CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Ras Adiba Kecewa Selepas Ruang Parkir Oku Dihimpit Kereta Lain

17-8-2015 11:37 AM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 17448| Komen: 83

Description: Seperti yang dilihat dalam gambar, keretanya (berwarna putih) dihimpit oleh kereta lain...
Oleh Fyruz Hanna


Lagi kes tidak bertimbang rasa yang dilakukan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab yang mengakibatkan nasib Orang Kelainan Upaya (OKU) dinafikan.


Seperti yang dikongsi oleh Ras Adiba Radzi dalam laman Facebooknya, Ras menyelar sikap pemandu yang menyalahgunakan kemudahan parkir yang disediakan khas untuk golongan OKU.


Seperti yang dilihat dalam gambar, keretanya (berwarna putih) dihimpit oleh kereta lain yang jelas menyebabkannya tidak boleh masuk ke dalam kereta.

Dapat dilihat, Ras memakir keretanya di ruang OKU yang mana dia beliau merupakan seorang OKU dan dengan jelas kehadiran kereta tersebut sebagai tindakan yang tidak bertanggungjawab.

Bagi mereka yang tidak tahu atau kurang daya pemikiran, ruang kereta khas untuk OKU sememangnya direka lebih luas bersesuaian dengan keadaan mereka yang memerlukan ruang yang lebih besar. -CARI Infonet.


sumber:mynewshub
22

Bagus
17

Marah
9

Terkejut
18

Sedih
16

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (95 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mak_wa95 17-8-2015 09:22 AM
Itu lah minda rakyat malaysia
Quote mak_wa95 17-8-2015 09:23 AM
Ke kete yg menyelit tu pn oku juga,mana tau,
Nak kongsi parking
Quote idadzira 17-8-2015 09:25 AM
bukan saja Volvo putih kereta sebelah dia tu pun mcm susah je nak masuk. org mcm ni mmg menyusahkan diri dan org lain. dia pun sure susah nak keluar dari kereta.
Quote mrsav 17-8-2015 09:38 AM
harap org kita lbh respect pada oku..
penah tgk oku terpaksa di dukung masa nk keluar dari kete sbb kete sblh himpit mcm nie..
Quote chinta89 17-8-2015 09:42 AM
ok.. ko dah popular wahai tuan kereta.. itu, lainkali bawak otak bersama2 bila kua rumah. kan mendapat dah ni..
Quote BlueRose99 17-8-2015 09:45 AM
Kesiannn! Mcm mna la bole lupa bawak otak bila kuar umah..

Quote Lorra2411 17-8-2015 09:49 AM
takde hati perut betul, tau park kereta je. otak letak mana?
Quote DayangKirana 17-8-2015 09:49 AM
salah guna parking OKU ada kat mana2..
mentaliti caprut..
Quote ogata 17-8-2015 09:54 AM
pernah nampak audi di usir pak gat parking d kota OKU...mamat tu tunjuk mata gat tu..sampbil kata i am rushing you know!!!!
i dengar pasal i sebelah box tu..
moto mahal kaya,,p sayang akal setitik..
Quote ultra78 17-8-2015 09:57 AM
Aku takkan pakai parking OKU. Tapi aku pakai tandas OKU sebab luas. Sepatutnya semua tandas dibuat luas mcm tandas OKU.
Quote mute 17-8-2015 10:03 AM
nak viral buat ape tutup nombo plet tu...kasi viral skali la apeda....
Quote haryatie 17-8-2015 10:12 AM
OKU hati & perasaan..
Quote rikiruj 17-8-2015 10:15 AM
Malaysia ni kena enforce kalu tak confirm tak jalan... rakyat kita belum sampai level mcm rakyat jepun, scandinavian, german.. self conscious tapi at least ada jugak yg dah transition ke arah tu walaupun tak ramai.  Kena buat mcm Singapore gak... orang Singapore pun sama perangai mcm orang Malaysia... depa kat negara depa disiplinla tapi masuk Malaysia habis hilang tah ke mana disiplinnya.

Kalu kes parking tempat OKU ni kasi tow je... yg nampak tu instead of amik gambo dan viralkan.. elok je call terus DBKL ke, Majlis ke atau parking authority to suruh tow atau clamp terus.  Kena keep on enforce sampai org takut nak buat lagi... kita become the eyes of the authority... ye la takkan nak harap depa letak penguatkuasa kat tiap2 parking OKU kot...
Quote makciktijah 17-8-2015 10:15 AM
lenkali dedah je nombor plat pemandu tak berotak macam ni.
Quote yeos 17-8-2015 10:19 AM
rikiruj replied at 17-8-2015 10:15 AM
Malaysia ni kena enforce kalu tak confirm tak jalan... rakyat kita belum sampai level mcm rakyat jep ...

betul, kena sama2 lah jadi manusia yang prihatin.

Quote krustykrab 17-8-2015 10:20 AM
rikiruj replied at 17-8-2015 10:15 AM
Malaysia ni kena enforce kalu tak confirm tak jalan... rakyat kita belum sampai level mcm rakyat jep ...

tu la aku rasa no point duk viral kan...baik call je majlis perbandaran or building mgmt ke so tow or clamp je....

Quote sekel 17-8-2015 10:21 AM
kesedaran sivik yg mmg x ader  
Quote FOTHER-MUCKER 17-8-2015 10:28 AM
Saya pun pernah kena dulu kat ikano. Saya bawa penumpang oku siap Ada sticker oku tu letak kat dashboard. Masa nak balik ada satu myvi parking terlalu rapat dengan pintu sebelah penumpang tu. Jadi oku tu tak boleh masuk kereta. Saya terajang je pintu myvi hingga kemek. Puas hati
Quote Mary_jane 17-8-2015 10:42 AM
Kot2 driver toyota pun oku jugak.

Lihat semua komen(83)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-6-2024 03:37 AM GMT+8 , Processed in 0.056363 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top