumpul segala. Selayaknya la kene ganggu lepas kol 5 sabtu n ahad.  

Kalau semua tip top, takde perkara berbangkit. Ok jah bagi akak utk rehat dgn aman RIP
Quote MengkuduMasam 14-8-2015 01:12 PM
aku ok jer... setuju sgt... tp jgn diambik kesempatan pulak...

tp masalahnya.. top mngt ni peel dia kul 10 mlm baru mintak prepare slide... naik ready b4 9am esoknya...

kita plak input nak kene gather dari team yg lain... nak taknak terpaksa kaco jugak...

Quote brown_pupil 14-8-2015 01:13 PM
Kalau bos aku, pukul 12 malam pun sibuk nak wassap tanya benda2 remeh temeh.. kadang2 aku saja off data.. keje cuma dari pukul 9-5pm, Isnin- Jumaat ajer..
Quote ekmal_sorrow 14-8-2015 01:14 PM
ada x boss2 belagak fefeeling almighty berani tampil komen kat sini...
tgk la, mau kena cyberkick straight ke muka.
Quote Teru2Bozu 14-8-2015 01:14 PM
bila la aku buleh balik on time ek..
Quote agusta 14-8-2015 01:19 PM
Boss aku ok je...dh kj dgn dia 8thun dh..sementara tggu my hubby dtg ambik,aku buat kj mcm biasa la walau dh abis time keja..bukan lah nk menunjuk rajin ke apa ke tp kesimpulannya senang je klau kita x berkira keja dgn boss kita dia pon tentu x berkira nk bg bonus...tp tu boss aku la...tp yg x boleh tahan ari2 aku msk kj lewat 20 min..mcm aku plak bossmelampau la kan...
Quote TuntungReturn 14-8-2015 01:22 PM
blik lewat x da sapaa pun bising, balik awal ade je yg bising.sial
Quote sixfor 14-8-2015 01:23 PM
kompeni aku kalau tak reply wassap tgh2 malam buta, nanti bos ckp tak komited keja, kalau balik awal tak komited, kalau tak masuk keja weken tak komited, manja, aku senyum saja
Quote makneng 14-8-2015 01:35 PM
Boss aku mmg x le berperangai setamadun itu ye.  Haremmm
Quote mongoose_kidz 14-8-2015 01:43 PM
klau kita pekerja yg amanah..mmg layak kita dpt bos mcmni
masalahnya sekarg ni..time keje pun boleh on internet(of kos la guna opis punya),layan wasap,baca forum, sembang n gosip2 ngan kwn..
tu blm lagi bw blk brg ofis utk kegunaan peribadi..
layakkah kita...x maluke kita..
aku x ckp org tau..ini peringatan utk aku sndiri
Quote mongoose_kidz 14-8-2015 01:46 PM
tp bab ganggu pekerja time mlm2 or luar wktu ofis aku setuju la..xkn 24 jam nk fikir keje je
yg aku ckp sblm ni utk time rehat or keje berturut2 tu
Quote melinda_kerr 14-8-2015 01:48 PM
Tkde maknanya.. Yg plg rimas skrg dah ada group wasap office yg created by boss. Bertambah haru hidup. 24/7 wasap tu berjalan.
Quote makkenits 14-8-2015 01:51 PM
big bos aku siap ckp "officer yang blk on time, they have to check their brain.. must be something wrong with their brain"

ofis ni, blk lewat is normal.. even 2 3 pagi.. keja weekend is also considered normal.. n to top it off, we are not eligible for OT or cuti ganti.. whatsapp kul 3 4 pagi tu perkara biasa.. sapa x jwb whatsapp, mmg tahan telinga je la esoknya...'bestttttt' sgt keja ni....
Quote prettyuglybabe 14-8-2015 01:51 PM
aku tak kisah kot..
sebab bos aku kerja bukan 9-5, 5 hari seminggu..
weekend ke, cuti raya ke, cuti raja ke, setengah mereka tetap kerja..
but so far dorang ok la..
Quote tunaluna 14-8-2015 01:55 PM
melinda_kerr replied at 14-8-2015 01:48 PM
Tkde maknanya.. Yg plg rimas skrg dah ada group wasap office yg created by boss. Bertambah haru hidu ...

sedihnya..iols kat ofis lama dulu dapat boss baru.tiba2 dia buat whatsapp group main add je satu department tak bagitau in advance.
iols terus left the group sebab tak suka diganggu waktu bukan office hour.
hal2 keje,boleh cakap kat ofis je.no need whatsapp2.
Quote makkenits 14-8-2015 01:55 PM
mongoose_kidz replied at 14-8-2015 01:43 PM
klau kita pekerja yg amanah..mmg layak kita dpt bos mcmni
masalahnya sekarg ni..time keje pun boleh ...

true... aku cuba ikut prinsip abah aku.. pi keja, buat keja... time keja, buat keja... jgn ambil bw balik wpun sekeping kertas utk private use di rumah..

tapi bila org yg amanah tp kena gak korbankan masa personal utk kerja juga x blh juga.. in this case, bos x amanah menjaga kebajikan pekerja.. xde masa utk famili sampai ada yg bercerai-berai, anak2 lebih rapat dgn pengasuh drpd parents.. where's d fairness in that kan...

Quote harimau76 14-8-2015 01:56 PM
haku tak kisah staff aku nak balik on time.. janji keje siap.. boss haku pun tak kisah haku nak balik on time.. ada masa, haku balik on time.. ada masa balik lambat.. cuma, staff tu jgn la nak berkira sgt kalau kadang2 kena stay buat ot.. bukannya tiap2 hari suruh.. bila keadaan memerlukan jer.. cam aku yg terlibat ngan company operation,haku pun paham staff2 ni manusia... bukannya robot.. tp kadang2 staff ni tak reti bahasa..  bila layan baik2 bagi muka mula la pijak kepala.. tp tak semua... ada byk ja yg ok..
Quote haryatie 14-8-2015 01:57 PM
tp sekrang da susah pulak sbb ada wasap
x kira time..naik nyampah pulak..
da jd wajib lak join group keje@ofis..
boringg..da macm apa jerk..
semua arahan dlm wasap..cam ler..xde esok bg mu..

Lihat semua komen(193)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-2-2024 12:46 AM GMT+8 , Processed in 0.055435 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top